בית משפט באוסלו האריך אתמול (שני) בארבעה שבועות את מעצרו את האזרח הישראלי מ', בן 25 הזכור בכינוי "ההאקר מאשקלון", אשר בשנת 2018 נשלח ל-10 שנות מאסר בגין שליחת איומי טרור ממחשבו האישי למוסדות יהודיים ברחבי העולם שנה קודם. מ' נעצר באוסלו בעקבות בקשת הסגרה שהגישה נגדו ארה"ב, על אף שהורשע בישראל וריצה את עונשו. על בקשת ההסגרה חתום לא אחר מאשר מזכיר המדינה אנתוני בלינקן – דבר שהוא נדיר ביותר.
פרשת ההאקר מאשקלון התפרסמה בשנת 2017, כאשר הבולשת הפדרלית, ה-FBI, הגישה בקשה חריגה ליחידת הסייבר של להב 433, ובה נאמר שישראלי הצליח לבצע אלפי שיחות תחת זהות בדויה, ותוך פריצה למחשבים של מוסדות אמריקניים כמו שדות תעופה, בתי חולים ומרכזים קהילתיים יהודיים השמיע איומי טרור. בשיחות שביצע סיפר שהוטמנה פצצה במוסדות, והיא אמורה להתפוצץ בקרוב. ההאקר מאשקלון גרם אפילו להסטת מטוסים בגלל איומים על הטמנת פצצה.
2 צפייה בגלריה
הבקשה להסגרתו לארה"ב של מ', ההאקר מאשקלון
הבקשה להסגרתו לארה"ב של מ', ההאקר מאשקלון
בקשת ההסגרה שעליה חתום בלינקן
לאחר מעצרו ביקשה ארה"ב מישראל את הסגרתו, אך ישראל סירבה והמדינות סיכמו שהוא יועמד לדין בארץ וירצה כאן את עונשו. האמריקנים הוציאו נגדו צו מעצר בשנת 2017, עוד לפני שהורשע ונדון ל-10 שנות מאסר בישראל. מ', שנמצא על הרצף האוטיסטי, השתחרר מהכלא לפני חודשיים, אחרי שריצה שבע שנות מאסר מתוך העשר שנגזרו עליו. הוא יצא מיד לחו"ל, הספיק להיות בבריטניה ובמלטה - שם לא עצרו אותו - ואז הגיע לאוסלו.
לאחר הגעתו לנורבגיה עם משפחתו הוא הגיש שם בקשה לקבלת מעמד פליט, בטענה שהוא נרדף בישראל. נראה שכתוצאה מהגשת אותה בקשה הרשויות בנורבגיה עדכנו את האמריקנים, ואז "קפצה" בקשת המעצר שלו מלפני שבע שנים – אך הפעם צורפה אליה בקשת הסגרה חדשה בחתימתו של בלינקן. לפי העוסקים בבקשות הסגרה של ארה"ב, מדובר בצעד חריג במיוחד. בדרך כלל מי שחותמים על בקשות הסגרה הם פקידים במשרד המשפטים האמריקני.
במהלך הדיון בהארכת המעצר בבית המשפט באוסלו הבהיר השופט כי בקשת ההסגרה אינה נוגעת לעבירות שבגינן הורשע בישראל, אלא לעבירות אחרות שבגינן לא נשפט. לפי השופט הנורבגי, בבקשת ההסגרה האמריקנית נכתב כי מ' לא הועמד לדין בישראל על השיחות שעשה למשרדי הליגה נגד השמצה בוושינגטון ב-7 במרץ 2017.
השופט הנורבגי אדם יונס הוא בן למשפחה פלסטינית מעזה. עוד לפני שמונה לשופט באפריל 2024 היה ממייסדי ארגון משפטנים שפעל להוציא צווי מעצר נגד השר יואב גלנט, בני גנץ והרצי הלוי "בגין שותפותם בביצוע פשעים נגד האנושות בעזה".
עורך דינו של מ', ניר יסלוביץ, טען בפני בית המשפט באוסלו כי "הלקוח שלי נשפט ביוני 2018 בגין כתב אישום שהוגש נגדו בישראל לאחר שארה"ב ביקשה את הסגרתו וישראל סירבה להסגיר אותו, והוסכם על ידי המדינות שיש לישראל זכות לשפוט אותו בישראל. הלקוח הועמד בסיכון כפול, מאחר והיה בסיכון להיות מורשע בישראל על כל העבירות שהוא ביצע. אי לכך אי אפשר לשפוט אותו בארה"ב, אחרי שהסכימה שיישפט בישראל, יועמד לדין בישראל וירצה עונשו בישראל. צו המעצר הבינלאומי שהוצא נגדו ב-2017 הוא צו ישן שהלקוח שלי כבר ריצה את הדין בגינו. מדובר בפעם הראשונה בתולדות המשפט שאני רואה שמתבקשת הסגרה של אוטיסט על מנת שיישפט פעמיים על אותו מעשה, לאחר שכבר שילם את חובו לחברה".
2 צפייה בגלריה
עורך דין עו"ד ניר יסלוביץ
עורך דין עו"ד ניר יסלוביץ
עו"ד ניר יסלוביץ
השופט יונס אישר כאמור את הארכת מעצרו של מ' בארבעה שבועות, לאחר שהגיע למסקנה שיש סכנה שיברח אם ישוחרר בערבות. יסלוביץ הודיע שיערער. לדברי יסלוביץ, אם מ' יוסגר לארה"ב, הוא עלול לקבל עונש מאסר של עד 30 שנה. אביו של מ' אמר כי אם יוסגר לארה"ב, הוא בסכנת חיים של ממש.
שגרירות ישראל בנורבגיה שיגרה איגרת למשרד החוץ הנורבגי שבה עדכנה במצבו הרפואי של מ', הביעה דאגה לשלומו ולביטחונו וביקשה שהמידע יועבר לרשויות הרלוונטיות במדינה.