בפיגוע הירי שבו נרצחו אתמול (שני) רחל כהן ועליזה רייז, ונהרג השוטר אלעד וינקלשטיין, נפצע נהג אוטובוס נוסעים ופונה לבית החולים במצב קשה. לפני ארבעה ימים נפצע גבר מיידוי אבנים לעבר אוטובוס אזרחי סמוך לכיכר קרני שומרון, ולפני כשלושה שבועות נרצח הנער יהושע אהרון טוביה שמחה, בן 12 בלבד, בפיגוע ירי סמוך למחסום המנהרות - שכוון לעבר אוטובוס נוסעים.
לפי ארגון נהגי האוטובוסים מבית ההסתדרות הלאומית, המאגד את הנהגים בחברת תנופה - שעל אוטובוס שלה ירו אתמול בבוקר - בשנת 2024 תועדו 358 מקרים של זריקת אבנים, בקבוקי תבערה או ירי על אוטובוס. המשמעות: אירוע כמעט בכל יום בשנה. "בשבועות האחרונים אנו רואים עליית מדרגה מדאיגה. משרד התחבורה חייב להחזיר את המאבטחים החמושים לאוטובוסים. אסור לנו לחזור לימי האינתיפאדה השנייה", אמרו בארגון.
אחמד אבו גאנם (55), שנהג באוטובוס שנורה בפיגוע הירי שבו נרצח הנער בן ה-12 במחסום המנהרות, נפגע מרסיסים. בשיחה עם ynet אמר כי "קפאתי. רציתי להציל את הנוסעים ולא ידעתי מה לעשות. טסתי לכיוון המחסום".
יצחק ביטון, נהג אוטובוס של חברת תנופה המפעילה את קווי האוטובוס בשומרון, סיפר גם הוא ל-ynet כי לאחר שיידו לעברו אבנים "המשכתי לנסוע. לא הייתה לי ברירה. אתה יודע כמה פיגועים עברתי? זרקו עליי בלוק מנוע מקומה רביעית בחווארה, ירו עליי פעמיים, בשנת 2000 ריססו לי את האוטובוס שעתיים לפני הברית של הבן שלי. אבל זו הפרנסה שלי, לאן אלך? אני צריך לפרנס את המשפחה.
"מתוך 300-200 אוטובוסים יש לנו רק שניים ממוגני ירי. הם יודעים לייצר אוטובוס כזה כשהם רוצים, השאלה היא את מי אנחנו מעניינים? מי נותן תקציב? אחרי האירוע האחרון אמרו לי 'מה אתה מתרגש? עברת פיגועים יותר גרועים'. אבל התבגרתי, אני אחרי התקף לב, אני כבר לא צעיר שמשחק אותה רמבו. התחלתי לפחד על החיים שלי", אמר.
"אני לא פחדן, אבל אני מרגיש שאני נחנק"
אבישי אריה, נהג אוטובוס לשעבר מפסגות, סיפר על אירוע מיוני 2021 שמלווה אותו גם היום - יותר משלוש שנים אחרי. "זרקו אבן על השמשה הקדמית של האוטובוס ועפו עליי רסיסים. חשבתי שזה היה ירי. זו לא הפעם הראשונה שזרקו עליי אבנים, אבל אני עד היום לא ישן, יש לי תעוקת נשימה ומאז אני לא עובד. לפני שבעה חודשים חבר שלי יצחק צייגר נרצח בפיגוע בעלי, מאז אני כמעט לא יוצא מהמיטה. השכנים באים ומוציאים אותי, הם מביאים לי אוכל. אני לא יודעת מה לעשות עם עצמי. לא חשבתי שאקבל פוסט טראומה. הייתי בצנחנים. אני לא פחדן, אבל אני מרגיש שאני נחנק כל הזמן. המדינה זרקה אותי לכלבים", אמר.
למרות ריבוי האירועים באזור יהודה ושומרון, פיגועים שמכוונים דווקא לאוטובוסים מתרחשים בכל רחבי הארץ, במיוחד מאז פרוץ המלחמה. רפי כהן, נהג אוטובוס באגד, נפצע בחודש אוקטובר האחרון בפיגוע הדריסה במתחם גלילות. "הסעתי גמלאים, עמדתי במפרץ של תחנת האוטובוס וירדתי יחד איתם כדי לשאול איפה אני יכול להעמיד את האוטובוס. פתאום ראיתי משאית במהירות גבוהה נוסעת ישר אלינו. זה היה הסיוט הכי גדול שלי - אני רואה אותו כל הזמן מול העיניים, איך הוא בא מולנו כדי להרוג אותנו", סיפר כהן.
"מיד הבנתי שזה פיגוע. האינסטינקט הראשוני שיש לך זה האחריות לנוסעים. אם הייתי עולה על האוטובוס ונוסע משם הוא היה הורג הרבה יותר אנשים, הוא רצה לדרוס את כולם. עמדתי בצד וראיתי אותם על הרצפה. בכיתי. זה מחזה מאוד לא נעים".
גם כהן, בדומה לאריה, אמר כי החוויה הטראומטית נותרה איתו עד היום: "כששאלו אותי אחרי הפיגוע אמרתי שאחזור לנהוג, אבל היום אני כבר חושב פעמיים. אני נוסע ברכב הפרטי שלי ומפחד. אני נוסע רק בעיר, וכל פעם שאני רואה משאית אני זז הצידה כאילו היא באה לפגוע בי".
ומה עושה משרד התחבורה והבטיחות בדרכים? כמה שעות לאחר הפיגוע מיהרו במשרד להוציא הודעה כי "השרה מירי רגב הודיעה כי משרדה הקצה 95 מיליון שקלים נוספים להקמת כביש 'עוקף פונדוק', אשר ירחיק את משתמשי הדרך מהסיכונים הביטחוניים הכרוכים במעבר בתוך הכפר שבו בוצע פיגוע הטרור הרצחני. העלות הכוללת של הפרויקט נאמדת בכ-200 מיליון שקלים". עם זאת, כאמור, האיום הביטחוני על אוטובוסים ורכבים רחוק מלהיות בעיה של כביש כזה או אחר, וספק גדול אם הפתרון שעליו הכריזה השרה רגב הוא השימוש הנכון בכספים כדי לצמצם את הפגיעות הרבות בגוף, בנפש וברכוש.
פורסם לראשונה: 21:37, 06.01.25