מנגנוני הביטחון המסכל הפלסטיניים פתחו ביום ראשון האחרון במבצע מעצרים נרחב במחנות הפליטים של ג'נין, טול כרם ושכם, ומאז הם מתעמתים שם עם החמושים המזוהים עם חמאס והג'יהאד האיסלאמי - אחרי שנמנעו מלעשות כך במשך זמן רב. היום (שבת) חלה הסלמה בפעילות הזו, עם הכנת מכונית התופת בג'נין וחילופי אש שהתפתחו שם ובטול כרם בין חמושים למנגנוני הביטחון הפלסטיניים.
ראש הממשלה הפלסטיני מוחמד מוסטפא התייחס למבצע שמנהלת הרשות, ואמר: "מחנה ג'נין ושאר המחנות הם סמל לגאווה שלנו, זו התחייבות מהנשיא ומכולנו. זה סמל לאומי ועלינו לשמר אותו, אבל התושבים צריכים לחיות בשלום במחנות". במהלך ביקורו היום בנפת ג'נין הוא נפגש עם ראשי מערכת הביטחון הפלסטיניים, והדגיש כי "ביסוס הביטחון הוא חלק מהותי מהשגת פיתוח ויציבות".
לדבריו, "אנו פועלים להחזרת הביטחון בכל הנפות והתוצאה תהיה חיובית לכולם, על ידי השגת ביטחון ופיתוח לאנשינו בדרך להקים מדינה עצמאית".
המבצע של המנגנונים התחיל הלילה גם ביריחו ובמחנה עקבת ג'בר, אך שם לא נרשמו אירועים חריגים. חוסיין חמאייל, מושל יריחו, אמר לאנשי המנגנונים לפני יציאתם כי "90% מבני עמנו רוצים לראות אתכם ברחובות שומרים עליהם - מי שלא רוצה לראות אתכם הם אנשים שפלים". בשעה 05:00 החלו מנגנוני הביטחון הפלסטיניים במבצע מיוחד שמטרתו השתלטות על מחנה הפליטים ג'נין. דובר מנגנוני הביטחון אנואר רג'ב עדכן על כך את התקשורת ונתן למבצע שם: "הגנת המולדת".
אחרי שהבוקר סוכלה מכונית תופת שיועדה להתפוצץ על אנשי שירות הביטחון הפלסטיניים במחנה ג'נין, מסר דובר המנגנונים כי המאמצים להשלטת הסדר רק יימשכו ויתרחבו. "לא תהיה נסיגה", אמר, "נעצור כל פורע חוק, נייבש את משאביהם (של החמושים; ע"ח), ננתק את התמיכה הפיננסית וננקוט צעדים משפטיים נגד אלה שייתפסו".
הצעד החריג הכעיס את ארגוני הטרור, ומפקד חטיבת ג'נין פרסם סרטון שבו אמר כי "הצענו לרשות הפלסטינית פתרונות, אך היא סירבה ואמרה שיש לסיים את הג'יהאד הלאומי בעיר ג'נין ובמחנה". הוא איים: "נמות בשביל הכבוד שלנו, והלחימה שלנו תישאר עם או בלי הרשות הפלסטינית".
נכון לעכשיו, השיגו מנגנוני הביטחון שליטה על ארבע שכונות במחנה הפליטים והם ממשיכים להיכנס ולנסות להשתלט על המרחב. במקביל, מבצעים המנגנונים כתר על בית החולים אבן סינא ובית החולים הממשלתי ועורכים בדיקה לכל אמבולנס שמגיע למקום. במהלך חילופי האש במחנה חוסל יזיד געיסה, ממפקדי גדוד ג'נין, נפצעו 14. כמו כן, חש מספר עצורים מהמחנה.
