רוסיה עצרה אתמול (שבת) את הזרמת הגז לפינלנד, אחרי שהמדינה הנורדית הגישה בקשת הצטרפות לנאט"ו. הצבא הרוסי הגביר בסוף השבוע את התקפותיו בחבל דונבאס במזרח אוקראינה, והודיע על כיבוש מפעל "אזובסטל" במריופול - שהיה המעוז האחרון של הלוחמים האוקראינים בעיר ההרוסה.
אחרי קרוב לשלושה חודשים של התנגדות עזה, השבוע נכנעו הלוחמים האוקראינים שהתבצרו במפעל המתכות הענק שקיבל את הכינוי "המצודה של מריופול". בשישי בלילה הודיע משרד ההגנה במוסקבה שכוחותיו פינו את אחרוני הלוחמים האוקראינים ממעוז ההתנגדות האחרון בעיר. שר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו דיווח לנשיא ולדימיר פוטין שהמפעל "שוחרר לחלוטין".
לטענת רוסיה, בימים האחרונים נכנעו 2,439 לוחמים אוקראינים ב"אזובסטל", ו-531 מהם היו בקבוצה האחרונה שהתבצרה שם. השבוע החלה רוסיה להעביר את הלוחמים לשטחים בשליטתה באוקראינה. באוקראינה חוששים לגורלם של הלוחמים. מוסקבה טענה שהם יקבלו יחס "הומאני". קייב מקווה להחזיר אותם הביתה במסגרת עסקת חילופי שבויים עם רוסיה – עסקה שכמותה נעשו כבר כמה וכמה מאז תחילת המלחמה – אבל בפרלמנט הרוסי יש מי שדורשים למנוע עסקה שכזו ובמקום זאת "למצות את הדין" עם החיילים, שאותם מציגים ברוסיה כפושעי מלחמה ניאו-נאצים.
רבים מהלוחמים שנכנעו במריופול הם מ"גדוד אזוב" - מיליציה שנלחמת לצד הצבא האוקראיני, ושבראשית דרכה הייתה לאומנית וימנית-קיצונית. גורמים באוקראינה ובמערב אומרים כי מאז שהמיליציה הוטמעה במערכת הביטחון האוקראינית היא שינתה את אופייה, ושכיום היא מהווה בית למגוון רחב של לוחמים. רוסיה ממשיכה לטעון כי מדובר בארגון ניאו-נאצי.
ממשלת אוקראינה לא הגיבה להכרזה הרוסית על כיבוש "אזובסטל". שעות לפני ההודעה הרוסית אמר נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי שהצבא האוקראיני אמר ללוחמים ב"אזובסטל" שהם יכולים לצאת מהמפעל ולהציל את חייהם, וכנראה שכולם יעשו זאת בימים הקרובים.
מריופול כולה נמצאת כעת בשליטה רוסית. ערב המלחמה חיו בעיר יותר מ-400 אלף תושבים, ולפי העירייה מספר הקורבנות בעיר גבוה מ-20 אלף. מריופול היא העיר הגדולה ביותר שרוסיה כבשה במלחמה. כיבוש העיר הוא ניצחון נדיר של פוטין – שספג שורת מפלות בשלושת חודשי המלחמה.
הלחימה הרוסית מתמקדת כרגע בלוהנסק – אחד משני המחוזות שמרכיבים את חבל דונבאס. המחוז השני הוא דונייצק, שבו נמצאת מריופול. המורדים הפרו-רוסים כבר שלטו על שטחים נרחבים בדונבאס לפני שהמלחמה החלה, אך מוסקבה מעוניינת להשתלט על כל השטחים שנמצאים בידי אוקראינה בדונבאס. הרשויות בלוהנסק מדווחות על מתקפה גדולה של הצבא הרוסי בסוף השבוע.
מושל לוהנסק, סרחי היידאי, אמר אתמול שרוסיה מנסה "להרוס" את העיר סברודונצק ודיווח על לחימה ובפרברי העיר. "ההפגזות נמשכות מהבוקר עד הערב, וגם במהלך הלילה", טען המושל. לפי המושל, בהפגזות שהיו שלשום במחוז נהרגו 12 בני אדם ועוד 40 נפצעו. נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי אמר שההפצצות בסברודונצק "אכזריות וחסרות טעם לחלוטין". לדבריו, לוהנסק ודונייצק הפכו לגיהינום. "בדונבאס הכובשים מנסים להגביר את הלחץ. זה גיהינום, וזו לא הגזמה", הוא אמר.
בשבועות האחרונים, למרות שנסוג מכמה חזיתות, הצליח הצבא הרוסי להתקדם בחזית בלוהנסק. מחודש אפריל, אחרי שנסוג מאזור קייב, מנסים הרוסים להסתער על סברודונצק ועל העיר ליסיצ'נסק שסמוכה לסברודונצק – ונמצאת בצד השני של נהר סוורסקי דונץ.
הכוחות האוקראיניים בדונבאס הודיעו אתמול שהם הדפו תשע מתקפות רוסיות והשמידו חמישה טנקים ועשרה רכבים משוריינים אחרים של הצבא הרוסי. לפי האוקראינים, הצבא הרוסי משתמש בדונבאס במטוסים, טנקים, טילים, רקטות, נשק ארטילרי ופצצות מרגמה – ומפציץ אזורי מגורים. לפי צבא אוקראינה לפחות שבעה אזרחים נהרגו במחוז דונייצק ביממה האחרונה.
