ראש המטות המשולבים של צבא ארצות הברית, הגנרל מארק מילי, נחת הבוקר (שישי) בישראל - לביקור שתואם רק בתחילת השבוע - כאורחו של מקבילו בארץ, הרמטכ"ל הרצי הלוי. מילי ייפגש בנוסף עם ראש המוסד דדי ברנע ושר הביטחון יואב גלנט, ויסיים את ביקור הבזק כבר ביום ראשון.
מדובר בביקור נדיר יחסית של הרמטכ"ל האמריקני, שביקר בישראל בפעם האחרונה רק בקיץ האחרון. זה אמנם נחשב למעין ביקור הכנה לביקורו של שר ההגנה האמריקני לויד אוסטין ביום חמישי הקרוב - כחלק ממסעו במזרח התיכון - אולם לפי גורמים ביטחוניים מילי מגיע גם "על רקע ההתפתחויות המדאיגות באיראן".
מוקדם יותר השבוע אמר קולין קאהל, תת-מזכיר ההגנה לענייני מדיניות של ארה"ב, כי איראן יכולה לייצר מספיק חומר בקיע לייצור פצצה גרעינית תוך כ-12 ימים. את הדברים אמר קאהל בבית הנבחרים האמריקני - וסיפק את ההערכה הנחרצת ביותר שיצאה מהממשל האמריקני עד כה לגבי "זמן הפריצה" של טהרן לגרעין. במקביל, הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) אישרה את הדיווחים שפקחיה מצאו באיראן אורניום שהועשר עד לרמה של 84%.
קאהל נשאל על ידי מחוקק רפובליקני במהלך דיון באחת הוועדות בבית הנבחרים מדוע ממשל ביידן מעוניין לחדש את הסכם הגרעין עם איראן, שממנו פרשה ארה"ב ב-2018 תחת הנשיא לשעבר דונלד טראמפ, והוא השיב: "ההתקדמות הגרעינית של איראן מאז שפרשה ארה"ב מההסכם היא יוצאת דופן. לפני שהממשל הקודם החליט לפרוש, לאיראן היה לוקח כ-12 חודשים לייצר חומר בקיע לפצצה אחת - עכשיו זה ייקח לה בערך 12 ימים".
אמש גם דווח ב"בלומברג" כי איראן ביקשה מרוסיה לקבל מערכות הגנה אווירית מתקדמות מדגם S-400, שהעברתן תביא לצמצום חלון הזמן הישראלי לתקיפה אפשרית נגד מתקני הגרעין של טהרן. לפי הדיווח, גורמים המעורים בדיונים בין ישראל לארה"ב, העריכו שאם איראן תקבל מערכות S-400 – זה יכול לקרב את ההחלטה על תקיפה אפשרית - לאור הקושי שייצרו מערכות כאלה לתקוף באיראן.
רוסיה עדיין לא קיבלה החלטה, אבל הצדדים התקרבו לאחרונה בעקבות הסיוע האיראני למוסקבה אחרי הפלישה לאוקראינה. לפי "בלומברג", מערכות S-400 יוכלו להיות פעילות באיראן תוך פחות משנתיים. במקביל, בכיר ישראלי ובכיר אמריקני לשעבר אמרו ל"בלומברג" שלהערכתם, עד סוף 2023 לאיראן יהיה מספיק אורניום מועשר לרמה של 60% כדי שתוכל להעשיר אותו ל-90% עבור עשר פצצות גרעין.
ההתפתחויות האלה ואחרות מחייבות תיאום הדוק בין הצבאות והיערכות לכמה תרחישים. הפגישות עם מילי יתמקדו יותר בנושא האיראני ובהעמקת שיתוף הפעולה הביטחוני מול האיום האיראני ההולך ומתעצם שמגיע לשלב קריטי, אך גם בדאגה מההסלמה בגדה. האמריקנים חוששים שהסלמה בגדה עלולה להתפשט ולהגיע גם ללבנון ולזירות נוספות.
אוסטין יעלה בביקורו כאן את העניין הפלסטיני שמדאיג מאוד את האמריקנים, אשר חוששים מהסלמה בשטחים לקראת הרמדאן. האמריקנים מודאגים במיוחד מהאירועים בחווארה ודורשים הבהרות מישראל איך ייתכן שקרה דבר כזה מתחת לאפו של צה"ל. כמו כן הם מצפים מישראל להעמיד לדין את הפורעים בחווארה וכן לפצות את הפלסטינים שנפגעו.
בשבוע הבא יגיעו לוושינגטון ראש המועצה לביטחון לאומי צחי הנגבי ומקורבו של נתניהו השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר לשיחות עם בכירים בבית הלבן. גם כאן על הפרק הנושא האיראני והנושא הפלסטיני. בישראל מקווים שאחרי הביקור תגיע הזמנה לנתניהו לביקור בוושינגטון. עד כה נמנעו האמריקנים מלהזמין אותו למרות שהוא בתפקיד כבר מעל חודשיים.