משפחתו של לירון יצחק ז"ל, שנהרג בחודש מאי מפגיעת פצמ"ר ברצועת עזה שבועיים לפני חתונתו, פנתה היום (רביעי) לבג"ץ בבקשה להכיר בו כחלל צה"ל – ולא כחלל פעולות איבה. לירון, בן 30 במותו, נהרג במסגרת עבודה הנדסית של חברה שפעלה בשליחות משרד הביטחון, לצד כוחות צה"ל בציר פילדלפי, ובני המשפחה דורשים בעתירה שיוכר כחלל צה"ל כיוון שבפועל לדבריהם היה חלק בלתי נפרד מהכוח הצבאי ואף לבש מדים, אך לא הספיק להשלים תהליך גיוס פורמלי למילואים.
3 צפייה בגלריה
לירון יצחק וארוסתו אלמוג
לירון יצחק וארוסתו אלמוג
לירון יצחק ז"ל, וארוסתו אלמוג
(צילום: ארכיון המשפחה )
לירון נפצע מפגיעת הפצמ"ר בחודש מאי האחרון, ומותו נקבע בבית החולים בילינסון יומיים לאחר מכן. בתקרית נפצעו גם שני לוחמים מיחידת יהל"ם באורח קשה, ושישה לוחמים נוספים באורח בינוני. בנוסף, שני עובדים אחרים מטעם משרד הביטחון נפצעו באורח קל.
את העתירה הגישו הוריו של לירון, סיגל ודני יצחק, וארוסתו אלמוג בן דב, באמצעות עו"ד רן כהן רוכברגר. הם טוענים כי ההחלטה שלא להכיר בו כחלל צה"ל אלא כחלל פעולות איבה אינה צודקת ואינה מייצגת את ההקרבה שהפגין במהלך שירותו הצבאי.
לדבריהם העתירה לבג"ץ מגיעה אחרי שבצבא סירבו להכיר בו כחלל צה"ל. "משנדחו שוב ושוב על-ידי הצבא, וכאשר גם 'קדם בג"ץ' לא הועיל, בצר להם, הם פונים לקבלת סעד כאמור מבית המשפט. לא אחת, צה"ל טוען כי מדובר במבצע צבאי רחב ולא מייחסים את המוות של לירון לזכויות שנובעות מכך. המערכת לא רואה את מהות הקרבתו", נכתב בעתירה.
לדבריהם, יצחק היה בפועל חייל מילואים, ונהרג באזור רפיח כאשר פצמ"ר שנורה לעבר הכוח בו פעל פגע בו. בעתירתם, מציינים בני המשפחה כי מדובר במוות שנגרם כתוצאה ישירה משירותו הצבאי במילואים, ומדגישים כי יש להכיר בו כחלל צה"ל בשל נסיבות מותו. "לירון יצחק ז"ל שימש כחייל מילואים בשירות פעיל בזמן נפילתו. הוא נורה למוות בזמן שהיה בשירות צבאי, במהלך פעילות מבצעית בעזה. היה ברור לכל המעורבים כי לירון היה חלק בלתי נפרד מהכוח הלוחם.
3 צפייה בגלריה
יואב זיתון ברפיח
יואב זיתון ברפיח
ציר פילדלפי, ארכיון
(צילום: יואב זיתון)
לטענת המשפחה, לירון פעל כתף אל כתף עם חיילי יחידת יהל"ם, לבש מדים צה"ליים, חבש קסדה ושהה בעומק שטח אויב במסגרת משימות מבצעיות ברורות. "לירון פעל כמי ששירת במילואים לכל דבר", נכתב בעתירה. "הקביעה היום שלירון ז"ל הוא בגדר חלל 'פעולות איבה' מאכלת בליבם של העותרים, שהרי לירון נפל בהיותו כחייל לכל דבר ועניין ופעל תחת פיקוד מפקדי צה"ל, בהיותו לבוש מדים במשימה צבאית".
עוד טוענת המשפחה כי בנם לא השלים את תהליך הגיוס הפורמלי מסיבות טכניות, כיוון שעלה צורך בתגבורת כוח אדם לביצוע פעולות הנדסיות מורכבות, ויצחק – שעבד בחברה אזרחית, ספקית של משרד הביטחון – נתבקש על-ידי החברה לסייע לכוחות הביטחון.
"לירון ז"ל עזב באחת את כל ההכנות לחתונתו שהייתה עתידה להתקיים שבועיים בלבד לאחר מכן עם ארוסתו, אלמוג בן דב. ובמקום להתייחד עם שמחתו האישית הקרובה הוא שם מיד לנגד עיניו את טובת העם והמדינה לקידום ביטחון ישראל והשגת מטרות הלחימה, ויצא כחתן מחדרו ומחופתו. בשל בהילות המשימות, לא הושלם תהליך הגיוס הטכני-פורמלי לפני כניסתו של לירון ז"ל לעזה, אך הוא עתיד היה להיות מושלם גם ברמה הפורמלית זמן קצר לאחר מכן", נכתב.
