טקס החילופים במשרד החוץ נערך היום (שני) בין ראש הממשלה ושר החוץ היוצא יאיר לפיד, לבין שר החוץ הנכנס אלי כהן. השר הנכנס התייחס בדבריו למלחמת רוסיה-אוקראינה, ואמר כי "באופן פומבי - נדבר פחות. בכל מקרה, הסיוע ההומניטרי המשמעותי לאוקראינה יימשך".
כהן מסר כי "אני רואה בכניסתי לתפקיד שר החוץ זכות גדולה ושליחות, לאור החשיבות של מדיניות החוץ לביטחון ולחוסן הלאומי של מדינת ישראל. בתפקידיי הקודמים פעלתי לקדם את הסכם השלום עם סודן כשר המודיעין, והסכמי סחר חופשי כשר הכלכלה. כשר החוץ, אפעל להמשך קידום מעמדה של ישראל בעולם, חיזוק היחסים הבינלאומיים, וכינון יחסים דיפלומטיים עם מדינות נוספות. שנת 2023 היא שנה של הזדמנויות ואתגרים. המדינה מגיעה אליה כשיש באמתחתה יכולות ביטחוניות, מודיעיניות וטכנולוגיות, עצמאות אנרגטית ומאגרי אנרגיה, וכמו כן הסכמי אברהם, שהוכיחו את תרומתם למדינות שלקחו בהם חלק".
בנוגע ליחסים עם ארה"ב, אמר כהן כי "כמו בעבר, כך יהיה גם בעתיד - בראש סדר העדיפות שלנו יהיו היחסים האסטרטגיים עם בת בריתנו הקרובה ביותר - ארה"ב". הוא הוסיף כי "אין תחליף ליחסים אלו. זוהי שותפות אסטרטגית ארוכת טווח המבוססת בראש ובראשונה על ערכים משותפים, וגם על אינטרסים שאנו חולקים. שמחתי לקבל ביום הראשון לתפקידי את שיחתו של שגריר ארה"ב בישראל טום ניידס, ידיד ואוהב ישראל. בהמשך אשוחח עם מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן, כדי להבטיח את המשך שיתוף הפעולה האסטרטגי בין המדינות".
כהן התייחס גם לאירופה, וציין כי "האתגרים בהם ניצבת אירופה, בצד הביטחוני והאנרגטי, ממצבים את ישראל כשחקן מפתח. זוהי הזדמנות להעמיק את הקשר עם מדינות אירופה, ולחזקן בהשוואה לשנים האחרונות. מחר, אני צפוי לשוחח עם שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב, ובהמשך עם שרי חוץ נוספים באירופה, ובחודש פברואר אני וצוות המשרד נשתתף בוועידה הביטחונית המרכזית במינכן".
על הסכמי אברהם, אמר כהן כי הם "שינו באופן דרמטי את פני המזרח התיכון. רק בשנה החולפת, היקפי המסחר בין ישראל לבין מדינות הסכמי אברהם חצו את רף העשרה מיליארד שקל. מעבר לתרומה הכלכלית, ישנה תרומה ביטחונית משמעותית מאוד למדינות המעורבות וכן לחיזוק היציבות האיזורית". כהן הוסיף: "בשבוע הבא מתוכננת פגישת עבודה של מנכ"לי משרדי החוץ באבו דאבי לקראת פסגה נוספת של שרי החוץ, המתוכננת למרוקו בחודש מרץ הקרוב. לאור התרומה האדירה של הסכמי אברהם למדינות שלקחו חלק, הרחבת ההסכמים למדינות נוספות היא לא שאלה של אם, אלא מתי".
כהן ציין כי "מדינת ישראל היא המדינה היחידה בקרב חברות האו"ם שחברה אחרת בארגון קוראת להשמדתה. ישראל מחויבת למניעת השגת יכולות גרעיניות צבאיות בידי איראן בכל דרך". הוא הוסיף: "על רקע תמימות הדעים הבינלאומית, שהסכם הגרעין עם איראן אינו רלוונטי יותר, נתרכז, לצד העצמת יכולות ביטחוניות עצמאיות לכל תרחיש, בניסיון לגבש חזית בינלאומית במניעת הגרעין האיראני. פעולות איראן אינן באות לידי ביטוי רק בשאיפתה להשיג נשק גרעיני, הן באות לידי ביטוי גם בפרויקט הטילים ארוכי הטווח, כטב"מים ומימון טרור בינלאומי. על מדינות העולם להפסיק לטמון את ראשן בחול".
לפי כהן, שהתייחס גם לפלסטינים, "הצביעות הפלסטינית באה לידי ביטוי גם במהלך ההצבעה באו"ם בשבת האחרונה, שכן, ב-75 השנים האחרונות הפלסטינים דחו כל הסדר לשלום שהוצע". הוא ציין עוד כי "הניסיונות הפלסטיניים לפגוע בישראל בזירה הבינלאומית ייגבו מהם מחיר וירחיקו את פתרון הסכסוך. חשוב לציין שמרבית מדינות העולם התנגדו או לא השתתפו בהצבעת האו"ם, בין היתר הודות לפעילות המאומצת של משרד החוץ. מי שצריך לעמוד לדין הם ההנהגה הפלסטינית שהיא המקום היחיד בעולם שנותן תגמול לרוצחי יהודים רק בשל יהדותם. על הקהילה הבינלאומית להעביר מסר ברור להנהגה הפלסטינית - די להסתה במוסדות החינוך ומימון רוצחי יהודים".
כהן התייחס גם למלחמה באוקראינה, וציין כי "בסוגיית רוסיה-אוקראינה נעשה דבר אחד בוודאות: פומבית - נדבר פחות. נכין התייחסות מפורטת של משרד החוץ לקבינט על מנת לגבש מדיניות אחראית. בכל מקרה, הסיוע ההומניטרי המשמעותי לאוקראינה יימשך".
על יהדות התפוצות אמר כהן כי "למדינת ישראל יש תפקיד מרכזי בשיח עם הקהילות היהודיות ברחבי העולם. הדיפלומטים הישראלים הם אלו שנמצאם שם ביחד עם הקהילות וממלאים תפקיד מפתח למול האנשים והארגונים היהודים, ומובילים בנוסף את המלחמה בתופעת האנטישמיות הגוברת".
בסוף דבריו, אמר כהן כי "אפעל שמה שהיה בשנים האחרונות לא יהיה. משרד החוץ יחזור ליזום ולהוביל, כפי שנהגתי לעשות גם במקומות אחרים בהם הייתי בעבר. לאחר פגישותיי הראשונות עם עובדי המשרד ויכולותיהם - אין לי ספק שאכן כך יהיה. כמו בכל שנה, גם הקיץ יהיה סבב מינויים לתפקידים דיפלומטיים ברחבי העולם. דבר אחד בטוח - לא ימונה אף אחד שלא מכיר במדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית".
לפיד וכהן נועדו מוקדם יותר היום למפגש חפיפה, במהלכו דנו ביחסי החוץ של מדינת ישראל, בדגש על יחסי ישראל-ארצות הברית, האיום האיראני, וקידום יחסי השלום עם מדינות הסכמי אברהם
לפי המתווה שסוכם בליכוד, כהן צפוי לכהן כשר במשרד החוץ במשך שנה אחת, ולאחר מכן יכהן ישראל כץ בתפקיד במשך שנתיים.