רפאל גולייב (32) עלה לישראל עם משפחתו מאזרבייג'ן כשהיה בן 7. באחד מביקוריו במולדתו, הוא הכיר את ללה (29) שלפני חצי שנה הגיעה לארץ בעקבותיו. השניים נישאו ומתגוררים יחד בלוד. בני הזוג נעצרו "על חם" בבית מלון בתל אביב בזמן שתצפתו על מתקן ביטחוני רגיש ביותר. היום (חמישי) הם הואשמו בכך שאספו מודיעין עבור איראן, ומיוחסות להם עבירות ביטחוניות חמורות של סיוע לאויב במלחמה ומסירת ידיעה לאויב במטרה לפגוע בביטחון המדינה.
בדיון שנערך בבית המשפט המחוזי-מרכז בלוד, ביקשה הפרקליטות להאריך את מעצרם של השניים עד תום ההליכים. בתום הדיון הוחלט כי בני הזוג יישארו מאחורי סורג ובריח למשך 30 ימים לפחות, עד שתתקבל בעניינם החלטה אחרת. בני הזוג נעדרי עבר פלילי, בבקשת הפרקליטות צוין: "המשיבים ביצעו עבירות ביטחוניות בזמן שמדינת ישראל מנהלת מלחמה מהקשות שידעה בחזיתות רבות וביניהן איראן".
בכתב האישום צוין כי אדם שהזדהה בשם "אלשאן" ואדם שהזדהה בשם "חסן", שפעלו מטעם גורמי המודיעין באיראן, עסקו בגיוס ישראלים, בהם בני הזוג גולייב, לביצוע משימות שונות במטרה לאסוף מודיעין עבור הרפובליקה האיסלאמית. בין היתר התבקשו הנאשמים לצלם עבור מפעיליהם את מטה המוסד, לצלם קברי חללים מטבח 7 באוקטובר, ולעקוב אחר אשת אקדמיה מהמכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) במטרה לפגוע בה.
המפעילים האיראנים, שלאחד מהם הייתה היכרות מוקדמת עם משפחת הנאשם מארץ מוצאם אזרבייג'ן, קבעו לגולייב "משימת מבחן". לפי כתב האישום, "אלשאן" ביקש מהנאשם שיצלם עבורו משרד תיירות שממוקם בסמוך לשגרירות מולדובה בתל אביב. בתחילה הגיע גולייב סמוך לשגרירות גרמניה, צילם את מיקומו, ורק אחר כך הגיע למיקום המדויק ששלח המפעיל, בסמוך לשגרירות מולדובה. על צילום המקום קיבל הנאשם 400 דולרים.
ממועד זה הוטלו על הנאשמים משימות רבות ומגוונות, שאותן ביצע גולייב יחד עם אשתו או לבדו, בהנחיית סוכני החוץ. בין שלל המשימות, התבקשו כאמור הנאשמים לצלם קברי חללים מטבח 7 באוקטובר בבתי עלמין בפתח תקווה, כפר סבא, ירושלים ובאר שבע. בעבור צילומים אלה קיבל הנאשם סכום של 1,200 דולרים. עבור כל יום תצפית וצילום של מטה המוסד, קיבל הנאשם 650 דולרים. הסכום הכולל שקיבלו הנאשמים מסוכני החוץ היה כ-26 אלף דולרים במטבעות קריפטו.
ללה גולייב אינה דוברת עברית, בחקירתה היא טענה: "אני לא יודעת מה בעלי עשה, ולמה הוא צילם מקומות מבלי שהבנתי". למרות גרסתה, חוקרי להב 433 ושב"כ טוענים כי בת הזוג ידעה היטב מה מטרת הצילומים שנעשו במתקנים ביטחוניים ורגישים בכל רחבי הארץ, ומה מקור הכסף שהשניים קיבלו בתמורה למעשים.
הנאשם אמר לסנגורו: "היום אני מבין שהמעשים שעשיתי יכלו לפגוע במדינה שאני אוהב, אני מתחרט מעומק ליבי. אני 25 שנה בארץ, אני אוהב את המדינה. לא התכוונתי לפגוע במדינה, התפתיתי לכסף קל. חשבתי שאני יכול לעובד על האיראנים וצילמתי דברים בכאילו". גולייב הודה שקיבל את ההנחיות מהמפעיל האיראני. על הבקשה לצלם קברי נופלים מהטבח בשנה שעברה, סיפר הנאשם: "הם התעקשו שאצלם, אפילו שאמרתי להם שזה מופיע באינטרנט".
