נשיא סוריה המודח בשאר אסד נמלט למוסקבה, שם זכה למקלט עם משפחתו על בסיס הומניטרי. כך אמר הערב (ראשון) גורם בקרמלין לכלי תקשורת ברוסיה. גורלו של אסד היה לא ברור במשך שעות ארוכות, מאז הפלת משטרו ועל רקע דיווחים לפיהם ייתכן שמטוסו של התרסק באזור חומס. בצהריים הודיעה רוסיה כי אסד "עזב את סוריה", אחרי שלדבריה החליט "להתפטר מהנשיאות".
10 צפייה בגלריה
בשאר אל אסד
בשאר אל אסד
בשאר אסד. עם המשפחה ברוסיה, במקלט על "בסיס הומניטרי"
(צילום: AP)
החגיגות בארמונותיו של אסד בסוריה

לא ברור מתי הגיע אסד למוסקבה, אך כבר אמש דווח כי רעייתו אסמה וילדיו עזבו את הבירה הסורית - וכעת התברר שעשו זאת לבירה הרוסית. גם כעת לא ברור היכן נמצא שר ההגנה של הנשיא הנמלט. אחיו של הרודן, מפקד דיוויזיה 4 בצבא הסורי מאהר אסד, ברח גם הוא ליעד לא ברור.
לפני הצהריים החלה לעלות התהייה אם אסד בכלל בחיים: שני מקורות סוריים אמרו לסוכנות הידיעות רויטרס כי יש "סבירות גבוהה מאוד" שמטוסו התרסק אחרי שהמריא מהבירה. הם הסבירו כי החשד הזה מתעורר משום שבתחילה טס המטוס לעבר החוף הסורי אבל אז עשה לפתע פניית פרסה וטס במשך כמה דקות בכיוון ההפוך – ולפתע נעלם מהמכ"ם, התרחשות מסתורית שאין לה הסבר. מקור סורי אחד אמר לסוכנות: "המטוס נעלם מהמכ"ם, יכול להיות שהטרנספונדר כובה, אבל אני מאמין שיש סיכוי גדול יותר שהמטוס הופל".
10 צפייה בגלריה
סוריה מטוס של בשאר אסד מסלול ה הימלטות לפני ש נעלם מהמכ"ם
סוריה מטוס של בשאר אסד מסלול ה הימלטות לפני ש נעלם מהמכ"ם
המטוס ש"נעלם מהמכ"ם"
שעות אחר כך הודיע משרד החוץ של רוסיה, פטרוניתו הראשית של אסד, כי אסד "עזב את סוריה". בהודעתו ניסה המשרד להציג את הרודן כמי שמתוך אחריות מסר את השלטון מרצונו החופשי: "כתוצאה ממשא ומתן בין אסד לבין כמה משתתפים בסכסוך המזוין על שטחי הרפובליקה הערבית הסורית הוא החליט להתפטר מהנשיאות, עזב את המדינה ונתן הנחיות להעברה של השלטון בדרכי שלום. רוסיה לא השתתפה במשא ומתן הזה". בהודעתה מסרה מוסקבה כי היא "מודאגת ביותר מהאירועים בסוריה", ציינה שכל הבסיסים של צבא רוסיה בסוריה נמצאים כעת בכוננות גבוהה, וקראה לכל הצדדים להימנע מאלימות ולפתור את המחלוקות בדרכי שלום. לדבריה היא עומדת בקשר עם כל ארגוני האופוזיציה הסורית - והנהגתה הבטיחה למוסקבה, לפי גורם בקרמלין, כי הבסיסים הרוסיים והדיפלומטים של מוסקבה בטוחים.

