כוחות החילוץ בטורקיה הצליחו היום (שבת) לחלץ בחיים מבין ההריסות לפחות 12 בני אדם, יותר מחמישה ימים אחרי רעידות האדמה שטלטלו את המדינה ואת סוריה השכנה. חמישה מהמחולצים הם בני משפחה אחת, תושבי מחוז גזיאנטפ, שהחזיקו מעמד 129 שעות בין שרידי הבית שקרס עליהם. עם זאת, חלון ההזדמנויות למציאת ניצולים הולך ונסגר, וסיפורי הניסים מתמעטים: אחר הצהריים עלה מספר הנספים הרשמי באסון ליותר מ-28 אלף, מהם 24,617 בטורקיה ועוד לפחות 3,500 בסוריה. לפי הערכות, מאות, אם לא אלפים, עדיין נעדרים.
הניצולים שעדיין מתגלים פה ושם נותנים מעט תקווה למחלצים, ומעודדים אותם להמשיך בחיפושים. הבשורות המשמחות ביותר היום הגיעו מהעיר נורדגי שבמחוז גזיאנטפ, שם חולצה בחיים אחרי יותר מחמש יממות משפחת אסלן: תחילה הוצאו האם האווה ובתה פטמגול, ובהמשך הגיעו המחלצים אל האב חסן ושני ילדיו הנותרים. האב התעקש שבתו ובנו יחולצו לפניו, ורק אחר כך הוצא גם הוא, לקול קריאות "אללהו אכבר".
שעתיים אחרי החילוץ בנורדגי הגיע דיווח מעודד נוסף, הפעם מאיסלחייה, גם כן במחוז גזיאנטפ: ילדה בת שלוש חולצה מההריסות עם אביה. בחלוף שעה נוספת חולצה בחיים – אחרי 132 שעות בהריסות – ילדה בת 7 במחוז הטאי. אחד מ-12 הניצולים שחולצו היום משרידי הבתים, קמיל קאן אגאס בן ה-16 שנשלף מההריסות בקרמנמרש, שאל: "איזה יום היום?". המחלצים הטורקים והקירגיזים שהוציאו אותו התחבקו, וכך גם בני דודיו של הנער. אחד מהם קרא בקול: "הוא בחוץ, אחי! הוא בחוץ! הוא כאן!".
מומחים מזכירים כל העת כי ניצולים אפשר למצוא גם שבוע ויותר אחרי רעידת אדמה, אבל הסיכויים לכך פוחתים כעת דרמטית. כמה ימים אחרי הרעש כבר נותרים לשורדים הקבורים בהריסות רק מעט מאוד כוחות, והם מאבדים את יכולתם לקרוא לעזרה ולתקשר עם המחלצים. בדיוק מהסיבה הזו עוברים ביממה האחרונה עוד ועוד צוותי חילוץ והצלה להשתמש במצלמות תרמיות בניסיון לזהות סימני חיים מתחת להריסות.
עד כמה חשובה כל דקה במאמצים לחלץ את מעט הניצולים מעידה הטרגדיה שהתחוללה הבוקר במחוז הטאי: מחלצים הצליחו להגיע שם לילדה פצועה בת 13 שנותרה בחיים בתוך בניין שקרס, ואף חיברו אותה לצינור, אבל כדי לשחרר אותה היו צוותי רפואה צריכים לקטוע אחת מגפיה – והיא מתה לפני שהספיקו לעשות זאת.
מחפשים אשמים: קבלן נעצר בדרך למטוס
יותר מ-80 אלף בני אדם נפצעו ברעידות האדמה השבוע ומיליונים איבדו את בתיהם ונותרו ללא קורת גג. רבים מהם שוהים בימים האחרונים במחנות פליטים מאולתרים ברחובותיו של אזור האסון, עטופים בשמיכות כדי להתגונן מהקור העז ומסתייעים באוכל ומים שמחלקים להם ממשלת טורקיה וארגוני סיוע. הממשלה הטורקית פינתה אלפים מאזור הרעידה, בין השאר למלונות, לאכסניות ולמעונות סטודנטים, אבל רבים מעדיפים להישאר בעירם החרבה, בתקווה לבשורות על גורל יקיריהם שטרם נמצאו.
אחד הפצועים ברעידה, סוקרו קנבולט, סיפר היום שחולץ מהריסות ביתו באנטקיה כמה שעות אחרי הרעש ביום שני לפנות בוקר, אבל אחרי שקיבל עזרה ראשונה בסיסית הוא שוחרר – מבלי לקבל טיפול מתקדם יותר לפציעותיו. כעת, בבית חולים בעיר סמוכה, הוא יושב בכיסא גלגלים, וברגלו השמאלית חתך גדול. "קברתי את כל האנשים שאיבדתי ואז באתי לכאן", סיפר. "הבת שלי, אחי, דודה שלי והבת שלה, אשתו של הבן שלה, שהייתה בחודש התשיעי להריונה".
