גורמים בכירים במשרד המשפטים אמרו היום (רביעי) כי היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה "רואה בחומרה" את הדרך שבה נהג המפכ"ל רב-ניצב דני לוי ביועץ המשפטי של המשטרה תת-ניצב אלעזר כהנא – "מה עוד שמדובר בארגון הקשור למערכת אכיפת החוק". לדברי הגורמים, היועמ"שית אינה כופרת בסמכות המפכ"ל למנות בעלי תפקידים במשטרה, "אך מדובר כאן באירוע באירוע בזק חריג. אי אפשר לקיים מנהל ציבורי תקין ועצמאי בדרך של עריפת ראשים".
4 צפייה בגלריה
גלי בהרב מיארה ודני לוי
גלי בהרב מיארה ודני לוי
בהרב-מיארה ולוי
(צילום: יואב דודקביץ', דוברות המשטרה)
כהנא קיבל מלשכת המפכ"ל את ההודעה על הדחתו למעשה – שעליה פורסם ב"הארץ" – ובה נמסר לו כי הוחלט למנותו לראש חטיבת התביעות במשטרה, על אף שלא היה מועמד לתפקיד ולא שימש עד כה בתפקיד במערך. בהרב-מיארה הודיעה כי ההחלטה להדיח את תנ"צ כהנא מוקפאת, שכן לא ייתכן שנושא תפקיד בכיר יוזז מתפקידו באופן שרירותי, ויוצב בתפקיד אחר ללא רצונו.
בהרב-מיארה סבורה שהחלפת בזק של שומר סף בקלות ובשרירותיות עלולה להוות פתח להדחת יועצים משפטיים של משרדי הממשלה ורשויות ציבור, רק משום שחוות דעתם אינן נושאות חן בעיני הממונים עליהם. כאמור, הובהר כי היועמ"שית לא אמרה למפכ"ל שאינו יכול למנות את כהנא לתפקיד אחר, אלא שאם ברצונו לעשות זאת – הוא צריך לנהל את התהליך בצורה מוסדרת ולהיוועץ עם האדם אם הוא מעוניין בכך – וסבור שהוא מתאים.
4 צפייה בגלריה
דיון בעתירות נגד תיקון פקודת המשטרה, חוק "בן גביר"
דיון בעתירות נגד תיקון פקודת המשטרה, חוק "בן גביר"
תנ"צ כהנא
(צילום: אלכס קולומויסקי)
"הדבר שמעלה את החשד כי המהלך נעשה בחוסר תום לב, הוא העובדה שכהנא, כמקצוען, מסר בפני בג"ץ, הדן בקידומו של סגן-ניצב מאיר סויסה, תצהיר המנוגד לעמדת המפכ"ל והשר לביטחון לאומי. נראה שכהנא 'נענש' בהדחה רק משום שייצג עמדה ציבורית. הדחתו בשל נקיטת עמדה מקצועית בלתי נסבלת".
במשרד המשפטים מניחים שהמפכ"ל פעל על פי הוראתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר. "אנחנו מזכירים את פנייתו של המפכ"ל הקודם יעקב שבתאי לבהרב-מיארה, לאחר שבן גביר פיטר אותו והיועמ"שית ביטלה את ההחלטה. יש לקוות שדני לוי לא יצטרך את סיוע היועמ"שית במקרה שבו יפוטר בהפתעה אם יסרב למלא החלטה של הדרג הפוליטי".
אמש קיבל כהנא מלשכת המפכ"ל את ההודעה על הדחתו למעשה, ונמסר לו כי הוחלט למנותו לראש חטיבת התביעות במשטרה, על אף שלא היה מועמד לתפקיד ולא שימש עד כה בתפקיד במערך.
זמן קצר לאחר פרסום ההחלטה, הודיעה היועמ"שית למפכ"ל – בהחלטה דרמטית – כי היא מקפיאה את הדחת כהנא. "החלטתך אשר התקבלה בהליך בזק להדיח את היועץ המשפטי של משטרת ישראל, האמון על הטיפול בהיבטים כמו המחאות המתקיימות ברחבי הארץ ונושא טוהר המידות והמינויים במשטרה, מוקפאת", כתבה.
