חיסולו של הגנרל הבכיר איגור קירילוב בן ה-54, מפקד הכוחות להגנה כימית, ביולוגית וגרעינית בצבא רוסיה, מהווה ללא ספק מכה משפילה לרוסיה ולנשיא פוטין עצמו, והישג מודיעיני ומבצעי מרשים של המודיעין האוקראיני, שהצליח לבצע חיסול ממוקד במוסקבה, קילומטרים בודדים מהכיכר האדומה והקרמלין. קירילוב הוא למעשה הדמות הרוסית הצבאית הבכירה ביותר שאוקראינה מצליחה לחסל מאז הרחבת הפלישה הרוסית לאוקראינה בפברואר 2022.
1 צפייה בגלריה
הגנרל איגור קירילוב מפקד כוחות ההגנה הגרעיניים הביולוגיים והכימיים של רוסיה שנהרג בפיצוץ ב מוסקבה
הגנרל איגור קירילוב מפקד כוחות ההגנה הגרעיניים הביולוגיים והכימיים של רוסיה שנהרג בפיצוץ ב מוסקבה
הגנרל איגור קירילוב
(צילום: Handout / RUSSIAN DEFENCE MINISTRY / AFP)
אפשר היה לחוש את הזעם של הממסד הרוסי על החיסול גם בתגובות של בכירים רוסים – הנשיא ורה"מ לשעבר דימיטרי מדבדב, המכהן כיום כסגן ראש "המועצה לביטחון", הבטיח למשל ש"נקמה ממתינה להנהגה הצבאית-פוליטית הבכירה של אוקראינה". אלא שלמרות ההצלחה האוקראינית, מרשימה מבחינה מודיעינית ומבצעית ככל שתהיה, היא איננה משנה את התמונה הרחבה הנוכחית בכל הקשור למלחמה – הצבא הרוסי נמצא כבר זה חודשים במומנטום חיובי בשדה הקרב, ובחודשים האחרונים הצליח לכבוש שטחים בהיקף הגדול ביותר מאז מארס 2022, ובמקביל לדחוק את הכוחות האוקראיניים עוד ועוד אל מחוץ למחוז קורסק ברוסיה, לאחר שפלשו אליו באוגוסט.
במזרח אוקראינה הרוסים ממשיכים להתקדם בעקביות, גם אם באיטיות, בעיקר במערב מחוז דונייצק, מול צבא אוקראיני מותש וקצר בכוח אדם ובציוד, עם מוראל נמוך, רגע לפני שובו של הנשיא טראמפ לבית הלבן, ודיווחים שהוא מתכוון לקדם במהירות מתווה שיביא לסיום המלחמה, אך ישאיר בידי רוסיה את השטחים האוקראיניים שכבר כבשה וסיפחה אליה – נכון להיום רוסיה כובשת יותר מ-18% משטחה הריבוני של אוקראינה, כולל חצי האי קרים, והיא מזהה כעת חלון הזדמנויות ללחוץ קדימה, גם במחיר אבידות כבדות, לעיתים יותר מאלף חיילים ביום, כדי לנסות להגדיל את היקף השטחים הללו, לפחות עד שובו של טראמפ לבית הלבן, וכנראה גם מיד לאחר מכן.
תיעוד הפיצוץ שבו חוסל "גנרל הנשק הכימי" של רוסיה
בנוסף, החיסול במוסקבה מתרחש בעיתוי בעייתי לרוסיה, כשהיא מנסה להתמודד עם ההשלכות של נפילת משטרו של בשאר אסד בסוריה ולצמצם את היקפן, שכן הן טומנות בחובן פוטנציאל למפלה אסטרטגית עבורה. ישנם סימנים הולכים וגוברים שהרוסים מפנים את רוב הכוחות שלהם מרחבי סוריה, במהלך מתואם עם המשטר החדש, אך ישנה עננה של חוסר ודאות באשר לעתיד הנוכחות הרוסית בבסיס הצי בטרטוס ובבסיס האווירי בחמיימים, דרומית ללטקיה. בימים האחרונים נחתו שם מטוסי תובלה גדולים של חיל האוויר הרוסי ופינו ציוד כבד, מערכות נשק, טנקים ומערכות נ"מ, בחלק מהמקרים ללוב.
למרות הדיווחים על מו"מ שמנהלת מוסקבה עם נציגי המשטר החדש בדמשק, נראה שישנו סיכוי לא מבוטל שרוסיה תיאלץ לפנות את בסיסיה ברצועת החוף הסורית באופן מלא ומוחלט
למרות הדיווחים על מו"מ שמנהלת מוסקבה עם נציגי המשטר החדש בדמשק, נראה שישנו סיכוי לא מבוטל שרוסיה תיאלץ לפנות את בסיסיה ברצועת החוף הסורית באופן מלא ומוחלט. הבסיס הימי הרוסי בטרטוס שירת את הצי הסובייטי בתקופת המלחמה הקרה, החל מ-1971, והוא הבסיס היחיד ברחבי הים התיכון שבו עגנו דרך קבע ספינות מלחמה וצוללות רוסיות מסוגים שונים. חשיבותו עלתה עם תחילת המעורבות הצבאית הרוסית בסוריה בספטמבר 2015, והוא שימש בסיס יציאה חשוב לפעילות הימית הצבאית של הרוסים באגן המזרחי של הים התיכון.
אבל יותר מזה - אם תיסוג ממנו באופן מלא, תאבד רוסיה את המרכז הלוגיסטי הימי המשמעותי היחיד שלה בים התיכון - פגיעה גיאופוליטית קשה עבור הרוסים גם בזירות נוספות. גם הבסיס האווירי בחמיימים קריטי לרוסים - הוא הוכשר על ידיהם בקיץ 2015, ובספטמבר אותה שנה הוצבו בו מטוסי קרב והפצצה, תובלה ואיסוף מודיעין, שסייעו למשטר אסד להדוף אז את המורדים וכוחות דאעש, ובסופו של דבר להפוך את הקערה על פיה ולייצב את המשטר, שהיה במצבו הקשה ביותר מאז תחילת מלחמת האזרחים ב-2011.
יאיר נבותיאיר נבות
מובן שהנוכחות האווירית הרוסית נתפסה אז כמהלך דרמטי של הנשיא פוטין, שמצידו יזם את המהלך כמעין לקח מאירועי לוב ארבע שנים קודם לכן, ונפילתו של משטר קדאפי - הרבה בזכות תרומת מטוסי ברית נאט"ו, שהפציצו את כוחות המשטר וסייעו למורדים. ההצלחה האווירית הרוסית בסוריה הקרינה כמובן עוצמה רוסית, וסייעה לקרמלין לטפח את התדמית הרוסית במזרח התיכון ובצפון אפריקה. אבל לנוכחות הזו היה עוד היבט אסטרטגי וחשוב עבור הרוסים: שני הבסיסים הרוסיים ברצועת החוף הסורית מילאו תפקיד חשוב בלוגיסטיקה של הפעילות הרוסית בלוב ובסאהל. הבסיס האווירי חמיימים, בפרט, מהווה נקודת תדלוק לכלי טיס הנושאים מטענים וציוד צבאי, חיילים ושכירי חרב ומטענים אחרים. אובדנם האפשרי של הבסיסים הללו יהווה כאמור פגיעה קשה באינטרסים של רוסיה במרחב המזרח התיכון, כמו גם בציר השיעי עצמו, שהסתייע מאוד ברוסים ובנוכחותם הצבאית באזור.