בפרברי אנטקיה הוקם בסוף השבוע בית קברות מאולתר, והיום כיוונו שם חיילים את התנועה והזהירו נהגים שלא לצלם את המתרחש בו. מאות הקברים, שנכרו במרחק של מטר אחד בלבד זה מזה בסיוע דחפורים, סומנו רק בקורות עץ קטנות שנשתלו בקרקע. עובד של משרד הדתות הטורקי סיפר שכ-800 גופות הובאו לשם אתמול, ביום שבו נפתח בית הקברות, ועד היום בצהריים כבר נקברו שם 2,000 גופות לערך.
נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, שסופג בימים האחרונים האשמות שהמדינה בהנהגתו לא נערכה כראוי לאסון, ביקר היום באזור דיארבקיר, שנפגע גם הוא קשה ברעידות, והודיע כי אוניברסיטאות יעברו ללמידה מרחוק עד הקיץ כדי לאפשר להסב את מעונות הסטודנטים לחדרי אירוח לעקורים. בדברים שנשא הבטיח ארדואן להתחיל לבנות מחדש את הערים החרבות בתוך שבועות, ובצל הדיווחים על מעשי ביזה בכמה אזורים שבהם היכו הרעידות הזהיר הנשיא כי ממשלתו תנקוט יד קשה נגד מי שיהיה מעורב במעשים כאלה. הערב דיווחה טורקיה כי 48 בני אדם נעצרו בחשד לביזה באזורי האסון.
בתקשורת הטורקית דווח בסוף השבוע גם על מעצרים ראשונים של יזמים וקבלנים שהיו מעורבים בהקמת בניינים שקרסו באסון. תלונות רבות הועלו בימים האחרונים על איכות הבנייה בבתים שהתמוטטו, חלקם הגדול כאלה שהוקמו לפני שנים לא רבות ותחת פיקוחה של ממשלת ארדואן. היום דווח בטורקיה כי לפחות 12 בני אדם נעצרו בחשד למעורבות בבנייה לא בטוחה, בהם יזם מגזיאנטפ ו-11 איש ממחוז סנליאורפה. באיסטנבול נעצר קבלן שבניין בן 12 קומות שאותו הקים במחוז הטאי קרס ברעש. הוא נעצר בשעה שעמד לעלות למטוס שימריא מהעיר.
בתוך כך, הערב הודיע צבא אוסטריה כי השעה את פעילותם של 80 אנשי ההצלה שלו בטורקיה בעקבות "הידרדרות במצב הביטחוני". הוא לא פירט את הסיבה לכך, אבל אחריו נקטו צעד דומה שני ארגוני סיוע גרמניים, בנימוק שעימותים פרצו בין קבוצות של אנשים כלשהם ושהם כללו ירי. לא ברור פשר העימותים האלה, אבל מנהל ארגון הסיוע הגרמני ISAR, סטיבן באייר, אמר: "אפשר לראות את הצער מפנה אט-אט את מקומו לזעם".
שיפור במצבה של איה, שנמצאה מחוברת לחבל הטבור
מאמצי החילוץ נמשכו בסוף השבוע גם בסוריה השכנה, שם הגיע מספר ההרוגים באזורים שבשליטת משטר אסד ובאלה שבשליטת המורדים ליותר מ-3,500. עוד אלפים רבים נפצעו, והאו"ם מעריך שכ-5.3 מיליון בני אדם בסוריה נותרו ללא בית. לעיר הסורית חלב, שספגה נזק קשה ברעידות, הגיע היום ראש ארגון הבריאות העולמי טדרוס אדהנום גברייסוס, והוא הביא איתו 35 טונות של ציוד רפואי. הוא הבטיח שמטוס עם עוד 30 טונות יגיע בימים הקרובים.
באזורי השליטה של המורדים בצפון-מערב סוריה, שמוקפים על-ידי צבא אסד ומסתמכים כבר שנים על סיוע הומניטרי שמעביר האו"ם דרך מעבר גבול אחד עם טורקיה, דיווחו היום אנשי "הקסדות הלבנות", ארגון ההצלה המנהל את פעולות החילוץ, כי כמעט בלתי אפשרי עוד למצוא ניצולים.
מעט נחמה שאבו שם בסוף השבוע מסיפורה של התינוקת שאמה ילדה אותה בעודה לכודה בהריסות ביתה. התינוקת חולצה השבוע בחיים כשהיא עדיין מחוברת לחבל הטבור, ואז התברר כי כל שאר בני משפחתה – אמה, אביה וארבעת אחיה – לא שרדו. בעקבות פרסום סיפורה בעולם התקבלו אלפי הצעות לאמץ את הילדה, אבל דודו של אביה הודיע כי הוא יאמץ אותה.
בבית החולים שבו אושפזה התינוקת בעפרין היא קיבלה את השם "איה", שבערבית פירושו "סימן מהאל", והרופאים אומרים שמצבה משתפר, ובניגוד לחשש שהיה תחילה התברר כי לא נגרם נזק לעמוד השדרה שלה. כמו במקרים רבים שבהם ילדים שרדו את רעידות האדמה השבוע, הדוד המאמץ עדיין לא יודע להיכן בדיוק ייקח את איה: גם הבית שלו, בעיירה הסורית ג'נדריס, נחרב ברעש, וכעת הוא ו-11 בני משפחתו גרים באוהל.
פורסם לראשונה: 18:32, 11.02.23