פרסום ראשון: שמונה חודשים אחרי סופת הענק בכינרת, סופה שמתחוללת פעם ב-100 שנה ובשיאה נשבו רוחות במהירות של יותר מ-100 קמ"ש וגרמו לנזקים עצומים במיליוני שקלים בטבריה, הגישו עשרות דייגים ותיירנים תביעות נגד רשות המים ורשות ניקוז ונחלים כינרת. התביעות על סך כולל של כשבעה מיליון שקלים הוגשו לבית משפט השלום בעפולה.
ב-15 במאי 2022 התעוררו תושבי טבריה מעט אחרי חצות ונחרדו ממשבי רוח קיצוניים בעוצמתם, שנראו מאיימים ודומים לסופות הוריקן ממקומות אחרים בעולם. בבוקר, כשהטבריינים יצאו לטייל בעיר, הם הוכו הלם כשראו את תוצאות הסופה.
"בעלי העסקים התעוררו לבוקר של הרס קשה: עצים נעקרו בטיילת, מרצפות נעקרו ממקומן, בורות נפערו במדרכות, מעקות בטיחות נעקרו ומסלעות נהרסו, נחשולי המים פרצו ושטפו חנויות ועסקים. בנוסף נגרמו נזקים כבדים לספינות הדיג, כל רצועת החוף המערבי של הכינרת נפגעה קשות", כתבו עורכי הדין דוד וחיה מנע, שמייצגים את התובעים, בכתבי התביעה שהגישו.
"ישראל אינה ערוכה להתמודדות עם אירועים כגון סופה, במדינת ישראל אין מערכת התרעה, באין גוף ממשלתי שמופקד על התמודדות הרשויות המקומיות עם אירועי מזג אוויר קיצוניים, כל רשות מקומית מתנהלת לפי שיקול דעתה. בנוסף, לרשויות אין יכולת לנטר התרעות בטרם יתרחש אסון. זמן קצר לפני הסופה השירות המטאורולוגי חזה רוחות חלשות משמעותית מהרוחות שנשבו בזמן אמת, בטבריה לא התקבלה כל התרעה לגבי הסופה המתקרבת", נכתב עוד.
בפרק נוסף בכתב התביעה, תקפו התובעים את מדיניות המפלס הגבוה, שלטענתם גרמה לנזקי הענק. "שלוש השנים האחרונות היו עתירות גשמים, הכינרת קיבלה כמויות גדולות וחריגות של מים, אולם, השאיבה מהאגם הייתה קטנה ובאופן תמוה לא פתחו את הסכר, והמפלס עלה במהירות עד לגובה של כ-20 ס"מ מתחת לקו העליון. הרשלנות באה לידי ביטוי בכך שמפלס גבוה כל כך בעונת הרוחות המזרחיות מבלי לפתוח את הסכר, מסכנת מתקנים ציבוריים ונכסים פרטיים בכינרת", נכתב בתביעות.
"אין עוררין שאם היו פותחים מעט את הסכר ומורידים את גובה המפלס, היו מקטינים את סכנת ההצפות והנזקים לרכוש", נכתב. "האירוע התרחש עקב רשלנות או חוסר זהירות או הפר חובה על ידי הנתבעות, בכך שלא דאגו לפתוח את הסכר בזמן, לא דאגו להכין את בתי העסק ובעלי הסירות להגן על רכושם ולא התקינו מערכת ניטור שצופה פני עתיד ומתריעה מפני הצפות", סיכמו בכתבי התביעה.
מרשות ניקוז ונחלים כינרת נמסר בתגובה: "קיבלנו רק לפני מספר ימים את כתב התביעה, לאחר שנלמד את פרטי האירוע נגיב בהתאם".
מרשות המים נמסר: "חלק מהתביעות הנזכרות הגיעו אלינו לפני מספר ימים והן נבחנות לגופן, חלקן לא מוכר לנו. האירוע התרחש באביב הקודם, תקופה שבה אירועי רוחות חריגים מתרחשים באזור זה מעת לעת. הכינרת היא מקור מים אסטרטגי גם כיום ואנו פועלים רבות להגנה עליו בהתאם. המפלסים שלו קבועים בחוק ונשמרים בקפדנות. כך היה גם באירוע החריג של מאי 2022. עם השלמת לימוד התביעות נשיב להן לגופן".