אזרחי איטליה ילכו היום (ראשון) לקלפי כדי לבחור פרלמנט חדש, ואם לא יהיו הפתעות הם צפויים לא רק להעלות לשלטון מפלגה עם שורשים פאשיסטיים, אלא גם לשלוח לראשות הממשלה לראשונה אי פעם אישה – ג'ורג'ה מלוני בת ה-45, מנהיגת מפלגת "האחים של איטליה" מהימין הקיצוני. אם התחזיות יתגשמו, תהיה זו הפעם הראשונה מאז מלחמת העולם השנייה ונפילת הדיקטטור בניטו מוסוליני שדמות מהימין הקיצוני מנהיגה את ארץ המגף, והאפשרות הזו מדאיגה מאוד את האיחוד האירופי.
ההיערכות לעליית הימין הקיצוני באיטליה:
• בדרך לניצחון: מועמד "האחים של איטליה" שיבח את היטלר והודח
• זעם על מלוני: פרסמה סרטון של מבקש מקלט אונס אוקראינית
• אמא, נוצרייה, פטריוטית: על ג'ורג'ה והלהבה באדום-ירוק
מפלגת "האחים של איטליה" (Fratelli d'Italia) צמחה מארגון ניאו-פאשיסטי שהוקם אחרי מלחמת העולם השנייה, והסמל שלה כולל איור של להבה בצבעי הטריקולור האיטלקי, סמל ניאו-פשיסטי מאותה התקופה. רק לפני חמש שנים עוד נחשבה למפלגת שוליים וזכתה ב-4.4% בלבד בבחירות, אבל כעת מצביעים הסקרים על כך שבבחירות היום היא תגיע למקום הראשון, עם עד 25% מהקולות. מלוני, שתומכת בנקיטת יד קשה יותר נגד מהגרים, בהפחתת התלות באיחוד האירופי ובקידום הנצרות וערכי המשפחה המסורתית (ראו כתבת פרופיל כאן), גיבשה הסכם משולש עם מפלגות הימין של מתיאו סלביני וסילביו ברלוסקוני, והם צפויים לאפשר לה להרכיב ממשלה.
בעוד מלוני טוענת כי אין כל קשר בין מפלגתה לבין פאשיזם, וכי הטוענים כך רק מנסים להפחיד את הבוחרים כדי למנוע מהם להצביע לה, מבקרי "האחים של איטליה" מתעקשים שתומכי פאשיזם עדיין נמצאים למכביר בשורותיה. בשבוע שחלף פרסם העיתון "לה רפובליקה" דברים שכתב לפני שמונה שנים ברשתות החברתיות מועמד מטעם המפלגה בבחירות בסיציליה, ושבהם כינה את היטלר "מדינאי ענק" והתגאה בכך שמלוני היא "פאשיסטית מודרנית". המפלגה מיהרה להשעותו ולנתק את הקשרים איתו.
בבחירות שייערכו היום אין לשום מפלגה סיכוי ממשי לזכות בדי מושבים כדי להקים ממשלה לבדה, אבל מלוני היא הפייבוריטית המובהקת להקמת ממשלת קואליציה: הסקרים חוזים 24-25% למפלגתה במקום הראשון, 12% למפלגת "הליגה" של שותפה-לברית מתיאו סלביני ו-8% ל"פורצה איטליה" של ברלוסקוני, הצלע השלישית בהסכם של מחנה הימין. יחד הם אמורים להגיע ל-45% לפחות, בעוד "המפלגה הדמוקרטית" של אנריקה לטה מהמרכז-שמאל, שצפויה להגיע למקום השני עם כ-21%, לא הצליחה להקים ברית דומה.
"הימין ינצח? פוטין ישמח יותר מכולם"
בהנחה שההערכות יתממשו ומלוני תתמנה לראש הממשלה, היא אינה צפויה ללקק דבש בתוך הברית שלה. סלביני, שעד לא מזמן היה בעצמו המנהיג החזק ביותר של הימין הקיצוני באיטליה, רואה עם מלוני עין בעין בתחומים הנוגעים למאבק בהגירה ולקידום הנצרות וערכי המשפחה, אך בעניינים אחרים הם חלוקים, ואחד הנושאים האלה הוא המדיניות כלפי רוסיה. סלביני נודע כמעריץ של הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין ותקף את המערב על הסנקציות שהטיל על מוסקבה בעקבות הפלישה לאוקראינה, ואילו מלוני תומכת נחרצות בהמשך הזרמת הנשק והסיוע לקייב.
גם ברלוסקוני, הצלע השלישית בברית, נודע כתומך של פוטין, ויתרה מכך – כידידו הקרוב. בסוף השבוע חולל סערה באיטליה כשהצהיר כי פוטין בסך הכול "נדחק" לפלוש לאוקראינה "על-ידי העם הרוסי, על-ידי מפלגתו ועל-ידי שריו", וכי כל שהנשיא הרוסי רצה הוא להעמיד "אנשים הגונים" בראש ההנהגה בקייב במקום וולודימיר זלנסקי וממשלתו – ואז לעזוב את אוקראינה בתוך שבוע. דברי ברלוסקוני הקימו עליו ביקורת חריפה, ומנהיג המרכז-שמאל לטה אמר כי הם שערורייתיים: "אם התוצאות ביום ראשון יהיו לטובת הימין, האדם השמח ביותר יהיה פוטין", טען. בהמשך פרסם ברלוסקוני הודעת הבהרה שבה טען כי דבריו הוצאו מהקשרם: "עמדתי ברורה. ההתקפה על אוקראינה בלתי-מוצדקת ובלתי-מתקבלת על הדעת. תמיד נתמוך באיחוד האירופי ובנאט"ו".
הציוץ המתגרה של שגרירות רוסיה: איפה מלוני?
