המדיניות של איראן בשיחות עם מעצמות העולם על חזרה להסכם הגרעין לא תשתנה לאחר הבחירות לנשיאות שייערכו בשבוע הבא, כך הצהיר היום (ג') דובר הממשלה. זאת, לדבריו, מכיוון שהנושא מוכרע על ידי המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי.
שורת המכשולים הניצבים בדרך להחייאת הסכם הגרעין מ-2015 נותרה בעינה לקראת השיחות שצפיות להתחדש בהמשך השבוע, ועל פי הערכות דיפלומטים, פקידים איראנים רמי דרג ופרשנים – הדבר עשוי ללמד כי יש עוד דרך ארוכה עד שהצדדים יתרצו ויחזרו לקיים את תנאי ההסכם.
"הוכחנו שאנחנו עומדים בהתחייבות הבינלאומיות שלנו בכל הנסיבות, וזו הייתה החלטה לאומית", אמר דובר הממשלה עלי רביעי בתדרוך לעיתונאים.
רביעי ציין כי מדיניות הגרעין של איראן – שנקבעת על ידי המנהיג העליון חמינאי – אינה תלויה בהתפתחויות פנימיות כמו מינויו של נשיא חדש, והדגיש כי הממשלה החדשה תשמור על מדיניות זהה לזו שננקטה עד כה בשיחות עם המעצמות בווינה, שהחלו באפריל.
הוא הוסיף כי "כל עוד כל הצדדים בהסכם יעמדו בהתחייבויותיהם, הם יכולים להיות סמוכים ובטוחים שאיראן לא תפר את התחייבויותיה גם כן".
מזכיר המדינה האמריקני, אנתוני בלינקן, אמר אתמול כי וושינגטון עדיין לא יודעת בוודאות אם איראן מוכנה לשוב ולציית להסכם, והוסיף כי אם טהרן תמשיך להפר אותו, פרק הזמן שיידרש לה להעשיר מספיק אורניום לפיתוח נשק גרעיני יצומצם לשבועות בודדים.
ארצות הברית, נזכיר, פרשה מהסכם הגרעין ב-2018 בהוראתו של הנשיא דאז דונלד טראמפ, ובכך הובילה את איראן להפר בהדרגה עוד ועוד הגבלות שהוצבו לה בהסכם, ושנועדו להקשות עליה לייצר פצצות אטום. איראן מכחישה לאורך כל השנים שהיא חותרת לפתח נשק גרעיני.
הבחירות לנשיאות איראן ייערכו כאמור בשבוע הבא. לקראת ההצבעה פסלה "מועצת שומרי החוקה", הגוף האחראי על סינון המועמדים, את רוב האישים שביקשו להתמודד על התפקיד, בהם כמה דמויות בכירות במחנה המתון. לאחר הסינון נחשב איברהים ראיסי, מקורבו של המנהיג העליון חמינאי, למועמד הכמעט ודאי לניצחון. מכיוון שהבחירות נתפסות כלא תחרותיות מספיק, פרשנים מעריכים ששיעור ההצבעה בהן יהיה נמוך.