הקרב על השליטה בקונגרס האמריקני הגיע הלילה (בין שלישי לרביעי) לסיומו, עם סגירת הקלפיות בסיבוב השני בבחירות על שני המושבים של מדינת ג'ורג'יה בסנאט. הרפובליקנים זקוקים רק לאחד משני המושבים כדי להבטיח לעצמם רוב בסנאט, שיאפשר להם למרר את חייו של ג'ו ביידן כנשיא, בעוד הדמוקרטים זקוקים לניצחון כפול כדי לבצע מהפך בסנאט.
לקראת השבעת ביידן – כותרות נוספות:
• הסגן הנאמן של טראמפ קרוע בינו לבין החוקה
• טראמפ: "אלחם על הנשיאות"; ביידן: "מתבכיין"
• סערת ההקלטה של טראמפ: "זה גובל בסחיטה"
הסיבוב השני בג'ורג'יה נערך כיוון שבסיבוב הראשון בנובמבר אף אחד מהמועמדים בשני המרוצים לא השיג לפחות 50% מהקולות. תמונת המצב שבה ממתינה ארה"ב לתוצאות מג'ורג'יה לא יכלה להיות דרמטית יותר: הרפובליקנים הבטיחו לעצמם עד כה 50 מושבים בסנאט החדש שהושבע השבוע לעומת 48 לדמוקרטים, ומכיוון ששני המושבים הנותרים (בסנאט יש בסך הכול 100 מושבים, שניים לכל מדינה) שייכים לג'ורג'יה – בידיה נתון כעת הכוח לקבוע איזו מפלגה תשלוט בסנאט בשנתיים הבאות.
לרפובליקנים יספיק ניצחון באחד משני המרוצים כדי להבטיח לעצמם יתרון קטן בסנאט, אבל מנגד אם הדמוקרטים יזכו בשני המושבים ייווצר שוויון 50-50, ובמקרה כזה הקול המכריע בהצבעות הוא של סגן הנשיא. מכיוון שהחל מ-20 בינואר סגנית הנשיא תהיה הדמוקרטית קמלה האריס, תיקו ייתן למעשה לדמוקרטים את היתרון.
לשליטה בסנאט, נזכיר, יש חשיבות גדולה בפוליטיקה האמריקנית, משום שבו עוברות החלטות רבות-משמעות כמו מינוי של שופטים ושגרירים ואישור של חוקים. כל עוד הרפובליקנים ישלטו שם הם יוכלו לסכל שלל מהלכים של הנשיא העתידי ביידן, ולמנוע ממנו לקדם את האג'נדה שלו בכל היבט, מהכלכלה ועד שינויי האקלים. אם לעומת זאת הדמוקרטים יכבשו את הסנאט תהיה זו הפעם הראשונה זה עשור שהם שולטים הן בבית הלבן והן בשני בתי הקונגרס, והשליטה הזו תאפשר להם לקדם ביעילות את משנתם.
במרוץ אחד על מושב של ג'ורג'יה בסנאט התמודד הסנאטור הרפובליקני המכהן דייוויד פרדו מול הצעיר היהודי הדמוקרטי ג'ון אוסוף. על המושב השני התמודדה הסנאטורית הרפובליקנית המכהנת קלי לופלר מול הכומר הדמוקרטי רפאל וורנוק. הקרב בג'ורג'יה מעורר תשומת לב עצומה בארה"ב ובעולם כולו, ונשפכו עליו סכומי עתק אדירים משני צדי המתרס הפוליטי – קרוב לחצי מיליארד דולר.
הקלפיות בג'ורג'יה נסגרו הלילה בשעה 02:00, שעון ישראל, אם כי כמו בבחירות הקודמות בנובמבר ייתכן מאוד שאת התוצאות נדע רק בעוד כמה ימים, עקב הספירה האיטית של המוני הקולות שנשלחו בדואר בצל מגפת הקורונה. פקידי הבחירות לא יכלו על פי חוק לספור את הקולות שנשלחו בדואר אלא רק עם סגירת הקלפיות.
בשעות הצהריים (לפי השעון המקומי) דיווחו הרשויות המקומיות כי אין תורים ארוכים ברוב הקלפיות במדינה, אולם לא ברור אם משמעות הדבר ששיעור הצבעה ביום הבחירות עצמו לא היה גבוה. שיעור הצבעה גבוה ביום הבחירות עצמו נחשב לחיוני עבור ניצחון לרפובליקנים, וברשת CNN דווח כי בכמה מחוזות פרבריים נרשמו שיעורי הצבעה גבוהים, סימן מעודד עבורם.
כמו בבחירות הקודמות לנשיאות, הנתונים בבחירות הנוכחיות מראים גם כן על שיעורי השתתפות עצומים בהצבעה המוקדמת, בין אם דרך הדואר או בקלפיות מיוחדות, ובה יש לדמוקרטים יתרון גדול. עד לפתיחת הקלפיות אתמול, יותר מ-3 מיליון בוחרים הצביעו כבר, כ-60% מכלל 5 מיליון המצביעים שהשתתפו בבחירות בנובמבר. נתוני הצבעה מוקדמת כאלו סייעו לביידן להשיג אז ניצחון דחוק (בפער של כ-12,000 קולות בלבד) על דונלד טראמפ בג'ורג'יה, ניצחון ראשון של מועמד דמוקרטי שם מאז 1992. ביידן קיווה, כמו בנובמבר, לגרום לכמה שיותר "מצביעים רדומים" מהקהילה השחורה לממש את זכותם הדמוקרטית.
