ארה"ב חשפה הערב (ו') דו"ח מסווג שבו קובע המודיעין האמריקני כי יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן, מי שנחשב למנהיגה בפועל של סעודיה, היה זה שאישר את המבצע ב-2018 שבו נרצח העיתונאי הסעודי ומבקר המשטר ג'מאל חשוקג'י בשגרירות באיסטנבול. הדו"ח פורסם שעות ספורות לאחר שיחת הטלפון שקיים הנשיא ג'ו ביידן עם מלך סעודיה סלמאן, ועל רקע כוונתו לעצב מחדש את יחסיה של ארה"ב עם אחת מבעלות הברית החשובות ביותר שלה במזרח התיכון.
על פי ההערכה בדו"ח המודיעיני, מטרת המבצע שאותו אישר בן סלמאן הייתה לתפוס או להרוג את חשוקג'י, שבו ראה יורש העצר איום על הממלכה. על פי הדו"ח הוא תמך באלימות נגדו, אם הדבר היה עוזר להשתיקו.
בדו"ח של מנהל המודיעין הלאומי נכתב כי ההערכה שבן סלמאן אישר את הפעולה "מבוססת על השליטה שלו בהליך קבלת ההחלטות בממלכה, המעורבות הישירה של יועץ בכיר ומצוות האבטחה שלו במבצע, ועל התמיכה של יורש העצר בשימוש באמצעים אלימים כדי להשתיק מתנגדי משטר מחוץ לסעודיה". זמן קצר לאחר פרסום הדו"ח צייצה בטוויטר ארוסתו של חשוקג'י, חדיג'ה ג'נגיז: "צדק לג'מאל".
סעודיה כבר דחתה בעבר את ההאשמות שבן סלמאן היה מעורב במבצע, אם כי היא הודתה שחשוקג'י נהרג במבצע "סורר" ללכידתו, שהסתבך. גם הערב דחו בריאד, ובתוקף, את מסקנות הדו"ח האמריקני. "אנו דוחים באופן מוחלט את המסקנות הפוגעניות והלא-מדויקות בדו"ח על אודות הנהגת הממלכה", נכתב בהודעה של משרד החוץ הסעודי. "אלה מסקנות שלא ניתן לקבל בשום צורה. הדו"ח כלל מסקנות שגויות. מדובר בפשע מתועב שמהווה הפרה בוטה של חוקי הממלכה וערכיה. הוא בוצע בידי קבוצה שחמקה מכל המנגנונים וכלל האמצעים המשפטיים הנדרשים ננקטו כדי לחקור אותם ולהביאם לדין".
בריאד הוסיפו כי "בסופו של דבר ניתנו פסקי דין נגדם, שהתקבלו בברכה על-ידי משפחתו של ג'מאל חשוקג'י. מצער שפורסם דו"ח כזה בזמן שהממלכה גינתה את הפשע המכוער ונקטה את כל הצעדים הדרושים כדי להבטיח שאירוע כזה לא יחזור על עצמו בעתיד. אנו דוחים כל פגיעה בהנהגה, בריבונות ובעצמאותה של מערכת המשפט של הממלכה".
חשוקג'י, נזכיר, נמנה בעבר עם נאמני בית המלוכה הסעודי, אבל בעשור שעבר עזב לארה"ב והפך למבקר חריף של השליטים בריאד. ב-2018 פותה לבקר בקונסוליה הסעודית באיסטנבול, אבל אחרי שנכנס אליה – מעולם לא יצא. תחילה טענה סעודיה כי היא אינה יודעת היכן הוא, אבל בהמשך הודתה כי הוא נרצח בתוך השגרירות על-ידי אנשיה. הרצח של חשוקג'י עורר זעם עולמי על סעודיה, גם בקרב בעלות בריתה במערב, והוליד קריאות לסנקציות על ריאד.
חרף ההכחשות הסעודיות שלנסיך בן סלמאן היה קשר למעשה, גורמי מודיעין במערב, בכלל זה בארה"ב, מתעקשים כבר זמן רב שידו הייתה במעל ושהפעולה אף בוצעה בהוראתו. חברי קונגרס דמוקרטים תבעו מטראמפ להעניש את הנסיך בביטול חוזים צבאיים ובסנקציות נוספות, אבל טראמפ סירב. גם את הדו"ח שכעת ביידן הסיר את סיווגו טראמפ סירב לחשוף. ביידן, מצדו, הבהיר כי אף שתחת הנהגתו תישאר ארה"ב בעלת ברית של סעודיה, היא גם תקיים "הערכה מחדש" של היחסים איתה ותעשה את ההתאמות הנדרשות.