ביום חמישי פרסמה שגרירות רוסיה ברומא ציוץ (ראו כאן למעלה) עם תמונות שבהן נראה פוטין לצד כמעט כל ראשי המפלגות המתמודדות בבחירות היום, למעט מלוני, שבלטה בהיעדרה. "קצת זיכרונות מההיסטוריה המודרנית של היחסים בין רוסיה לאיטליה", צייצה השגרירות, במה שנתפס כעקיצה למלוני ו"האחים של איטליה".
הכסף בכיס יכריע: הבוחרים רוצים תשובה ליוקר המחיה
למרות המתחים בתוך הברית שלה והמערכת הפוליטית הלא יציבה של איטליה (מאז 1946 שלטו בה כמעט 70 ממשלות), מלוני מבטיחה שתצליח להנהיג ממשלה שתשלים חמש שנות כהונה. תוכניתה כוללת הורדת מיסים, השקעה גדולה יותר בתוכניות חברתיות והגנה גדולה יותר על האינטרסים של איטליה בזירה הבינלאומית. סקרים מלמדים כי הנושא החשוב ביותר לאיטלקים כעת הוא העלייה החדה שנרשמת לאחרונה ביוקר המחיה, והוא דוחק לשוליים שאלות כמו פאשיזם וליברליזם.
"אנחנו מוכנים! נתראה ביום ראשון!", קראה מלוני ביום חמישי בעצרת הנעילה של הקמפיין שלה, בפיאצה דל פופולו ברומא. בעצרת השתתפו גם סלביני, שהבטיח להגן על איטליה והאיטלקים נגד אירופה, המהגרים והמיסים, וברלוסקוני בן ה-86, שנזקק לעזרה כדי להצליח לעלות לפודיום ואז הכריז: "איטליה לא רוצה להישלט על-ידי השמאל".
לצד הנתונים המבטיחים מאוד עבור הימין, סוקרים אומרים שיש עוד פתח להפתעות. הסקרים האחרונים באיטליה פורסמו 15 יום לפני יום הבחירות, כפי שדורש החוק, ומאז יש אינדיקציות לכך שמפלגת "חמשת הכוכבים" מהשמאל, שבסקרי הנעילה זכתה ל-13-15%, התחזקה, והיא עשויה לנגוס ביתרון הימין. כוחה, כך מסתמן, גבר במיוחד בדרום העני, ועל רקע זה ביקרה מלוני בסוף השבוע בנאפולי. הסקרים שנערכו לפני שבועיים העלו גם שכ-40% טרם החליטו אז למי להצביע או התכוונו להיעדר מהקלפיות, ולכן למועמדים נותרו עוד קולות רבים להיאבק עליהם.
מנהיגת האיחוד איימה, סלביני: "חצופה"
מי שמודאגים במיוחד מהבחירות באיטליה הם אנשי האיחוד האירופי. עלייתה לשלטון של ממשלה אירו-סקפטית במדינה שהיא הכלכלה השלישית בגודלה בגוש האירו יכולה לזמן קשיים גדולים לבריסל, ובצל המכות הכלכליות שמנחיתה המלחמה באוקראינה על מדינות אירופה, בדמות עליית מחירי האנרגיה והמזון, היא עלולה לרמז על מגמות דומות שמתפתחות במדינות אחרות באיחוד. מלוני וסלביני נוהגים שניהם להאשים את האיחוד האירופי כי הוא מתערב יתר על המידה בפוליטיקה הארצית של המדינות החברות בו.
בצעד שהוסיף שמן למדורה פרסמה נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין הודעה ביום חמישי בשעת ערב מאוחרת, ובה הזהירה כי לאיחוד האירופי יש כלים להתמודד עם איטליה אם הדברים ילכו "בכיוון קשה". שלשום התייצב סלביני בתגובה מול מטה הנציבות ברומא והאשים את פון דר ליין כי דבריה "חצופים ומבישים". בציוץ בטוויטר כתב לנציבה: "מה זה, איום? חוצפה מבישה. כבדי את ההצבעה החופשית, הדמוקרטית והריבונית של העם האיטלקי! אנחנו חברים של כולם, אבל לא משרתים של אף אחד!". מלוני עצמה אמנם אינה מצדדת עוד – לפחות לא בפומבי – בפרישה של איטליה מהאיחוד האירופי, אבל בעצרת שלה ביום חמישי הבטיחה להנהיג איטליה "חזקה, רצינית ומכובדת בזירה הבינלאומית".
בעצרת הנעילה של הקמפיין שלו שלשום ברומא האשים מנהיג המרכז-שמאל אנריקו לטה שהימין מבקש לבודד את איטליה מאירופה: "נמאס לנו מהדיבורים האנטי-אירופיים האלה. תחי אירופה", הכריז בפני קהל התומכים שהתאסף בכיכר – קהל שהיה קטן בהרבה מזה שבא לעצרת של מלוני, סלביני וברלוסקוני באותו המקום.
בעוד מלוני וסלביני מדגישים שניהם כי הם מגיניה של איטליה מפני "הפלישה הזרה" של מהגרים המאיימת על דמותה הנוצרית של המדינה, לטה מבקש להקל על-ילדיהם של המהגרים הבלתי-חוקיים לקבל אזרחות. כמו יריביו מימין, גם הוא הרבה להשתמש בקמפיין שלו בשיטות של הפחדה, ובין השאר פרסו אנשיו כרזות שעל חציין מופיע לטה ועל החצי השני פוטין, עם הכיתוב: "תבחרו". הכוונה היא כמובן לקרבתו של הנשיא הרוסי לסלביני וברלוסקוני, שצפויים להיות רבי-השפעה בממשלתה של מלוני.
פורסם לראשונה: 19:46, 24.09.22