"היסטוריה מתחוללת כעת בג'ורג'יה", אמר אמש המועמד הדמוקרטי ג'ון אוסוף, מחוץ לקלפי בעיר אטלנטה. אוסוף בן ה-33, שאם ייבחר יהפוך לחבר הצעיר ביותר בסנאט, הבטיח לפעול להשגת שוויון מגדרי, ולהילחם עבור סיוע כלכלי לאמריקנים בצל משבר הקורונה. לדבריו, אם הוא ועמיתו הכומר רפאל וורנוק ינצחו, ניתן יהיה להעביר מיד סיוע של 2,000 דולר לכל אמריקני (דרישה שטראמפ היה זה שהעלה דווקא, אולם הרפובליקנים מסכלים את מימושה). "זה השינוי שהבוחרים בג'ורג'יה יוצאים במספרי שיא כדי לדרוש אותו", הוסיף אוסוף.
הרפובליקנים קיוו להוציא כמה שיותר מצביעים ביום הבחירות עצמו, אך רבים מהם חששו שהטענות חסרות הבסיס שמפזר טראמפ – על מזימה דמוקרטית ש"גנבה" ממנו את הניצחון בנובמבר ושכללה הונאות וזיופים נרחבים בג'ורג'יה ובמדינות מפתח נוספות – יניאו חלק מהבוחרים הרפובליקנים לצאת לקלפי. הטענות הללו זכו לתשומת לב מחודשת בעקבות חשיפת הקלטה השיחה שלו עם מזכיר המדינה של ג'ורג'יה, רפובליקני בעצמו, שבו דרש הנשיא מהאיש שאחראי על ניהול מערכת הבחירות במדינה "למצוא" לו קולות כדי לבטל את ההפסד שלו שם בבחירות בנובמבר. באותה שיחה, שנמשכה שעה ארוכה, חזר טראמפ על אותן טענות חסרות בסיס, כמו אלפי "מתים" שהצביעו, תוך שמזכיר מדינה בראד רפנסברגר מסביר לו פעם אחר פעם כי הנתונים שלו לא נכונים.
למרות הטענות שלו להונאות נרחבות, טראמפ קרא גם הוא לתומכיו "לנהור" לקלפיות, בעצרת שקיים ערב הבחירות בג'ורג'יה. "המדינה שלנו תלויה בכם. כל העולם יסתכל מחר על תושבי ג'ורג'יה. זה הסיכוי האחרון שלכם להציל את אמריקה, שאותה אנחנו אוהבים", אמר הנשיא היוצא. "אם לא תתייצבו הדמוקרטים הקיצוניים ינצחו".
גם שני המועמדים הרפובליקנים הצטרפו לטענות של טראמפ לזיופים, אולם הדגישו שוב ושוב את הצורך של תומכיהם לצאת ולהצביע. "אפילו אם אתם מתוסכלים מזה", אמר דייוויד פרדו בראיון לפוקס ניוז, "אתם חייבים לעמוד על שלכם ולהילחם. אם לא נצביע נצטער על היום הזה שבו הענקנו את המפתחות של הממלכה לדמוקרטים".
הסנאטורית הרפובליקנית קלי לופלר אמרה לעיתונאים אמש כי הבחירות בג'ורג'יה יאפשרו לרפובליקנים לשמור על "חומת אש" בסנאט, כזו שבעזרתה יסכלו את התוכניות שיקדם ממשלו העתידי של ביידן. בשיחה עם כתבים בסנדי ספרינגס, פרבר של אטלנטה, הוסיפה לופלר כי "עתיד המדינה" הוא שנמצא על פתקי ההצבעה.
יריבה, הכומר רפאל וורנוק, תקף אותה בשל הכרזתה שתצטרף לקבוצת הרפובליקנים שמתכוונים לדרוש הצבעה על דחיית קולות האלקטורים בישיבה שתתקיים מחר בקונגרס, ובה יאושר באופן סופי ניצחונו של ביידן. וורנוק אמר לתומכיו בפרבר אחר של אטלנטה כי לופלר "מנסה לקחת מכם את קולותיכם", בכך שהיא מסייעת לטראמפ במאמציו חסרי התוחלת להפוך את תוצאות הבחירות.
במרכז אטלנטה הצביע הנרי שאמבליס בן ה-67 לשני המועמדים הרפובליקנים. הוא הסביר שהוא לא רוצה לאפשר לביידן "לנטות כל הדרך לצד שמאל". לצוות של סוכנות הידיעות AP סיפר: "אני די מצליח ואני יודע שהם (הדמוקרטים) ילכו אחרי הכסף שהרווחתי. גדלתי כדמוקרט דרומי, ואני רק מקווה ומתפלל שיותר קולות מתונים יישמעו ושהדברים יהיו יותר באמצע הדרך".
לאבונט ג'קסון בן ה-42 הצביע במרייטה, פרבר של אטלטנה, ואמר שבחר בשני המועמדים הדמוקרטים. "לקמלה וביידן יש הרבה עבודה לעשות, במיוחד אחרי ארבע שנים של טראמפ. אני לא יודע אם יש הצבעה חשובה יותר". ביידן עצמו לבטח יסכים איתו. גם הוא הגיע ערב הבחירות לג'ורג'יה כדי לעודד את המצביעים לצאת לקלפי. "ג'ורג'יה, האומה כולה מביטה בך", אמר ביידן. "בניגוד לכל תקופה אחרת בקריירה שלי, מדינה אחת יכולה לשנות את התמונה – לא רק לארבע שנים אלא לדור הקרוב".
פורסם לראשונה: 22:55, 05.01.21