דרישה לעצור את ספירת הקולות. האשמות חסרות בסיס על הונאה וטענות שהאופוזיציה מנסה "לגנוב את הבחירות": ברחבי העולם נדהמים מהנעשה בארה"ב בשבוע הבחירות. ההפתעה - והשמחה לאיד - גדולות במיוחד ביריבותיה של ארה"ב, ובמדינות שלאורך שנים מקבלות ממנה הנחיות איך לנהל בחירות שקופות והוגנות.
למרות שנשיא ארה"ב הוא דונלד טראמפ, רבים עדיין מתקשים להאמין שמי שמטיל ספק בטוהר הבחירות הוא מנהיג העולם החופשי, ואחד מסמלי הדמוקרטיה. העיתון הקולומביאני "פובלימטרו" לעג לאמריקנים עם הכותרת: "מי רפובליקת בננות עכשיו?".
ארה"ב מבקרת כבר שנים את הדרכים שבהן רודנים ומשטרים דיקטטורים בעולם מנסים להשפיע על תוצאות הבחירות, ו"לגנוב" אותן. הפעם מי שהזהיר מגניבת הבחירות הוא נשיא ארה"ב. רשתות הטלוויזיה הגדולות בארה"ב החליטו לקטוע את נאומו אחרי שהשמיע טענות בלתי מבוססות.
מי שנאשמים על ידי ארה"ב בהרס הדמוקרטיה לא מפספסים כעת את ההזדמנות ללעוג לטראמפ ולממשל שלו. נשיא ונצואלה ניקולס מדורו ציין שבניגוד להליך המסורבל בארה"ב, בוונצואלה יודעים מי המנצח כבר בלילה שבו נסגרות הקלפיות.
הביקורת על ארה"ב הגיעה גם מיריבתה הגדולה איראן. "איזה מחזה!", אמר ביום חמישי המנהיג העליון עלי חמינאי. "מעניין לצפות בזה. מישהו אומר שאלה הבחירות המושחתות ביותר בהיסטוריה האמריקנית. ומי אומר את זה? הנשיא שנמצא בתפקיד. היריב שלו אומר שטראמפ רוצה לגנוב את הבחירות! ככה הבחירות והדמוקרטיה בארה"ב עובדות".
גם בכלי התקשורת הממלכתיים בסין, שנמצאת במתיחות שיא עם ארה"ב מתחילת משבר הקורונה, לא פספסו את ההזדמנות ללעוג לארה"ב. "אמריקה חסרת תקווה", נכתב במאמר בסוכנות הידיעות הממלכתית. "הדמוקרטיה האמריקנית כרגע היא בדיחה", נכתב בעיתון טא-קונג-פאו שמזוהה עם המשטר. "קצת כמו במדינה מתפתחת", כתב "גלובל טיימס", וסיפר על החשש ממהומות בארה"ב בעקבות תוצאות הבחירות.
במשך עשרות שנים מנסה ארה"ב לקדם את הדמוקרטיה ברחבי העולם, וקוראת לפלורליזם ולבחירות הוגנות וחופשיות. לעיתים קרובות היא מפעילה לחצים כבדים שכוללים סנקציות - ואף בוחרת בהתערבות צבאית. הטקטיקה הזאת הקנתה לה בעלי ברית ואויבים רבים. בחירות 2020 בין טראמפ לג'ו ביידן מסתמנות כמבחן לערכים שארה"ב מקדמת ברחבי העולם. והעולם עוקב בעניין.
באפריקה היו שהגיבו בבלבול לכאוס בבחירות בארה"ב ולמאבק המשפטי שטראמפ מתכוון לנהל. ארה"ב עודדה את מדינות היבשת להקים ועדות בחירות עצמאיות, להסדיר את רשימות בעלי זכות הבחירה ולהקפיד על סטנדרטים אחרים שיבטיחו הצבעה הוגנת.
"למערכת הבחירות בארה"ב אין אף אחד מהדברים האלה, אף לא אחד", טוען סיטהמבילה מבטה, פרשן ומרצה למדעי המדינה באוניברסיטת פרטוריה בדרום אפריקה. ניק צ'סמן, פרופסור שחיבר ספר על דמוקרטיה באפריקה, מאמין שחלק ממערכות הבחירות ביבשת מנוהלות בצורה טובה יותר.