ביידן: חיזבאללה, איראן ורוסיה לא הצליחו

תבוסתו של אסד היא מכה לרוסיה, מי שהתגאתה לאורך העשור האחרון בהיותה מעצמה הנאמנה לבעלי בריתה, במקרה זה המשטר הסורי, ומצילה אותם כשהיא נדרשת לכך. בימים האחרונים ניכר כי מוסקבה אינה יוצאת מגדרה לסייע למשטר אסד לשרוד, אולי משום שהבינה כי אין לה יכולת לעשות זאת, ודאי כעת כשהיא מסובכת במלחמה באוקראינה. סגן יו"ר הבית העליון של הפרלמנט הרוסי, קונסטנטין קוסצ'יוב, אמר בצהריים כי כעת יצטרכו הסורים להתמודד לבדם עם מלחמת אזרחים כוללת.
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן עקץ הערב את שלוש סייעניותיו המרכזיות של אסד - סוריה, איראן וחיזבאללה. "הן לא הצליחו להגן על המשטר", אמר. "ב-7 באוקטובר אחרי שחמאס פתח במתקפה על ישראל והעולם רובו הגיב בחרדה, איראן וארגוני הפרוקסי שלה פתחו במלחמה רב-זירתית נגד ישראל ועשו טעות היסטורית. היום הם חלשים הרבה יותר - ובואו נזכור למה: היום חיזבאללה, הפרוקסי המרכזי של איראן, 'על הגב'. רק לפני 12 ימים דיברתי על הסכם הפסקת האש בלבנון - שהתאפשר רק בזכות זה שחיזבאללה נפגע קשות. גם חמאס נפגע קשות. היכולות הצבאיות של איראן עצמן נחלשו. איראן ניסתה פעמיים לתקוף את ישראל, אבל ארה"ב ומדינות הקואליציה הגנו על ישראל ישירות וסייעו בהדיפת המתקפות. כל זה לא איפשר לחיזבאללה ואיראן להמשיך לחזק את המשטר".
10 צפייה בגלריה
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן
ביידן בנאומו על סוריה הערב. "איראן וארגוני הפרוקסי שלה עשו טעות היסטורית"
(צילום: REUTERS/Ken Cedeno)
ביידן הזכיר ארוכות גם את רוסיה: "גם תמיכתה באסד נכשלה, בגלל שאוקראינה, בגיבוי בעלות בריתנו, הציבה חומה של התנגדות נגד הכוחות הרוסיים הפולשים והסבה נזק עצום לכוחות הרוסיים. זה הותיר את רוסיה לא מסוגלת להגן על בעלת בריתה העיקרית במזרח התיכון", אמר.
"הוא סוף סוף נפל. זה מעשה יסודי של צדק, וגם רגע של סיכון וחוסר ודאות. נעבוד עם שותפינו ועם 'בעלי העניין' בסוריה כדי שינצלו את ההזדמנות אל מול הסיכון", סיכם ביידן, שהבהיר שבכוונת ארה"ב "לתמוך" בשכנותיה של סוריה ב"תקופת המעבר". הוא אמר עוד כי הוא מתכנן לשוחח עם מנהיגים באזור בימים הקרובים ולשלוח למזרח התיכון את אנשיו: "לקחנו בחשבון את ההצהרות של מנהיגי ארגוני המורדים. נבחן את המילים שלהם והמעשים שלהם".

איראן: "הופתענו מאוזלת היד של צבא סוריה"