4 צפייה בגלריה
איתמר בן גביר
איתמר בן גביר
בן גביר
(צילום: REUTERS/Amir Cohen)
במכתב שהעבירה למפכ"ל כתבה בהרב-מיארה כי "יועמ"ש המשטרה הוא שומר סף פנים ארגוני ואמון. מהלך כזה של הדחה בפועל של יועץ משפטי, בהליך בזק וללא מעורבות של היועצת המשפטית לממשלה, הוא חסר תקדים".
היא חשפה כי שוחחה שלשום עם המפכ"ל לפני ההחלטה, "ובשיחה שקיימנו סוכם כי יועמ"ש המשטרה לא יועבר מתפקידו עד שנקיים פגישה מסודרת בעניין. חרף זאת הודעת לארגון, לאחר שיחתנו והסיכום האמור, על החלטתך להעביר את יועמ"ש המשטרה מתפקידו. אשר על כן, ועד לבירור חוקיות המהלך החריג שמוטלת בספק, יש להקפיא את המצב העובדתי הקיים ביחס ליועמ"ש המשטרה, ובכלל זאת להימנע מהעברתו לכל תפקיד אחר".
הבוקר השיב המפכ"ל במכתב משלו. "בכל הכבוד, לא מוכרת לי חובה בדין להיוועץ עם היועצת המשפטית לממשלה, טרם מינוי קצין בכיר בארגון לתפקיד רוחב. בקשתך משמעה הפקעה הלכה למעשה של סמכותי", כתב לה. בהמשך, פרסם המפכ"ל לוי איגרת לשוטרים, ובה התייחס לסערה סביב ניסיון הדחת יועמ"ש הארגון - והבטיח שלא יאפשר פגיעה ב"עצמאות" המשטרה.
"בהמשך לפרסומים בתקשורת וברשתות החברתיות, ברצוני להבהיר כי משטרת ישראל תכבד את שותפיה באכיפת החוק ותמשיך בשיתוף פעולה פורה עמם, וכפי שציינתי במענה ליועצת המשפטית לממשלה, משטרת ישראל היא ארגון עצמאי, הפועל בהתאם לחוק ועל פי הנהלים. יחד עם זאת, אין ולא תהיה שום פגיעה בעצמאות הארגון שלנו. החלטות בנוגע לפעילותינו ולניהול הארגון מתקבלות על ידינו, בשיקול דעת מקצועי, במלוא האחריות ובהתאם ל חוק, ובשום אופן לא נאפשר התערבות חיצונית הפוגעת בעצמאות זו".
4 צפייה בגלריה
אגרת המפכ"ל בנושא עצמאות משטרת ישראל
אגרת המפכ"ל בנושא עצמאות משטרת ישראל
אגרת המפכ"ל לשוטרים
( צילום: משטרת ישראל)
בלשכת בן גביר מתחו בעבר ביקורת על כהנא, בין היתר בעקבות עמדתו לפיה החלטת בן גביר לקדם לדרגת סגן ניצב את רפ"ק מאיר סוויסה מנוגדת לדין. סוויסה, קצין המבצעים של מחוז תל אביב, הועמד לדין על השלכת רימון הלם לעבר מפגינים.
כהנא, שמונה לתפקידו לפני שלוש שנים, חתם בחודש שעבר על תצהיר שגיבה את עמדת הפרקליטות בעתירה נגד הקידום, בעוד בכירים אחרים במשטרה סירבו לחתום עליו. בתצהיר נכתב מטעם המדינה כיצד בן גביר, לצד ממלא מקום המפכ"ל דאז והסמפכ"ל כיום אבשלום פלד, פעלו בניגוד לנהלים תוך עקיפת צמרת המשטרה בהליך הקידום. הקצינה שסירבה לחתום על התצהיר, הדס שפירא-מדמוני, קודמה לדרגת ניצב.
פורסם לראשונה: 15:45, 23.10.24