גולייב מרחיק את אשתו מהמיוחס להם, וטוען כי היא לא ידעה מה פשר הצילומים שביצע בשליחות המשטר באיראן. החוקרים, כאמור, לא מקבלים את גרסת הנאשם בעניין אשתו, ומשוכנעים שהיא לקחה חלק פעיל בביצוע המשימות שהוטלו עליהם.
הנאשם סיפר כי באחת מנסיעותיו לאזרבייג'ן, ביקש ממנו איש עסקים מקומי לצלם משרדים להשכרה בתל אביב ובחיפה, ובמקביל לצלם את הנוף הנשקף מהם. עוד סיפר הנאשם כי בהמשך קישר אותו איש העסקים עם אדם מקומי. לדבריו, "היה לו מבטא איראני". גולייב סיפר כי אותו אדם הציף אותו בבקשות לצלם מקומות רגישים בישראל.
בחקירה התברר כי המפעיל האיראני הכיר היטב את ישראל ומתקנים רגישים ואסטרטגיים בתחומה. הנאשם הודה כאמור כי ביצע את הצילומים, אבל יחד עם זאת סיפר בחקירתו: "אמרתי שאני יותר חכם מהאיראני, ולא צילמתי בדיוק את מה שהוא ביקש". בהמשך הקשר, ביקש המפעיל האיראני מהנאשם לבצע מעשים נועזים יותר כמו לשרוף כלי רכב. הוא גם שאל את גולייב: "יש לך אומץ לרצוח?", והנאשם השיב: "אין לי אומץ".
גולייב הודה בחקירתו כי ידע להבחין בכך שמדובר בגורם עוין ששלח לו את המשימות, אך יחד עם זאת טען כי לא חשב שמעשיו יפגעו במדינה. החוקרים מעריכים כי המפעילים היו מעורבים גם במקרים אחרים שהובילו להגשת כתבי אישום נגד ישראלים בריגול עבור איראן. זמן קצר לאחר הגשת כתב האישום הודיע סנגורם של בני הזוג כי הוא מתפטר מייצוגם. התיק של רפאל וללה גולייב הועבר לסנגוריה הציבורית.
סייע בתוכנית לחסל מדען, נעצר אוחז בנשק בזירת טבח 7/10
במקביל, לבית המשפט המחוזי בתל אביב הוגש כתב אישום נגד אשר בנימין וייס מבני ברק בגין מעקב אחר מדען גרעין ישראלי במטרה לחסלו בהכוונת סוכנים איראנים. הפרקליטות מייחסת לנאשם עבירות של מגע עם סוכן חוץ, מסירת ידיעה לאויב ושיבוש מהלכי משפט. לפי כתב האישום, וייס תיעד במצלמת "גו פרו" את ביתו ורכבו של מדען הגרעין, ושלח את התיעוד לסוכן לצורך קידום תוכנית החיסול.
עוד צוין באישום כי הסוכן האיראני שלח את התיעוד לצעיר משכונת בית צפאפא בירושלים, שעליו הוטלה המשימה להוציא אל הפועל את תוכנית החיסול. בשבוע שעבר הוגש כתב האישום נגד הצעיר ושישה מחבריו בגין תכנון חיסול המדען. בהנחיית הסוכן האיראני, וייס גם הצית כלי רכב, השליך צינורות בכבישים, ריסס כתובות גרפיטי ותלה מאות כרוזים מסיתים בתל אביב וברמת גן הקוראים למרי אזרחי.
זו לא הפעם הראשונה ששמו של וייס נקשר בפלילים בתחום הביטחוני. בימיה הראשונים של המלחמה הוא נעצר בחשד שהגיע למקומות שבהם ביצעו מחבלי חמאס את הטבח בדרום, ותועד אוחז בנשק שאותר באזורי הלחימה בניגוד לדין. הנאשם הוא בן למשפחה מוכרת בבני ברק. כיום הוא נחשב לחרדי "מודרני", אדוק פחות ממרבית הצעירים בגילו שלומדים בישיבות או נמצאים בעומק החברה החרדית.