הצלב האדום הודיע אחר הצהריים (שבת) שפינוי התושבים מהערים הנצורות וולנובאחה ומריופול באוקראינה, שמכותרות על-ידי הרוסים, לא יחודש היום. "אנחנו מנהלים דיאלוג עם הצדדים על מעבר בטוח של אזרחים מערים שונות שנפגעו בסכסוך", נמסר בהודעת הוועד הבינלאומי של הצלב האדום. "האירועים היום במריופול ובערים אחרות היו שוברי לב. כל יוזמה של הצדדים שתעניק לאזרחים הפוגה מהאלימות, ותאפשר להם לצאת מרצונם לאזורים בטוחים יותר, היא מבורכת".
המלחמה באוקראינה – כתבות נוספות:
• דקה אחר דקה: עדכונים שוטפים מהמלחמה
• בנט טס למוסקבה ונפגש עם פוטין בקרמלין
• "לא ישנו שבוע בגלל ההפצצות": עם הפליטות בפולין
• פוטין מאיים: "הסנקציות - כמו הכרזת מלחמה"
• מי נגד מי במשבר באוקראינה? מדריך
• נמצאים באוקראינה או בגבולותיה? רוצים לדווח ולצלם? לחצו כאן
הבוקר, ביום העשירי למלחמה, הודיעו רוסיה ואוקראינה על הפסקת אש בת חמש שעות באזור שתי הערים בדרום-מזרח אוקראינה, כדי לספק "מסדרונות הומניטריים" שדרכם יוכלו התושבים לברוח. זמן קצר לאחר מכן הודיעה אוקראינה שהרוסים לא מכבדים את הפסקת האש וממשיכים בהפגזות, והפינוי ההמוני הופסק. רוסיה, מצדה, האשימה את הכוחות האוקראיניים בהמשך הירי.
כ-450 אלף תושבים מתגוררים בעיר הנמל האסטרטגית מריופול בדרום-מזרח אוקראינה, שנמצאת לחופי ים אזוב וסמוכה לחבל דונבאס - מעוז הבדלנים הפרו-רוסיים במזרח אוקראינה. מריופול נצורה כבר כמה ימים, וסובלת מתנאים הומניטאריים קשים. הרשויות שאפו לפנות מהעיר כ-200 אלף תושבים. ראש העיר מריופול, ודים בויצ'נקו, סיפר שאלפי תושבים התאספו הבוקר באזור הפינוי. אוטובוסים כבר יצאו לדרך, אך בעקבות הפגזות כבדות הפינוי הופסק ונדחה ולא ברור אם תושבים הספיקו לעזוב את האזור.
"אנחנו מכבדים את חייהם של כל תושבי מריופול ולא יכולים לסכן אותם, ולכן הפסקנו את הפינוי", אמר ראש העיר. עיריית מריופול קראה לתושבים לחזור למקלטים ולהמתין למידע נוסף על הפינוי. משרד ההגנה הרוסי טען ש"לאומנים" אוקראינים מונעים מהתושבים לעזוב. הבדלנים הפרו-רוסים באוקראינה, שנלחמים לצד הכוחות הרוסיים, טענו שרק 17 איש פונו ממריופול עד כה.
לטענת הבדלנים אף אחד מתושבי וולנובאחה לא פונה היום מהעיר במהלך השעות שנקבעו להפסקת האש. בוולנובאחה מתגוררים כ-20 אלף תושבים, והתוכנית הייתה לפנות 15 אלף מהם.
גורמים אוקראינים דיווחו שרק 400 תושבים הספיקו להימלט מהעיר הנצורה ומסביבותיה במהלך הפסקת האש הזמנית עד שהופרה. המושל האזורי, פבדלו קירילנקו, אמר: "למרות שהיו לנו את הרכבים הדרושים לפינוי של הרבה יותר אנשים היינו צריכים להפסיק את תנועת השיירה, בגלל שהרוסים שוב התחילו להפגיז את וולנובאחה ללא רחמים, והיה מסוכן מאוד לנסוע שם".
