המתיחות הביטחונית בגדה המערבית מתחילת השנה שוברת שיאים, וגם אירועי היממה האחרונה היו המשך ישיר למגמה המדאיגה הזו. בבוקר חג השבועות מחבל חמוש בסכין זחל מתחת לשער הכניסה הראשי בהתנחלות טנא עומרים שבדרום הר חברון, ובאין מפריע חלף על פני גן משחקים מלא ילדים. לאחר מכן הוא ניסה לדקור אנשים ליד בית כנסת ביישוב - וחוסל על ידי חבר כיתת הכוננות של ההתנחלות. לא היו נפגעים באירוע מלבד המחבל.
כמה שעות לאחר מכן הפלסטינים דיווחו על מתנחלים שהציתו כלי רכב פלסטיניים וגרמו להרס בכרם שממוקמת בין הכפרים טורמוסעייה ואל-מוגאייר, צפון-מזרחית לרמאללה. כוחות צבא ומשטרה פעלו במקום, ומבדיקה של צה"ל עלה כי הפלסטינים בכרם ניסו לחרוש ולעבוד באדמות ליד הכפר, ובשלב מסוים מתנחלים הגיעו מהמאחזים הסמוכים והחלו זריקות אבנים הדדיות.
במהלך העימותים המתנחלים גם הציתו את שני כלי הרכב הפלסטיניים. בצבא בדקו גם חשד כי המתנחלים ביצעו ירי באוויר, ממנו נפצע פלסטיני אחד, בעוד אחר נפגע מזריקת אבן. כמו כן, שני יהודים נפצעו באורח קל במהלך העימותים. בנוסף, במהלך הערב ילדה בת 9 מכוכב יעקב שבבנימין נפצעה באורח קל עד בינוני מירי תועה, ככל הנראה מכפר סמוך.
היא פונתה לבית החולים שערי צדק בירושלים, בעוד בפיקוד העורף חששו מחדירת מחבלים להתנחלות - והורו לתושבים להסתגר בבתיהם. לאחר דקות בודדות הוסר החשש, והתושבים הורשו לצאת מבתיהם. בצה"ל הבהירו כי אין מדובר באירוע ביטחוני.
121 הרוגים בגדה ובמזרח ירושלים ב-2023
המתיחות והחיכוך עם הפלסטינים השנה כאמור רושמים נתוני שיא, כאשר לא פחות מ-121 נהרגו מתחילת השנה בגדה המערבית ובמזרח ירושלים, רובם מחבלים חמושים או כאלה שהוגדרו על ידי מערכת הביטחון כ"פצצות מתקתקות".
גורמי ביטחון ניסו להסביר את הגידול במספר ההרוגים הפלסטינים בגדה, שצפוי להיות הגבוה ביותר מאז 2005, לאחר שגם ב-2022 נשבר שיא עם קרוב יותר מ-125 הרוגים. "רוב גדול של ההרוגים הפלסטינים גם השנה הם חמושים שמשתתפים בפעילויות טרור או כאלה שמשתתפים בחילופי אש עם חיילים בזמן מעצרי מבוקשים", הם אומרים, "המספר עולה כי המוכנות לצאת לפיגועים נגד ישראלים גברה בשנתיים האחרונות".
לפי תוכנית המענה ההומנטרית של האו"ם, "השטח הפלסטיני הכבוש נתון במשבר מדיני ממושך, המאופיין ב-55 שנות כיבוש צבאי ישראלי". עוד טענו שם כי "את המשבר הזה מחריפים היעדר ציות למשפט ההומניטרי הבינלאומי ולמשפט זכויות האדם הבינלאומי, פילוג פלסטיני מבית, והסבבים החוזרים ונשנים של הסלמה במעשי האיבה בין כוחות ישראליים לבין ארגונים פלסטיניים חמושים. המשבר מעלה חששות כרוניים בתחום ההגנה, ויוצר צרכים הומניטריים שיימשכו בהיעדר פתרון מדיני בר-קיימא והזדמנויות לפיתוח נוסף".
משרד הבריאות הפלסטיני הציג החודש את דוח מצב הבריאות בשטחים הפלסטינים והדגיש כי "הכיבוש אינו עומד באמנות בינלאומיות, זכויות או חוקים הומניטריים, שכן בתי החולים ומרכזי הבריאות שלנו היו נתונים להתקפות רבות בחודשים האחרונים".
תחקיר של הוושינגטון פוסט: "הוצאה להורג בג'נין"
ברקע הטענות הללו שמעלים הפלסטינים, אתמול פרסם הוושינגטון פוסט תיעודים מפעילות כוחות הביטחון בג'נין ב-16 במרץ, אז חוסל נידאל חאזם, מחבל פעיל בג'יהאד האיסלאמי, יחד עם מאבטחו בפעילות בג'נין. באותה פעילות נהרגו שני פלסטינים נוספים, אחד מהם הוא עומר עוואדין, נער בן 14, שעבר במקום לפי הדיווח במסגרת עבודתו כשליח, ונפגע מירי כוחות הביטחון הישראליים.
בתחקיר הם פרסמו תיעודים ממצלמות אבטחה של עסקים בסביבה, ושוחחו עם עדים שהיו במקום. הניתוח שלהם, שכלל אילוסטרציה של השתלשלות האירועים בתלת-מימד, העלה כמה ממצאים מרכזיים: כוחות הביטחון הישראליים הרגו את עומאר, שהיה בין לפחות 16 אזרחים ששהו באזור בזמן שהכוחות הסתערו על היעד ברחוב - וירו לעבר המחבל ומאבטחו יותר מ-20 יריות, על אף שלא היו חמושים לכאורה. לטענת הפוסט, בישראל טענו כי הם היו חמושים, אך לא סיפקו ראיות התומכות בכך.
מסקנה נוספת שעולה מהתחקיר שפורסם אתמול היא כי אחד מהשניים נורה מספר פעמים על ידי הכוחות, גם לאחר שהיה מנוטל על הקרקע. בוושינגטון פוסט השוו את המקרה לאירוע שבו ירה אלאור אזריה במחבל בתל רומיידה, על אף ששכב מנוטרל על הקרקע, והרג אותו. בדיווח צוין כי לפי מומחים, "נראה שהפשיטה מפרה גם איסור בינלאומי על הוצאה להורג ללא משפט", מכיוון שהחמושים אינם מהווים איום מיידי על הכוחות הישראליים.
המבוקש שנהרג באותה פעילות של כוחות הביטחון הוא נידאל חאזם, קרוב משפחתו של פתחי חאזם, אביו של רעד שביצע באפריל 2022 את הפיגוע ברחוב דיזנגוף בתל אביב, שבו נרצחו שלושה בני אדם. נידאל חאזם היה מעורב בעצמו בירי לעבר כוחות צה"ל שפעלו בעיר. מאבטחו שנהרג הוא יוסף אבו אשרין.
במהלך הפעילות של כוחות הביטחון, נהרגו כאמור עוד שני פלסטינים. אחד מהם הוא הנער עומר והשני הוא לואי א-זריר, בן 37. צה"ל הודיע כבר אז כי הוא "מתחקר את נסיבות מותם של השניים". באותו יום טענו בישראל כי תושבי ג'נין הקיפו את הכוח המסוערב, ואז כוחות סיירת חרוב שהיו במעטפת חילצו את לוחמי הימ"מ ללא פגע תוך שימוש בירי.
פורסם לראשונה: 21:32, 26.05.23