עשרות מקרים של הפרות נהלים משמעותיות: בצל חקירת המחדל שהוביל למותם של סמל גור קהתי וחוקר ארץ ישראל זאב (זא'בו) ארליך במבצר בדרום לבנון, בצה"ל בדקו את הירידה במשמעת המבצעית בחודשים האחרונים. במטה הכללי דנו אתמול (שני) ב-12 המלצות בנוגע לתופעה שהלכה וגדלה, שהוגשו על-ידי הצוות המטכ"לי בראשות אלוף במיל' מוטי ברוך, שמינה הרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי לפני כשבועיים וחצי לבחינת הטיפול בתופעה.
הצוות שגובש מצא עשרות מקרים של הפרות משמעותיות של נוהלי ופקודות הצבא, משימוש בטלפונים ניידים בזירות הלחימה בלבנון ובעזה, דרך הכנסת אזרחים בכמה מקרים לזירות לחימה ובניגוד לנהלים, ועד להפעלות לא בטיחותיות של אמצעי לחימה שונים, בהם טילי נ"ט, רימונים ומטעני חבלה. הוועדה, יש לציין, לא קיבלה אישור לבדוק מקרים של הפרות משמעת חמורות ביהודה ושומרון, שם דווח גם כן על אירועים חריגים רבים מאז 7 באוקטובר אשתקד.
בצה"ל מודים כי המפקדים שנדרשו לטפל בצניחה במשמעת התקשו להתמודד עם המתח בין טיפול משמעתי ואכיפה נוקשה לבין הצורך והחובה לעמוד בהצלחה במשימות המבצעיות, במהלך שגרת מלחמה ארוכה מול חמאס וחיזבאללה. אחת מהסיבות לקשיים היא השחיקה הגוברת בשל הימשכות המלחמה בזירות שונות. בנוסף, בצה"ל ניכר גם מחסור בכוח אדם, בין היתר בשל כך שיותר מעשרת אלפים לוחמים נפצעו או נפלו בקרבות. לכן, כל מפקד נאלץ לשקול רבות אם להדיח חיילים שהפרו הוראות.
בצל סיום עבודת הוועדה המטכ"לית, הוחלט בצה"ל להאיץ את חקירת מצ"ח בפרשת ז'אבו וקהתי, במקביל לסיום התחקיר הפיקודי של האירוע שהוגש אתמול לרמטכ"ל. רא"ל הלוי הנחה לבצע מספר השלמות בפיקוד שיוצגו לו בשבוע הבא, ובמקביל ככל הנראה גם למשפחות השכולות ולציבור.
לאחר שקיבלו הודעה בנוגע לתחקיר מקצינת הנפגעים, אמר אסף אגמון, סבא של גור, כי "עצרנו את הרצון לכסת"ח את הדבר הזה". לדבריו, "הם רצו לסגור את התחקיר המבצעי ולהגיד שהכול בסדר, ועכשיו הם אומרים שזה לא יהיה לפני סיום חקירת מצ"ח. עכשיו אנחנו מחכים לחקירה לא מזוהמת וגם לתחקיר מבצעי לא מזוהם. אני מקווה שעכשיו הם הבינו שאי-אפשר לברוח מהאמת".
פרט למקרה של ארליך וקהתי, הוצגו לרמטכ"ל גם פרטים על אודות כניסתם לרצועת עזה של הרב צבי קוסטינר ותורם אזרחי ללא האישורים הנדרשים. בצבא הבהירו כי צוות המומחים מצא שלא מוכרת כניסה של פעילת הימין ומייסדת תנועת "נחלה" דניאלה וייס לשטח הרצועה.
צוות המומחים בראשות ברוך ציין כי בנושא ההופעה והלבוש נמצא שבמהלך המלחמה התפתחה תופעה של אי-הקפדה רחבה בכל התחומים, וכן שימוש בפאצ'ים לא צבאיים ללא הסדרה וללא פיקוח. הרמטכ"ל הלוי עמד על התחומים הבאים לחיזוק מתוך הדוח: משמעת מבצעית בלחימה בדגש על מניעת סכנת חיים לכוחות צה"ל, נורמות וכללים ערכיים בלחימה עם אויב, כללי ההתנהגות בתוך שטח אויב, חיזוק הנורמות ותחום הבטיחות בנהיגה ודגשי הופעה ולבוש.
הוועדה המטכ"לית המליצה, בין היתר, להצמיד אלוף חונך לכל מפקד אוגדה, כדי שילווה את הליך חיזוק המשמעת וקביעת הסטנדרטים האחידים בכל החטיבות והיחידות, לפי תוכנית מותאמת. "מצאנו שערכי שמירת כבוד האדם תוך דבקות במשימה נמצאים בסדר עדיפות גבוה ביחידות גם בשיא הלחימה, בה הושגו הישגים צבאיים גדולים ע"י הכוחות", אמרו בצבא, אך טרם הסכימו לפרסם לציבור את הדוח המסכם של הוועדה, למרות שהוא אינו עוסק באופן מובהק במקרים מסווגים.
עוד אמרו בצה"ל כי "לא מצאנו הפרות משמעת שהובילו לפצועים או להרוגים, אבל במלחמה התחקירים שמתבצעים הם 'חמים' ומהירים ע"י המג"דים והמח"טים, כדי להפיק לקחים במהירות ולהתקדם בלחימה". לדבריהם, "זו לא שגרה. איפה שהיה צריך כבר הדחנו מפקדים ולוחמים שסרחו. מצאנו גם שהוכנסו לא מעט אמצעי לחימה מסוגים שונים, כולל כוונות לנשקים, שאינם תקניים או צה"ליים. מצאנו רק כמה מקרים בודדים של הכנסות אזרחים שלא כדין לשטח לחימה, בהם של תורם".
המלצה נוספת של הוועדה הייתה בנוגע לרענון הכוחות, שרבים מהם יוצאים להפוגות קצרות לאחר שבועות ארוכים בשטח הלחימה. בצבא אמרו כי "מצאנו שהמעברים לשטח הלחימה, כמו בגבול רצועת עזה, לא מנוהלים מספיק טוב מבחינת השליטה בהם, והאלופים הפיקודיים כעת מתעסקים בכך אישית".
פורסם לראשונה: 08:58, 01.01.25