חרף פרשת לוב ומהומות בבירת בחריין מנאמה, הפגישה שהתקיימה שלשום (שבת) בין שר החוץ אלי כהן למארחו הבחרייני, שר החוץ עבד א-לטיף א-זיאני, הייתה חמה ולבבית. הם התיישבו בנינוחות, דיברו על חימום היחסים, על שיתופי פעולה ועל תיירים ישראלים בבחריין, בעוד שא-זיאני "ננזף" בידי ח"כ עמית הלוי, יו"ר אגודת הידידות ישראל-בחריין, על כך ש"לא מספיק תיירים בחריינים מגיעים לישראל".
חם מאד בבחריין. הטמפרטורות במהלך היום נושקות ל-45 מעלות ו"יורדות" עם החשיכה המוקדמת ל-40 בלבד, אך החום הזה ליווה את פגישת השר הבחרייני (שכבר ביקר בישראל) עם עמיתו הישראלי, שזהו ביקורו הראשון בבירה מנאמה. "אני נפעם", אמר כהן.
פגישתם של שרי החוץ התקיימה ברקע סוגיית בריחתה של שרת החוץ של לוב ממדינתה, שפוטרה בגלל חשיפת הפגישה עם השר כהן ברומא, וכן במקביל למרד האסירים הגדול בתולדות בחריין ולהפגנות ההזדהות ברחובות מנאמה של קרובי משפחותיהם. סוגיות אלו לא עלו במהלך פגישתו של השר כהן עם עמיתו הבחרייני.
היום מצפה לשר כהן יום עמוס שייפתח בביקור בבסיס חיל הים האמריקני, ימשיך לפגישה עם מלך בחריין, ארבעה שרים נוספים וחנוכה שנייה של מעון הקבע של שגרירות ישראל בבחריין, לאחר חנוכתו הראשונה שהתקיימה לפני פחות משנה.
ביקורו של כהן נדחה מהתאריך המקורי, ה-7 באוגוסט, כמעט ברגע האחרון, בגלל "עניינים טכניים", כשהסיבה האמיתית הייתה עלייתו של השר איתמר בן גביר להר הבית. סעודיה, בעלת ההשפעה החזקה בבחריין, עוקבת אחרי ביקורו של כהן. גם איראן, שבחריין היא המדינה היחידה במפרץ שמסרבת לחתום עמה על הסכם שלום - גם לא בעקבות חידוש היחסים עם סעודיה - תעקוב אחרי מהלך הביקור והפגישות.
"ישראל צריכה להבין שהיא אחת ממדינות האזור"
במקביל לפגישת שרי החוץ, הפרשן הפוליטי הבחרייני הבכיר עבדאללה ג'ונייד ציין כי "רקמתם עם המדינה שלי יחסים, אבל אנחנו עדיין בשלבים הראשונים". ג'ונייד, פעיל בתנועות שלום ודיאלוג ערבי-ישראלי, אמר ל-ynet: "אתם צריכים להחליט: האם אתם מדינה שמעדיפה להיות מבודדת או מתנשאת על האזור, או שאתם מתחילים לחשוב שכדאי לכם להתמזג ולכונן קשרים אמיתיים וחזקים עם המדינות. סעודיה עוקבת, אבל אני לא רואה אותה מצטרפת להסכמי אברהם בגלל שישראל מתנערת מהפלסטינים - בני המקום, השכנים שלכם".
ג'ונייד לא מדבר סחור-סחור, ופונה לקהל הישראלי בדברים ישירים ובוטים: "מה שאתם חושבים על הפלסטינים לא חשוב. מה שכן חשוב זה שיש להם גיבוי מכל מדינות ערב שאתם רוצים יחסים איתן. זה אומר שאתם צריכים להפוך דף ולכונן יחסים עם המדינות האלה, וגם ובעיקר, עם הפלסטינים". הוא הוסיף כי "אני יודע שמתלבטים ומתחבטים אצלכם עם השאלה האם סעודיה תצטרף להסכמי אברהם או שהיא תארגן עם ישראל הסכמים שמתאימים לה - זאת שאלה מעניינת, אבל אתם צריכים להכניס לראש שלכם שאתם חלק ממדינות האזור, יחד עם הפלסטינים".
עוד התייחס ג'ונייד גם להפגנות נגד המהפכה המשפטית ונגד מדיניות הממשלה הנוכחית: "אני עוקב אחרי ההפגנות, ביקרתי בישראל ארבע פעמים והכרתי הרבה מאוד אנשים. עם חלקם אני עובד על תוכניות שלום, במטרה שאחת מהתוכניות הללו 'תזכה לרוב' בישראל ותשכנע אתכם. בביקור האחרון הלכתי לראות את אחת ההפגנות, רציתי לראות איך מתנהלת מדינת ישראל השסועה. זאת תופעה חדשה ומסוכנת הקרע בעם ישראל".
הוא הדגיש: "אני עוקב אחריכם משנת 2011, הרבה לפני הסכמי אברהם. אתם בהחלט נמצאים בתקופה של אתגר גדול. בעיניי הבעיה היא לא נתניהו כן או לא, כמו שאני שומע מידידיי הישראלים. הבעיה היא: לאן הולך עם ישראל - ועוד לא ציינו את המצב הנורא במגזר הערבי". ג'ונייד התייחס גם לנתניהו: "אני לא מזלזל בו, וכך גם מומחים נוספים לענייני ישראל בעולם הערבי. הוא עבר בהצלחה הרבה אתגרים".
פורסם לראשונה: 21:55, 03.09.23