ממריופול מגיעים בימים האחרונים דיווחים על משבר הומניטארי חמור ביותר ועל מחסור במים, מזון ותרופות. מתנדב בארגון "רופאים ללא גבולות" דיווח היום על "תנאים נוראיים" במריופול. "ההפגזות הלילה היו קשות יותר, וקרובות יותר", סיפר. "אתמול אספנו שלג ומי גשמים כדי שיהיה לנו קצת מים. היום ניסינו להשיג מים בחינם אבל התור היה עצום", אמר המתנדב. לדבריו, התושבים מספרים "שהרבה מרכולים נהרסו על-ידי טילים" - והמוצרים שנשארו על המדפים "נלקחו על-ידי נזקקים". הוא מספר שבעיר "עדיין אין חשמל, מים וחימום" וכי "לבתי המרקחת נגמרו התרופות".
קיריל טימושצ'נקו, סגן ראש לשכתו של נשיא אוקראינה וולדימיר זלנסקי, אמר היום כי "הצד הרוסי לא מכבד את הפסקת האש וממשיך לירות על מריופול וסביבותיה. השיחות עם הפדרציה הרוסית נמשכות בנוגע לקיום הפסקת אש ולהבטחת מסדרון הומניטרי בטוח". גורם אוקראיני שלקח חלק במגעים להפסקת אש עם הרוסים אמר הערב שבשני ייערך סבב נוסף, ושלישי במספר, של שיחות.
בתוך כך נמשכת הלחימה בכמה אזורים באוקראינה, כשהכוחות הרוסיים ממשיכים במאמציהם לכתר את הערים הגדולות במדינה, קייב וחרקוב. הערב הודיעה אוקראינה שהכוחות הרוסיים השתלטו על בית חולים פסיכיאטרי בעיירה בורודיאנקה במחוז קייב, בשעה ש-670 איש נמצאים בבית החולים. המושל האזורי אולכסיי קולבה, אמר: "אנחנו לא יודעים איך לפנות את האנשים האלה ואיך לעזור להם. נגמרים להם המים והתרופות. הם אנשים עם צרכים מיוחדים, הם צריכים עזרה כל הזמן, רבים מהם מרותקים למיטה כבר שנים".
הנשיא וולודימיר זלנסקי אמר היום שהכוחות האוקראיניים עדיין שולטים בערי מפתח במרכז ודרום-מזרח המדינה. "אנחנו גורמים לכובשים להפסדים שהם לא ראו בסיוטים הכי גרועים שלהם", אמר זלנסקי. לטענתו כ-10,000 חיילים רוסים נהרגו בעשרת ימי המלחמה – טענה שיש לקחת בערבון מוגבל, כמו את הטענה הרוסית השבוע על 498 חיילים הרוגים – כשלפי ההערכות במערב אלפים כבר נהרגו. "זה נורא", אמר זלנסקי על החללים הרוסים. "בחורים בני 18 ו-20, חיילים שאפילו לא הסבירו להם על מה הם הולכים להילחם".
צבא אוקראינה טוען שלפחות 39 מטוסים ו-40 מסוקים רוסיים הושמדו עד כה במלחמה. רוסיה טוענת שהיא השמידה 82 מטוסים אוקראיניים, 708 רכבים משוריינים, 74 משגרי טילים ו-56 מל"טים. הערב הודיע משרד ההגנה הרוסי שכוחותיו מבצעים מתקפה נרחבת באוקראינה, כבשו כמה יישובים והפילו ארבעה מטוסי קרב אוקראיניים מסוג SU-27.
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין איים הערב על הממשלה בקייב, ואמר לאוקראינים: "אם תמשיכו בדרככם, רק אתם תהיו אשמים באיבוד מעמדכם כמדינה". הערב פרסמה סוכנות הידיעות רויטרס כי ראש הממשלה נפתלי בנט נפגש עם פוטין במסוקבה. לפי הדיווח, השניים דנו במלחמה באוקראינה.
הדיווח מגיע על רקע הצעתו של בנט לפוטין בשיחותיהם האחרונות לתווך במשבר, כשברקע העובדה שישראל נמנעת מהצטרפות לסנקציות הקשות שהטיל המערב על רוסיה, ומנגד פועלת גם לשמר קשרים טובים עם הממשלה בקייב, אליה שלחה השבוע ציוד הומניטרי רב.