אמנסטי אינטרנשיונל השעה את הסניף הישראלי שלו למשך שנתיים בטענה כי הסניף המקומי מתנהל באופן גזעני כלפי פלסטינים, וכי דיווחיו אינם תואמים את מסרי הארגון המרכזי שקבע כי ״ישראל מבצעת רצח עם בעזה״.
באמנסטי ישראל דחו את הטענות על גזענות כלפי עובדים פלסטינים, ועל אף שהסכימו עם מסקנות הארגון העולמי על הפרות של החוק הבינלאומי, פשעים נגד האנושות וטיהור אתני מצד ישראל, הם דחו את הטענות על רצח עם בדגש כי אין לכך מספיק הוכחות. בסניף הישראלי גם הביעו חוסר שביעות רצון מהתעלמות הארגון העולמי מקורבנות ישראלים מטבח 7 באוקטובר, מה שהוביל לחיכוכים בין הצדדים.
עיתון ה״הניו יורק פוסט״ הקדיש לפרשה אמש (שלישי) חלק ממאמר המערכת שלו, וציטט את כותב טורי הדעה האמריקני סת׳ מנדל באומרו כי ״ארגון ׳זכויות האדם׳ כביכול פועל כעת על-פי עקרונות אוטוריטריים״.
3 צפייה בגלריה
בית חאנון
בית חאנון
בית חאנון, ארכיון
(צילום: REUTERS/Kai Pfaffenbach)
השעיית הסניף הישראלי היא שיא חדש ביחסים המתוחים בין ההנהלה הבינלאומית של הארגון לבין שלוחתו בישראל, שהחלה לפעול ב-1964 ונחשבת לאחת הוותיקות בתנועה העולמית. כאמור, ההחלטה התקבלה על רקע טענות מצד ההנהלה הבינלאומית כי הסניף הישראלי פועל באופן גזעני כלפי פלסטינים וכי דיווחיו אינם תואמים את הקו הרשמי של הארגון.
בסניף הישראלי דחו את ההאשמות וטענו כי קיימים מנגנונים פנימיים להתייעצות עם עובדים פלסטינים ויהודים כאחד. אחת מנקודות השבר הייתה דוח האפרטהייד של אמנסטי משנת 2022, שעורר ביקורת בסניף הישראלי, כאשר טען כי הארגון הבינלאומי מציג תמונה חד-צדדית ומוטה של המציאות. מחלוקת נוספת נגעה לדוח שפורסם ב-2023, אשר האשים את ישראל בביצוע רצח עם בעזה. הסניף הישראלי דחה את הקביעה הזו וטען כי הממצאים אינם מבוססים באופן מספק.
בנוסף להבדלים האידיאולוגיים, בסניף הישראלי הביעו תסכול מהתעלמות הארגון הבינלאומי מקורבנות ישראלים במתקפת 7 באוקטובר. בעוד אמנסטי אינטרנשיונל התמקד בפגיעה בפלסטינים, הסניף המקומי חש כי הקורבנות הישראלים ״זכו״ להתעלמות כמעט מוחלטת.
3 צפייה בגלריה
רצועת עזה, כפי שנראית משדרות
רצועת עזה, כפי שנראית משדרות
רצועת עזה, כפי שנראית משדרות
(צילום: Menahem KAHANA / AFP)
החלטת ההשעיה עוררה סערה בתוך אמנסטי עצמה. גורמים פנימיים בארגון הבינלאומי טענו כי ההאשמות בגזענות כלפי הסניף הישראלי היו מתוכננות מראש, וכי הן חלק מדפוס פעולה רחב יותר של הנהלת הארגון, שמקדישה תשומת לב בלתי פרופורציונלית לסכסוך הישראלי-פלסטיני על חשבון נושאים אחרים.
גורמים בסניף הישראלי אף איימו לסגור את פעילותם לחלוטין אם לא יחול שינוי מהותי ביחסים מול ההנהלה הבינלאומית. במקביל, מבקרים מבית טענו כי הנהלת הסניף המקומי לא הצליחה לשלב מספיק נציגות פלסטינית בתפקידים בכירים, מה שהוביל גם למשברים פנימיים ולמתח מתמשך.
על-פי הודעתו של היו"ר הזמני של אמנסטי אינטרנשיונל, טיומאלו לאובלה פיטר פאאפיו, השעיית הסניף הישראלי נועדה לשמור על שלמותו המוסרית והארגונית של הארגון כולו. הסניף הישראלי, הפועל באופן אוטונומי במידה רבה, צפוי להמשיך בפעילותו, אך תחת צל כבד של חוסר ודאות לגבי עתידו במסגרת הארגון הבינלאומי ולגבי המשך דרכו הכלכלית.
אמנסטי אינטרנשיונל צפויה לדון בהשעיית הסניף הישראלי בישיבה מיוחדת שתתקיים ב-21 בינואר, שבה ייקבע אם וכיצד יוכל הסניף לחזור לפעילות מלאה תחת המטריה הארגונית בעתיד.
3 צפייה בגלריה
הנופלים ב-7 באוקטובר - וההתעלמות
הנופלים ב-7 באוקטובר - וההתעלמות
הנופלים ב-7 באוקטובר - וההתעלמות
(צילום: דובר צה"ל, באדיבות המשפחות)
המשבר הנוכחי בין אמנסטי אינטרנשיונל לסניפו הישראלי מגיע על רקע מחלוקת עמוקה בנוגע למצב ברצועת עזה. בתחילת חודש דצמבר האחרון הארגון הבינלאומי פרסם דוח חריף תחת הכותרת "אתה מרגיש כמו תת-אדם", הקובע כי ישראל מבצעת רצח עם בעזה. לפי הדוח, המבוסס על ראיונות עם מאות עדי ראייה ומשפחות קורבנות, ישראל פועלת בניגוד לאמנה למניעת רצח עם ומתייחסת לפלסטינים כ"תתי-אדם".
הסניף הישראלי של אמנסטי דחה את הטענות, ומתח ביקורת על התעלמות הארגון העולמי מקורבנות הטבח ב-7 באוקטובר.