אמש, כאמור, שוחח ביידן עם מלך סעודיה סלמאן, יותר מחודש לאחר שנכנס לבית הלבן. איתות נוסף של ביידן בכל הנוגע לכוונתו לנהל אחרת את היחסים עם סעודיה, היה העובדה שהוא שוחח עם המלך סלמאן עצמו, ולא עם בן סלמאן, שנחשב כאמור למנהיג בפועל של הממלכה.
ארה"ב הטילה סנקציות, בן סלמאן לא ברשימה
לאחר פרסום הדו"ח, הכריז הערב ממשל ביידן על סנקציות מסוגים שונים על אזרחים סעודים. יורש העצר בן סלמאן עצמו לא נמצא ברשימה, ולפי בכירים אמריקנים ששוחחו עם ה"ניו יורק טיימס", ביידן החליט שלא להעניש אותו - מאחר שהמחיר שהדבר עלול לגבות ממנו גבוה מדי. הם אמרו כי כל סנקציה אישית נגד בן סלמאן עלולה הייתה לפגוע במערכת היחסים של ארה"ב עם אחת מבעלות בריתה החשובות במזרח התיכון. על כן, התגבש קונצנזוס בבית הלבן לפיו אין אפשרות להעניש את בן סלמאן באופן אישי, מאחר שצעד כזה עלול להוביל לפגיעה בשיתוף הפעולה במאבק בטרור ובאיראן.
משרד האוצר האמריקני הודיע כי סנקציות יוטלו על סגן ראש המודיעין הכללי הסעודי לשעבר אחמד אל-אסירי, וגם על כוח ההתערבות המהירה של משמר המלוכה הסעודי, שהוזכרו בדו"ח המודיעין האמריקני בשל חלקם ברצח חשוקג'י. בנוסף, מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן הכריז על הגבלות ויזה נגד 76 אזרחים סעודים כחלק ממדיניות חדשה נגד מדינות שנוקטות פעולות נגד עיתונאים ומבקרי משטר מחוץ לשטחן. את ההגבלות כינה בלינקן בשם "Khashoggi Ban", על שמו של העיתונאי הסעודי. גורמים בממשל ביידן אמרו כי ההגבלות יחולו גם על חלק מבני משפחותיהם של האזרחים שכניסתם לארה"ב תיאסר.
גורם אמריקני אחר אמר כי מחלקת המדינה תתחיל לתעד בדו"ח זכויות האדם השנתי שלה אירועים שבמסגרתם סעודיה ומדינות אחרות מטרידות או עוקבות אחר עיתונאים או מבקרי משטר. כשנשאל אם ארה"ב מתכוונת להטיל סנקציות על יורש העצר הסעודי, אמר הגורם כי ארה"ב באופן כללי לא מטילה סנקציות על "ההנהגה הגבוהה של מדינות". הוא הוסיף כי "הגענו למסקנה פה אחד שיש אמצעים אחרים ויעילים יותר להתמודדות עם הנושאים הללו בהמשך".
במקביל, אמרו ארבעה גורמים אמריקנים לסוכנות הידיעות רויטרס שממשל ביידן שוקל לבטל עסקאות נשק עם סעודיה, שעלול לשמש לפגיעה בזכויות אדם מצד ריאד. בממשל האמריקני אף בוחנים את האפשרות למכור לסעודיה בעתיד נשק הגנתי בלבד.
הארבעה ציינו כי ממשל ביידן בוחן כעת איזה ציוד צבאי נכלל במסגרת ההגדרה הגנתי. דובר מטעם מחלקת המדינה האמריקנית אמר כי "המיקוד שלנו הוא בסיום הסכסוך בתימן, אך נוודא שלסעודיה יש את כל מה שהיא צריכה כדי להגן על שטחה ועל עמה". הוא הזכיר שהנשיא ביידן כבר הודיע על סיום התמיכה האמריקנית במערכה הצבאית הסעודית נגד החות'ים בתימן.
מעשיו של ביידן בשבועות הראשונים של ממשלו נועדו ככל הנראה למלא את הבטחת קמפיין הבחירות שלו ולפיה בניגוד לטראמפ, הוא לא יעבור בשתיקה על הפרות זכויות אדם מצד סעודיה. גורם בכיר בממשל ביידן אמר כי הגישה החדשה של הממשל נועדה ליצור נקודת פתיחה חדשה ליחסים עם הממלכה, מבלי לשבור את מערכת היחסים איתה. "המטרה היא כיול מחדש של היחסים, לא לשבור אותם. זה נובע מאינטרסים חשובים שאנחנו חולקים", אמר הבכיר.