אותה איראן, טענה מנגד כי "ארה"ב וישראל ניסו להכניס את איראן למשברים רצופים", לשון שר החוץ שלה עבאס עראקצ'י. "סוריה מילאה תפקיד מרכזי בתמיכה בפלסטינים ובציר ההתנגדות. אחד מהתחומים שבהם שיתפנו פעולה עם סוריה הוא הלחימה בדאעש, וזה מה שגרם לנו להימצא בסוריה, כדי לשמור על הביטחון הלאומי שלנו", קבע עראקצ'י. "לאיראן היה תפקיד מרכזי בהתמודדות עם דאעש, בין אם בעיראק ובין אם בסוריה, לבקשת ממשלות שתי המדינות האלו. אם לא היינו נלחמים בדאעש בעיראק ובסוריה, היינו נלחמים בו בגבולות איראן. איראן לא התערבה, ותמיד ייעצה לממשלת סוריה לשוחח עם האופוזיציה ולמצוא פתרונות מדיניים ושלווים כדי לפתור את חילוקי הדעות. היינו מודעים להתפתחויות באידליב, וגם ממשלת סוריה הייתה מודעת אליהן".
עראקצ'י גם מתח ביקורת על חייליו של אסד, שנסוגו בזה אחר זה מאתרים אסטרטגיים וערים מרכזיות: "מה שהיה מפתיע היה אוזלת היד של צבא סוריה ומהירות ההתפתחויות. נראה שלא היה ניתוח ראוי בסוריה לגבי מצבו של צבא סוריה".
הפלתו של משטר אסד הושלמה לפנות בוקר, אחרי שהמורדים בהובלת ארגון הג'יהאד "הייאת תחריר א-שאם" השיגו שליטה מלאה על חומס, העיר השלישית בגודלה במדינה, ולאחר מכן נכנסו לבירה דמשק וכבשו גם אותה. כמה שעות לאחר מכן פרסמו הצהרה טלוויזיונית ראשונה: "שחררנו את דמשק, הפלנו את משטר אסד, וכל האסירים שנכלאו שלא כדין – משוחררים", מסרו בה.
10 צפייה בגלריה
דמשק סוריה
דמשק סוריה
בארמון של אסד. אולם קבלת הפנים נשרף
(צילום: OMAR HAJ KADOUR / AFP)
10 צפייה בגלריה
דמשק סוריה איש דורך על תמונה של אסד
דמשק סוריה איש דורך על תמונה של אסד
(צילום: OMAR HAJ KADOUR / AFP)
10 צפייה בגלריה
דמשק סוריה
דמשק סוריה
(צילום: OMAR HAJ KADOUR / AFP)
הבוקר תועדו מורדים פורצים לראשונה לתוך ארמונו של אסד בדמשק, ובמקביל מסירים משגרירות איראן בבירה תמונות של מזכ"ל חיזבאללה המת חסן נסראללה ומפקד כוח קודס האיראני לשעבר קאסם סולימאני, שחוסלו על-ידי ישראל וארה"ב. זמן לא רב אחר כך גם פרצו לשגרירות האיראנית, ובזזו והשחיתו אותה. במרכז דמשק הפילו וניתצו עשרות סורים את פסלו של חאפז אסד, נשיא סוריה לשעבר ואביו של בשאר. בצהריים דווח כי אולם קבלת הפנים בארמון הנשיא הוצת ונשרף כליל.
שעות אחר כך ציינו המורדים עוד רגע היסטורי, כשאבו מוחמד אל-ג'ולאני, מנהיג ארגון הג'יהאד "הייאת תחריר א-שאם" שהוביל את מסע הכיבושים המדהים שבו הודח אסד, הגיע לבירה דמשק ונשק לאדמתה. זמן לא רב לפני כן שודרה הצהרה ראשונה שלו בטלוויזיה הסורית הממלכתית, זו שעד הבוקר עוד הייתה שופרו של אסד, ובה הכריז: "אין שום מקום לפנות לאחור – אנחנו נחושים להמשיך בדרך שהתחלנו ב-2011 (השנה שבה החלה ההתקוממות נגד אסד). העתיד הוא שלנו".
הפלתו של משטר אסד היא סיום מדהים ל-13 שנות מלחמת אזרחים שרק לפני פחות משבועיים הכול סברו כי אסד ניצח בה: ההתקוממות העממית נגדו החלה במרץ 2011, במסגרת מהפכות "האביב הערבי" ששטפו את הדיקטטורות במזרח התיכון, ועד 2015 הוא איבד את השליטה ברוב שטחי ארצו, אך אחר כך, בסיוע רוסיה, איראן וחיזבאללה, השיב לעצמו את מרבית אזורי המדינה ודחק את המורדים לאזור אידליב שבצפון-מערב סוריה. יותר מחצי מיליון איש נהרגו במלחמה, ומיליוני סורים הפכו לפליטים בארצם או מחוצה לה.
10 צפייה בגלריה
חומס
חומס
חומס, אחרי נפילת הרודן. מנהיג המורדים הצהיר: לא נפנה לאחור
(צילום: AAREF WATAD / AFP)
10 צפייה בגלריה
דמשק סוריה
דמשק סוריה
החגיגות במסגד האומיי בדמשק
(צילום: Rami al SAYED / AFP)
10 צפייה בגלריה
דמשק סוריה
דמשק סוריה
(צילום: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh)
10 צפייה בגלריה
דמשק סוריה
דמשק סוריה
(צילום: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh)
מאז 2020 הייתה תמונת החזית קפואה בעיקרה, ועוד ועוד מדינות בעולם הערבי והאיסלאמי שהחרימו את אסד בעקבות דיכוי ההתקוממות חידשו את הקשרים איתו, מתוך הבנה שעשה את הבלתי-ייאמן ושרד כמנצח. אלא שלפני שבוע וחצי התחוללה תפנית שנראה כי איש לא צפה, גם לא ארגוני המודיעין בישראל ובארה"ב: שעות אחרי שנכנסה לתוקף הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה המוחלש הסתערו המורדים הסורים מאידליב על מחוז חלב הסמוך, ומאז בתוך תשעה ימים כבשו את כל שלוש הערים הגדולות במדינה – חלב, חמה וחומס – עד שהגיעו לדמשק והפילו את המשטר, אחרי 54 שנות שלטון של משפחת אסד.