פטריק גטהרה, פרשן ומאייר קנייתי, מפרסם בימים האחרונים ציוצים סאטיריים שבהם הוא לועג ל"עוצמתה של הדמוקרטיה האמריקנית". באחד הציוצים כתב שטראמפ "מתבצר בבית הלבן ונשבע לא לעזוב עד שיוכרז כמנצח".
לצד הלעג קיימת גם חרדה: רבים באפריקה רואים את ארה"ב כמנהיגת הדמוקרטיה בעולם, ואחרי טענות לאי סדרים בבחירות שהיו לאחרונה בטנזניה ובחוף השנהב המצביעים נושאים את עיניהם לוושינגטון ומחכים למוצא פיה.
"אנחנו שואלים את עצמנו מדוע ההליך הדמוקרטי בארה"ב מסתמן כשברירי כל כך, כשהוא אמור להציג לשאר העולם דוגמה לדמוקרטיה מושלמת?", שואל סמיר קיאנגו, תושב טנזניה שגר בבירה דודומה. דניס קדימה מחוף השנהב, מנהל "המכון האלקטורלי לדמוקרטיה בת קיימא באפריקה", חושב שהגישה של טראמפ לדמוקרטיה חריגה, אך מדגיש: "אסור לנו לנצל את זה ולאפשר לממשלות שלנו לעשות דברים רעים".
במקסיקו חלק מהפרשנים קראו לתקשורת ללכת בעקבות הרשתות האמריקניות ולקטוע את דברי המנהיגים המקומיים כשהם משקרים בשידור חי. קיים חשש שבאזור שבו הדמוקרטיה בחלק מהמדינות נחשבת לשברירית למעשיו של טראמפ עלולות להיות השלכות קשות. ועדיין הרוב מתייחסים למהומה בארה"ב כלא יותר מרעשי רקע, שלא יפגעו במוניטין שלה כדמוקרטיה המובילה בעולם.
דניס קדימה מחוף השנהב מאמין שוושינגטון שומרת על האידיאלים הדמוקרטיים שלה - ומודה שההתעקשות על שיטת האלקטורים מבלבלת אותו. "אני לא מתרשם במיוחד משיטת האלקטורים, היא לא מאוד דמוקרטית". חברו גרנט מסטרסון אומר ששיטת האלקטורים אולי נוחה לאמריקנים - אך בפירוש לא מדובר בשיטה שמדינות אחרות ירצו לאמץ. מה שלדעתו "פנטסטי" בדמוקרטיה האמריקנית הוא הרגע שבו המועמד שהפסיד מתייצב מול המצלמות, מודה בהפסד ומברך את המנצח, למרות שהקרב היה מר ועיקש.
מסטרסון מגדיר את הרגע הזה כרגע שבו ארה"ב "מסירה את הכובע המפלגתי, חובשת את הכובע הלאומי" וממשיכה הלאה. "זאת באמת דוגמה יוצאת מהכלל לשאר העולם", הוא אומר, אך מטיל ספק שהפעם העולם ישמע נאום שכזה.
ביקורת חריגה על טראמפ נשמעה מהארגון לביטחון ושיתוף פעולה באירופה, שעוקב אחרי מערכת בחירות בארצות והמערב ובחברות ברית המועצות לשעבר. מייקל גאורג לינק, ראש המשלחת לארה"ב, אמר שטענותיו של טראמפ פוגעות באמון בדמוקרטיה ושאין להן שום הוכחה. "טענות חסרות בסיס לליקויים שיטתיים, במיוחד של נשיא מכהן, כולל בליל הבחירות, פוגעות באמון הציבורי במוסדות הדמוקרטיים", אמר.
"הוא בפירוש חצה קו אדום כשהוא אמר שצריך להפסיק לספור את הקולות", אמר לינק. "אם נשתמש באנלוגיה מהספורט, אי אפשר להפסיק את המשחק באמצע – כשנותרו עוד 40 דקות – רק כי אתה רוצה לנצח".
"ארה"ב היא הדמוקרטיה המובילה בעולם", אמר השבוע ל-BBC ג'רמי האנט, לשעבר שר החוץ של בריטניה. "דיבורים על גניבת בחירות רק יגרמו לחיוכים על פניהם של מנהיגים כמו ולדימיר פוטין ושי ג'ינפינג, שיסתכלו על האזרחים שלהם ויאמרו: אתם לא מרוצים שאצלנו אין בלאגן כזה?".