לפחות שלושה חיילים נהרגו בקרבות שהיו היום (ד') בחבל המחלוקת נגורנו-קרבאך בקווקז. בימים האחרונים נרשמו עימותים בין צבא אזרבייג'ן לכוחות הארמניים, שמעוררים חשש לסבב נוסף של לחימה – שנתיים אחרי הסכם הפסקת האש שנחתם בין הצדדים.
חבל נגורנו-קרבאך שוכן בתוך אזרבייג'ן, אך היה בשליטת כוחות ארמניים בדלניים הזוכים לתמיכת ארמניה מאז שהמלחמה בו הסתיימה ב-1994. במשך השנים היו עימותים חדשים במובלעת הארמנית - ובספטמבר 2020 פרצה מלחמה נוספת בנגורנו-קרבאך ובאזורים סמוכים. המלחמה נמשכה שישה שבועות וגבתה את חייהם של יותר מ-6,000 בני אדם. בנובמבר 2020 חתמו הצדדים על הסכם הפסקת אש בתיווך רוסיה - ששלחה לאזור כ-2,000 חיילים כחלק מ"כוח לשמירת שלום".
במסגרת הסכם הפסקת האש נאלצה ארמניה להעביר לידי אזרבייג'ן כמה אזורים שבהם שלטה עד אז מחוץ לנגורנו-קרבאך, ואזרבייג'ן שמרה לעצמה גם את השליטה בכמה אזורים של החבל הזה עצמו שאותם כבשה במלחמה. ההסכם נחגג באזרבייג'ן כניצחון, ונתפס בארמניה כהשפלה.
ממאי 2021 גברה מעת לעת המתיחות לאורך הגבול, כשארמניה טענה שהכוחות האזריים פלשו לשטחה. אזרבייג'ן טענה שכוחותיה נפרסו באזורים שבהם הגבול טרם מסומן. ביולי החלה אזרבייג'ן ליישב את השטחים ששוחררו מידי הבדלנים הארמנים, בתהליך שמכונה "השיבה הגדולה".
בימים האחרונים נרשמו עימותים בין הצבא האזרי לכוחות הבדלניים הארמניים. היום המשיך המצב באזור להידרדר: גורמים צבאיים ארמנים בנגורנו-קרבאך דיווחו שבתקיפות מל"ט של הצבא האזרי נהרגו שני לוחמים ארמנים, ועוד 14 לוחמים נפצעו. מנגד דיווח משרד ההגנה של אזרבייג'ן על חייל אזרי שנהרג ב"פעולת טרור" של "מיליציות ארמניות לא-חוקיות". לטענת משרד ההגנה של אזרבייג'ן הכוחות ביצעו "פעולת תגמול" והרגו כמה "קיצונים ארמנים".
אזרבייג'ן הודיעה היום שכוחותיה השתלטו על כמה פסגות אסטרטגית באזור ההררי, ומנגד הודיע מנהיג הכוחות הבדלניים הארמניים על גיוס חלקי - מהלך שהגביר עוד יותר את המתיחות באזור. באירופה מודאגים מההסלמה, והאיחוד האירופי קרא לצדדים "להפסיק מיד את העוינות". ההסלמה בקווקז הייתה יום אחרי שראש ממשלת ארמניה ניקול פשיניאן שוחח עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין.
רוסיה - שכאמור תיווכה בין הצדדים ב-2020 - הזהירה שהמצב בנגורנו-קרבאך מידרדר. לטענת משרד ההגנה הרוסי, מי שהפרו את הסכם הפסקת האש היו הכוחות האזריים. ארמניה קראה לקהילה הבינלאומית לסייע כדי לשים סוף ל"פעולות התוקפניות" של האזרים באזור. "אזרבייג'ן ממשיכה במדיניות הטרור שלה נגד אוכלוסיית נגורנו-קרבאך". לטענת ארמניה, אזרבייג'ן מעוניינת לבצע שינויים חד-צדדיים ב"מסדרון לצ'ין" – שמחבר את נגורנו-קרבאך לארמניה.