עוד צוין בעתירה: "החלטה זו עומדת בניגוד לפסיקות קודמות בהן חיילים במילואים שנהרגו בתנאים דומים הוכרו כחללי צה"ל. ההתנהלות הצבאית אינה משקפת את הערכים שעליהם עומד צה"ל – הכרה בהקרבה האישית והערכית של החיילים".
העותרים מדגישים כי העתירה אינה מכוונת לזכות את ההורים השכולים או את האלמנה בסעד של ממון או תגמול אחר: ״ההורים ובת זוגו מוכרים ממילא כמשפחה שכולה, ומבחינה מעשית וכלכלית אין הפרש בין זכויות הורים שכולים כאלה לזכויות של הורי ואלמנת חלל צה"ל".

"התעלמות אכזרית של הצבא"

סיגל, אמו של לירון, מסרה בשם המשפחה: "שבועיים לפני החתונה לירון נקרא לדגל והצטרף לפעולה צבאית ברפיח לאיתור מנהרות להצלת חטופים. המעבר מחופה ללוויה בלתי נתפס ושובר לנו את הלב כל יום מחדש. בשעה הכי קשה של המשפחה, במקום לקבל תמיכה נתקלנו באטימות והתעלמות אכזרית של הצבא שגורמת לנו לסבל רב ומיותר בכל יום כבר למעלה מחצי שנה. אנחנו מבקשים להחזיר ללירון ולנו את הכבוד האחרון שכל כך ברור שמגיע לו ולהפסיק את הייסורים שלנו. מגיע ללירון יותר מזה".
עו"ד רן כהן רוכברגר, פרקליטה של המשפחה, מסר: "לאחר המתנה ממושכת ומייסרת מצד המשפחה, שלמרבה הצער לא הובילה להחלטה המתבקשת של הצבא, לא היה מנוס אלא להגיש את העתירה לבג"ץ. אנחנו מאמינים שבית המשפט העליון יורה למדינה לקיים את חובתה המשפטית והמוסרית להכיר בלירון ז"ל כחלל צה"ל, ובכך לשים סוף לעוול שנגרם למשפחה השכולה".
ממערכת הביטחון נמסר בתגובה: "משפחתו של לירון ז"ל הגישה פנייה נוספת בבקשה להכירו כחלל צה"ל והיא נבחנת במערכת הביטחון. העתירה המוזכרת לבג"ץ בעניינו טרם התקבלה".
גורמי ביטחון הוסיפו: "ההחלטה בעניינו התקבלה בעבר בהחלטה של ראש אכ"א ובתיאום משרד הביטחון והתקבלה על בסיס המידע כי לירון יצחק ז"ל הועסק על-ידי קבלן שהתקשר עם משרד הביטחון ולא היה חייל בעת מותו. על פי החוק, חלל צה"ל הוא רק מי שנהרג בעת שירותו הצבאי, בסדיר או בשירות מילואים פעיל. לירון יצחק ז"ל לא היה בשירות סדיר או בשירות מילואים פעיל בעת מותו".
3 צפייה בגלריה
רס"ן במיל' זאב (ז'אבו) חנוך ארליך
רס"ן במיל' זאב (ז'אבו) חנוך ארליך
זאב (ז'אבו) חנוך ארליך ז"ל. הוכר במהירות כחלל צה"ל
העתירה של המשפחה מגיעה כשברקע התקרית הקשה בלבנון בחודש שעבר, שבה נהרג האזרח וחוקר ארץ ישראל זאב (ז'אבו) ארליך בן ה-70 – ובצבא הכירו בו במהירות כחלל צה"ל. ארליך ז"ל, נזכיר, נקרא לסייע במיפוי מבצר עתיק בדרום לבנון, ונהרג יחד עם לוחם צה"ל סמל גור קהתי ז"ל, בהיתקלות עם מחבלי חיזבאללה שהסתתרו שם.
ב-ynet נחשף השבוע כי בחודשים האחרונים צה"ל נאלץ להפעיל קבלנים אזרחיים למשימות מבצעיות בשטחי הלחימה, למגוון משימות ובכפוף למפקד צה"לי, לרוב ברמת מ"פ או מג"ד בשטח אויב. זה התחיל במספרים קטנים בתחילת השנה, אך התרחב ככל שחלף הזמן. מדובר במשימות להשטחה מוחלטת של מאות מבנים באזורים כמו פרוזדור הביתור נצרים בצפון הרצועה, שהתרחב זה מכבר לטריטוריה ישראלית גדולה; לקידוחים לשם חיפוש מנהרות חמאס ולמשימות דומות גם בציר פילדלפי שבדרום הרצועה, שבעצמו תפח לרוחב של 4-3 ק"מ. דחפורים אזרחיים כתומים וגדולים פשוט גורסים שם מדי יום את הבתים שצה"ל תקף, ויצרו, לפי פיקוד הדרום, מרחב בטוח יותר לנוכחות הקבועה של החיילים.