היום תועדו לראשונה חילופי אש נרחבים מאוד גם במחנה הפליטים בטול כרם, ומטעם ארגוני הטרור שם נמסר כי "זו ההודעה האחרונה שלנו לאנשי שירותי הביטחון - אף בוגד לא נולד בוגד, אבל הוא יכול בקלות להפוך לכזה. אתם תמותו בגלל הבגידה שלכם, והרעיון של ההתנגדות יישאר חי וברור. הרשות חייבת לחזור בה מהחלטותיה הלא-פטריוטיות, שמשרתות רק את הכיבוש. לא תוכלו לערער את נחישותנו או לפרק אותנו מנשקנו, המאבק יימשך והנשק פרוס בכל החזיתות. דם הקדושים שלנו על צווארכם".
בצה"ל, נדגיש, מאשרים כי הם מזהים חילופי אש בין המנגנונים לחמושים במחנה בטול כרם, וציינו כי פעילי הטרור זרקו מטענים ופתחו באש לעבר המוקטעה בג׳נין. ואולם, לפי צה"ל, המנגנונים עד כה נמנעים מלהיכנס לשטח מחנות הפליטים, ובעיקר משיבים אש מרחוק.
דובר תנועת פתח ברצועת עזה, מונדר חאיק, שלח מסר לאנשי הגדה המערבית, ואמר כי "מה שקורה זה ניסיונות ליצור הפיכה שבני עמנו חווה ברצועת עזה ב-2007. אנשינו חייבים להתאחד מאחורי העבודה של מערכת הביטחון ולחסום את הדרך למי שרוצה לעוות את המצפן שלנו".
גורם בכיר במנגנוני הביטחון הפלסטיניים אמר בשיחה עם ynet: "נמשיך לפעול בלב המחנות. במחנה ג'נין ישנם כ-20 חמושים שמעורבים בסחר בנשק ובהכנסת כסף ממקורות זרים, שאנו חייבים לעצור ולהביאם למשפט. אם ישראל תתערב זה יפריע לנו - ולכן אנחנו צריכים לסיים את הפעילות שלנו בהקדם, ובלי התערבות חיצונית".
ברשות הפלסטינית מברכים על המבצע נגד ארגוני הטרור, ובכירים בה אמרו כי "יש להוציא מקרבנו את ניצני חמאס והג'יהאד, שהורסים את המחנות ואת מרקם החיים".
בשנים האחרונות, וביתר שאת מאז 7 באוקטובר, ישראל פועלת נקודתית שוב ושוב במחנות הפליטים השונים ברחבי יהודה ושומרון, ופוגעת בחמושים מהאוויר ומהקרקע. כתוצאה מהפעולות הללו נהרגו 812 פלסטינים, ונעצרו עוד כ-10,000.
ברקע המבצע: בסיס האהדה של אבו מאזן מתחדש
הפלת משטר אסד השפיעה גם על הרחוב הפלסטיני, שדווקא הביע שמחה על נפילת הרודן הסורי. אך הדבר לא צפוי להשפיע על שלטונו של יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן בן ה-89, שכבר העמיד במקומו מחליף זמני ליום שאחריו.
בשטחים הפלסטיניים אין למעשה תנועות או ארגונים ששאפו עד כה להפיל את שלטונו של אבו מאזן, בין היתר מכיוון שהרשות הפלסטינית ממילא נתונה במצב כלכלי קשה. גם הפגיעה בשיתוף הפעולה עם ישראל, מלבד בתחום הביטחוני, מעמיד אותה בחוסר יציבות כללית בכל התחומים.
עד לא מזמן לא זכה אבו מאזן לאהדה רבה בקרב הציבור הפלסטיני, אך בימים אלו, גם בשל המלחמה ברצועת עזה, פלסטינים רבים התחילו להבין שמדיניותו למעשה שומרת עליהם מפני מלחמה קשה והורסת.
בשנת 2015, בתגובה לשאלה למה הוא לא מבעיר את הגדה נגד ישראל, אמר אבו מאזן כי "כניסת חמאס למערכה ב-2014 הובילה לתוצאה הרסנית לעזה באופן כולל, ואני לא מוכן להרוס את עמי כדי להגיד שבסוף הנפתי את דגל המוקאוומה (ההתנגדות)". הפופולריות שלו רק ירדה מאז, אך כעת יש תפנית בעלילה והוא התחיל לטפס חזרה בקרב הציבור הפלסטיני - גם ברצועת עזה.