התגובה של מצרים להחלטת הקבינט על הישארות צה"ל באזור החיץ שגובל בינה ובין עזה: גורם מדיני בכיר בקהיר, שמלווה מהצד את שיחות המשא ומתן להפסקת אש ועסקת חטופים, הבהיר היום (שישי) בשיחה עם ynet: "לא נסכים לנוכחות ישראלית צבאית לאורך ציר פילדלפי. זאת עמדתנו מתחילת המשא ומתן, ואנחנו לא מתכוונים לשנות אותה".
יחד עם זאת, הבכיר המצרי שמעורה בשיחות עם המתווכות במשא ומתן אמר עוד: "לא אדבר על הכנסת עזרי ראייה ומעקב ישראליים לאורך הציר". כלומר, הגורם המדיני הבכיר בקהיר סירב להבהיר אם ארצו מתכוונת להסכים בשתיקה להצבת אמצעים אלקטרוניים לצורך פיקוח ישראלי על הנעשה בציר.
הגורם ציין עוד כי ראש ה-CIA וויליאם ברנס, שנכח השבוע בשיחות המשא ומתן בקהיר לצד ראש המודיעין המצרי עבאס כאמל, ראש המוסד דדי ברנע וראש שב"כ רונן בר, הודיע לצדדים על "המלצתו החמה מאוד" לא להדליף למקורות פרטים שעלולים לדבריו להגיע לתקשורת. ברנס אף שיבח את כלי התקשורת המצריים שנמנעים מ"חיטוטים" לגבי המשא ומתן.
"נתניהו מקבל דיווחים מהשיחות בזמן אמת"
הבכיר המצרי הבהיר כי ארה"ב משחררת הצהרות אופטימיות למרות הבעיות הלא-פשוטות בדרך אל היעד. לדבריו, "הכוונה האמריקנית היא לשמור על אווירה עניינית, ואולי אף טובה, בין הבכירים ממצרים וישראל. אבל רוחו של נתניהו שורה בחדר הדיונים, אנחנו יודעים שהוא מקבל דיווחים מהשיחות בזמן אמת".
אחרי שהקבינט המדיני-ביטחוני קיבל כאמור הלילה החלטה על הישארות צה"ל בציר פילדלפי, ציין הבכיר המצרי כי גורמי ביטחון בארצו "אטמו את רוב המנהרות שפעלו מתחת לאזור החיץ במים, והציפו אותן בבטון כדי למנוע העברת נשק, סחורות וחלקי חילוף".
"אני מכיר את התלונות הישראליות שלא כל המנהרות נסתמו, ולכן חייבת להיות נוכחות צבאית ישראלית. זה לא מקובל עלינו, כמו שלא יהיה מקובל על מצרים שתופגן נוכחות ישראלית במעבר רפיח", אמר הבכיר בממשל בקהיר.
על-רקע דבריו של הגורם המדיני המצרי, יצוין כי בהתבטאויות של בכירים בקהיר ששוללים ללא יוצא מן הכלל נוכחות ישראלית בציר פילדלפי ובמעבר רפיח, הם לא מזכירים מי יהיה הכוח שישלוט בצד הפלסטיני של שני האתרים האסטרטגיים.
"בהחלט מותר לחשוב על האפשרות של כוח ערבי ובינלאומי", הסביר הבכיר המצרי. "אף אחד לא מדבר עכשיו על נוכחות של חמאס, אלא על נוכחות של כוח ערבי שיורכב מהרשות הפלסטינית, כוחות ערביים מירדן ונסיכויות המפרץ, אולי גם סעודיה, ואליהם יצטרפו משקיפים אירופים".
בכל מקרה, מדגיש הבכיר, הדרגים הגבוהים ביותר במצרים הודפים את המאמץ הישראלי העיקש, ולא יסכימו ל"Boots on the Ground" (הכוונה לביטוי שמסמל נוכחות של כוחות צבא יבשתיים על קרקע של האויב. ס"פ) כלשונו של צה"ל או כל גוף ביטחוני ישראלי אחר לאורך ציר פילדלפי. הגורם המדיני המצרי, שסירב לחשוף את שמו ואת תפקידו הבכיר, הבהיר כי הסכים לשוחח עימנו "רק כדי לחדד את העמדה המצרית לציבור הישראלי ובכללו ממלאי תפקידים משמעותיים".