רוסיה הפסיקה להזרים גז לפינלנד - שלא שילמה ברובל
"גזפרום", חברת הגז הלאומית של רוסיה, הודיעה אתמול על הפסקת ייצוא הגז לפינלנד – אחרי שזו סירבה לדרישה הרוסית לשלם לה ברובל. רוסיה, שמדינות רבות באירופה תלויות בגז שלה, השמיעה את הדרישה הזאת בפני מדינות רבות בעקבות הסנקציות שהוטלו עליה בגלל הפלישה לאוקראינה.
בחודש שעבר הודיעה מוסקבה על ניתוק הגז לפולין ולבוגריה, שסירבו להיענות לדרישה הרוסית לשלם ברובל – שמנוגדת להסכמים בין הצדדים, שקובעים שניתן לשלם על הגז הרוסי גם בדולר או באירו. ההחלטה הרוסית על ניתוק הגז לפינלנד, כביכול בגלל הדרישה לשלם ברובל, מגיעה ימים ספורים אחרי שפינלנד ושבדיה הגישו בקשת הצטרפות לנאט"ו. שתי המדינות שמרו במשך שנים על ניטראליות צבאית, אך בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה בחרו להצטרף לברית הצפון-אטלנטית, למורת רוחה של רוסיה.
חברת הגז הלאומית של פינלנד, החברות הפרטיות והממשלה בהלסינקי, אמרו שהמדינה נערכה להפסקת זרם הגז הרוסי – וכי המדינה תצליח להסתדר בלעדיו. "גזפרום" דיווחה שבשנת 2021 היא סיפקה לפינלנד גז טבעי בהיקף של 1.49 מיליארד מטר מעוקב - כשני שלישים מתצרוכת הגז שלה. עם זאת, הגז הטבעי בפינלנד מהווה רק 8% מתצרוכת האנרגיה של המדינה הנורדית.
בימים האחרונים מנסות פינלנד ושבדיה - שהגישו השבוע רשמית בקשת ההצטרפות לנאט"ו - לפייס את טורקיה, שמתנגדת להצטרפותן. נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן שוחח אתמול עם מנהיגי שתי המדינות. טורקיה, שכמו שאר חברות נאט"ו מחזיקה בזכות להטיל וטו על צירוף חברות חדשות, טוענת שהשתיים תומכות בארגוני טרור. כוונתה היא לחברי "מפלגת הפועלים של כורדיסטן" (PKK) ולתומכיו של איש הדת הגולה פתהוללה גולן, שלטענת ארדואן תכנן את ניסיון ההפיכה נגדו ב-2016.
בשיחה עם ראש ממשלת שבדיה, מגדלנה אנדשון, אמר ארדואן ש"התמיכה הפוליטית, הכלכלית וסיוע הנשק של שבדיה לארגוני הטרור חייבת להסתיים". לנשיא פינלנד, סאולי ניניסטה, אמר ארדואן שהעלמת עין מ"ארגוני טרור" שמאיימים על נאט"ו "לא עולה בקנה אחד עם רוח הידידות והברית".
רוסיה: "תקפנו בטילי שיוט משלוח נשק של המערב"
במקביל לסנקציות הבינלאומיות, מדינות המערב מגבירות את אספקת הנשק לאוקראינה. נשיא ארה"ב ג'ו ביידן חתם אתמול על חבילת סיוע צבאי, כלכלי והומניטארי בהיקף 40 מיליארד דולר.
הקרמלין טוען שמשלוחי הנשק לקייב, והסנקציות הבינלאומיות שמגבילות את כלכלתה, מהוות למעשה "מלחמת פרוקסי" של ארה"ב ובעלות בריתה נגד רוסיה. הצבא הרוסי שנלחם באוקראינה מבצע מתקפות נגד משלוחי הנשק של המערב: הצבא הרוסי הודיע שבתקיפתו האחרונה הוא שיגר טילי שיוט לעבר משלוח נשק גדול של המערב במחוז ז'יטומיר במערב אוקראינה.
בעקבות הפלישה לאוקראינה הטילה ארה"ב סנקציות על בכירים רוסים - בראשם פוטין ושר החוץ סרגיי לברוב. מוסקבה הגיבה בסנקציות נגד ביידן, מזכיר המדינה אנתוני בלינקן ובכירי ממשל נוספים. אתמול היא הודיעה שבתגובה ל"עוינות האמריקנית" היא אסרה עד כה על 963 אמריקנים להיכנס לשטחה. הרשימה המעודכנת כוללת מלבד ביידן, בלינקן ושאר בכירי הממשל גם אמריקנים שאינם נבחרי ציבור. שניים מהם הם מייסד פייסבוק מרק צוקרברג, שכבר נענש בסנקציות, והשחקן ההוליוודי מורגן פרימן - שטרם נענש על-ידי הרוסים. מוסקבה אמרה על פרימן: "השחקן המפורסם הקליט ב-2017 סרטון שבו האשים את רוסיה בקנוניה, וקרא להיאבק במדינה שלנו".
פורסם לראשונה: 23:00, 21.05.22