כואבות ומבקשות תשובות: בגשם ובקור, התייצבו הבוקר (רביעי) כ-15 נציגי משפחות שכולות של חולים סרטן שנפטרו, מול שער הכניסה של המרכז רפואי רמב"ם. יותר משנתיים חלפו מאז נחשף ב"ידיעות אחרונות" החשד למתן תרופות מיושנות לחולי סרטן בבית החולים. כעת, המשפחות דורשות לקבל תשובות, להן הן מחכות יותר מדי זמן.
"אנחנו עומדים כאן בשביל היקירים שלנו שאינם בין החיים כבר, בשביל בני משפחות אחרות שאיבדו את היקר להם מכל ואינן מסוגלות לעמוד כאן, ואנחנו עומדים פה גם בשביל כל אחד בציבור ואני לא מאחלת לאף אחד לעבור את מה שעברנו ואנו עוברים גם כיום", אמרה שולמית הזורע משלומי, אמו של אגם בן ה-8 שנפטר מלוקמיה לפני חמש שנים בדיוק.
פרשת "התרופות הכימותרפיות פגות התוקף", נחשפה במוסף "7 ימים" של "ידיעות אחרונות". בעקבות אותה חשיפה, הוגשו לבית המשפט המחוזי בחיפה מספר תביעות לפיצויים מצד עשרות משפחות, המיוצגות בידי עורכי הדין צבי ילינק, דוד וחיה מנע וסאמי אבו ורדה. בנוסף, הוגשה בקשה לתובענה ייצוגית אותה הגיש עו"ד אסף שובינסקי, שאביו דן טופל גם הוא במחלקה האונקולוגית ברמב"ם.
לפני מספר חודשים עצרה המשטרה שלושה רוקחים, שניים מהם עובדי רמב"ם, בחשד למעורבות בפרשה. לאחר מספר ימי מעצר, הם שוחררו למעצר בית למספר ימים. המפגינים שהגיעו הבוקר לבית החולים נשאו שלטים בידיהם, ועליהם נכתב: "חיסון פג תוקף הייתם נותנים לילדים שלכם?", "תרופות כימותרפיות פגות תוקף = רצח" ו"מי ידע ושתק?". המפגינים חילקו פלייר לנהגים ולעוברים ושבים שכותרתו: "פיגוע בריאות בבית החולים רמב"ם. אנחנו רוצים תשובות לגבי יקירינו שנפגעו או נהרגו בעקבות הפרשה".
"הגם הבן שלנו חלה בלוקמיה, ומסתבר שגם הוא קיבל כנראה כימותרפיה פגת תוקף ברמב"ם", אומרת שולמית. "חבריי שכאן חוו את אותם הדברים. אנחנו כועסים על הזמן הרב שיש במיצוי הדין מול האנשים שעשו את הדברים האלה, עובדים בבית החולים. למרות המערכת המשומנת והגדולה אנחנו לא מוותרים. אנחנו יודעים שהצדק איתנו. הפרקליטות מתעקשת לא להעביר אלינו את המידע על התרופות. אנחנו כאן בשביל המשפחות שלא הצליחו לשרוד את הטיפולים. אין לנו שום כוונה לוותר".
בהפגנה השתתפו גם נינה ויאן קרינסקי, שאיבדו את אבי המשפחה אנריקה, שהיה בן 55 במותו. "היה לנו חשוב להגיע ולהפגין", אמר יאן, "אנחנו נמצאים בתהליך משפטי ארוך. פרשה שנחשפה על ידי אדם שעבד בבית המרקחת ברמב"ם. מאז אנחנו רוצים לדעת מה קרה לאבא שלי. יש לי עוד שתי אחיות".
לדבריו, "יש הרבה אחרים, אבות, אחים, ילדים, זה פגע בהרבה מאוד משפחות. העובדה היא שנתנו ברמב"ם בשנים ההן תרופות פגות תוקף, העובדה שמאז מתנהל מאבק משפטי שלא זוכה לשיתוף פעולה מצד רמב"ם או משרד הבריאות. אני רוצה לדעת האם בוודאות אבא שלי האהוב קיבל טיפולים שבעצם הרגו אותו? האם זה שאני ראיתי פה את אבא שלי גוסס מטיפול לטיפול במשך 8 חודשים, זה בעקבות מתן תרופות מקולקלות. אם כן, שימצו את הדין אם האנשים האלה".
אלמנתו של אנריקה, נינה קרינסקי, תושבת מצפה הילה, אמרה: "איבדתי את בעלי לאחר 31 שנות זוגיות. הוא סבל מלוקמיה, אבל לפי כל האינדיקציות שעשות בהתחלה, המחלה התגלתה בשלב מוקדם והיו לו סיכויי החלמה. מיד אחרי הטיפול הראשון הייתה התדרדרות. כל החודשים האלו הוא מאוד סבל עד שנפטר. שנתיים היינו מוכי עצב וצער, כמו אלה שמאבדים את הכי יקר להם. כאשר זה התפוצץ לאחר שנתיים, ניסיתי כמובן להתחמק למרות שאי אפשר, אבל היה מאוד קשה לקבל את הדבר הזה. עד היום זה הופך אותי 700 פעם ביום כי זה סיפור מאוד כואב וקשה".
היא שיתפה עם ynet את התחושות הקשות: "אנחנו מרגישים שהגורמים השונים עושים כל דבר כי לטאטא אותנו מתחת לשטיח. כולם בעצם עומדים מולנו בבית המשפט, המדינה מייצגת את רמב"ם. אנחנו בצד השני ומבקשים תשובות. נמשיך לעמוד פה בכל מזג אוויר. כבר נשרפנו מבפנים, אז גשם ורוח לא ירתיעו אותנו".