לפחות שבעה בני אדם נהרגו אתמול (ה') במתקפת טילים רוסית באזור מגורים בעיר זפוריז'יה בדרום-מזרח אוקראינה. העיר נמצאת במחוז בעל אותו השם, שרוסיה כבשה חלקים גדולים ממנו - ובסוף ספטמבר הכריזה כי היא מספחת אותו, יחד עם שלושה מחוזות כבושים אחרים באוקראינה.
אולכסנדר סטרוק, המושל האוקראיני של מחוז זפוריז'יה, אמר כי הירי של האויב הרוסי היה בחמישי לפנות בוקר. לפי האוקראינים, הכוחות הרוסיים ביצעו שני סבבים של ירי טילים לעבר שיכון עם עשרות בנייני מגורים. לפי BBC הכוחות הרוסיים שיגרו שבעה טילים בסך הכול.
סטרוק עדכן אמש כי בנוסף להרוגים לפחות חמישה בני אדם עדיין מוגדרים נעדרים. "בזכות העבודה של צוותי החילוץ ושל הצוותים הרפואיים הצלחנו להציל 21 אנשים", אמר המושל. הוא הוסיף כי הרוסים השתמשו במערכות S-300 וכי מדובר ב"טרור אמיתי" נגד אזרחים.
אדוארד, בן 49 ששרד את התקיפה בזפוריז'יה, סיפר שהוא התעורר בחמש בבוקר בגלל פיצוץ חזק. "החדר התמלא עשן ואבק. קפצתי כדי לראות מה קרה". לטענת נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי הצבא הרוסי ירה לאזור המגורים פעם אחת, וכשצוותי החירום הגיעו לחפש ניצולים בהריסות ירה פעם נוספת. "אחרי ירי הטילים הראשון היום, כשאנשים הגיעו לאזור ההריסות, רוסיה ביצעה ירי שני. רוע מוחלט, שפלות מוחלטת".
מתקפת הטילים הייתה יום אחרי שפוטין חתם על חוק שמכיר בסיפוח המחוזות הכבושים זפוריז'יה, חרסון, דונייצק ולוהנסק. במחוז זפוריז'יה נמצאת תחנת הכוח הגרעינית הגדולה באירופה. הקרבות וחילופי האש בקרבת התחנה, שנשלטת על-ידי הצבא הרוסי, מעוררים בחודשים האחרונים דאגה רבה במערב, שם חוששים מאסון גרעיני.
"חיילים רוסים בחרסון תועדו מניפים דגל לבן"
בינתיים ממשיכה אוקראינה לדווח על הישגים במתקפות-הנגד שלה, במאמציה לשחרר את השטחים הכבושים. זלנסקי טען אתמול כי רק מתחילת החודש הצליחו הכוחות האוקראיניים לשחרר שטח של יותר מ-500 קמ"ר במחוז חרסון בדרום המדינה, וכי עשרות יישובים שוחררו מכיבוש רוסי.
בימים האחרונים הצבא הרוסי ממשיך לספוג מכות בשטח, ואלפים מחייליו נסוגו מאזורים בשליטתם אחרי שקווי ההגנה שלהם הרוסי קרסו, תחילה בצפון-מזרח אוקראינה ובהמשך גם בדרום. ברשתות החברתיות פורסמה היום תמונה שבה נראה לכאורה טנק רוסי בחרסון, שעליו חיילים שמנופפים בדגל לבן ונכנעים בקרב.
צבא אוקראינה אמר אתמול שכוחותיו בדרום הרגו לפחות 58 לוחמים רוסים והשמידו תשעה טנקים. מנגד אמרו הנציגים הרוסים במחוז הכבוש כי ההתקדמות של הכוחות האוקראיניים בשטח נבלמה.
בעקבות התבוסות בשטח גוברת ברוסיה הביקורת על תפקודם של ראשי הצבא הרוסי במערכה – ביקורת שבעבר נחשבה לטאבו. שניים מבעלי בריתו של ולדימיר פוטין מחו על "חוסר היכולת" של המפקדים בניהול המלחמה: שליט צ'צ'ניה רמזן קדירוב ויבגני פריגוז'ין – שייסד את החברה הצבאית הפרטית "וגנר", שלפי הפרסומים מגייסת שכירי חרב – לעגו לגנרלים הרוסים ואמרו שהצבא סובל מנפוטיזם, וכי צריכים לשלול מקצינים זוטרים את הדרגות שלהם ולשלוח אותם לחזית יחפים - כדי שיכפרו על החטאים שלהם.
"קייב מגדילה את כמות הנשק שלה - ומה אתם עושים?"
קיריל סטרמוסוב, הסגן של מי שעומד בראש השלטון שמינה הקרמלין במחוז חרסון, הרחיק לכת ואמר כי שר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו צריך לשקול לשים קץ לחייו לאור הכישלונות שלו בשטח. בהתייחסות לאחריות של שויגו למצב בשטח אמר סטרמוסוב: "אנשים רבים אומרים שאם הם היו שרי הגנה שמאפשרים לדברים כאלה לקרות הם היו עלולים, כקצינים, לירות בעצמם".
בסרטון שפרסם השתלח סטרמוסוב ב"גנרלים ושרים" במוסקבה שלא מצליחים להבין את הבעיות בחזית. סטרמוסוב אמר: "בואו נאמר כך: משרד ההגנה לא כולל רק שרים, גנרלים, בוזזים מושחתים ושלל חלאות אחרות – אלא גם גיבורים שמקריבים היום את חייהם ונלחמים עד הסוף".
בימים האחרונים החלה הביקורת על ניהול המלחמה לקבל ביטוי הולך וגובר גם מצד עיתונאים שנאמנים לקרמלין. "בבקשה תסבירו לי מה הרעיון הגאוני של המטה הכללי עכשיו?", שאל ולדימיר סולוביוב, ממגישי הטלוויזיה הבכירים ברוסיה. "האם אתם חושבים שהזמן לצדנו? הם (האוקראינים) הגדילו בצורה אדירה את כמות הנשק שלהם, אבל מה אתם עשיתם בזמן הזה?".
גורם בקרמלין: "261 אלף גברים ברחו מרוסיה"
בנוסף למצב בשדה הקרב מתמודדת רוסיה עם בריחה המונית מהמדינה - בעקבות הודעתו של פוטין על גיוס 300,000 חיילי מילואים שיתגברו את הכוחות באוקראינה. השלטון מכחיש את הדיווחים שפורסמו בכלי תקשורת מקומיים, לפיהם כ-700,000 איש ברחו מהמדינה מאז ההודעה של פוטין על גיוס המילואים. גורם בקרמלין שנשאר בעילום שם אמר לאחד מכלי התקשורת העצמאיים כי 261,000 גברים עזבו את ארצם כדי לא להישלח למלחמה.
אמש, במקרה שממחיש את מצוקתם של הרוסים, הודיעה אלסקה כי שני גברים רוסים נמלטו ממולדתם כדי לא להתגייס - והגיעו בסירה לאי נידח באלסקה. בלשכתה של הסנאטורית ליסה מורקובסקי אמרו שהשניים סיפרו שהם ברחו מיישוב שנמצא בקו החוף המזרחי של רוסיה. הם שטו בים ברינג, והגיעו לחוף בקרבת היישוב הנידח גמבל. היישוב נמצא באי סנט לורנס, וחיים בו כ-600 תושבים בלבד. גמבל נמצא במרחק 320 ק"מ מהעיר נום במערב אלסקה ו-58 ק"מ מחצי האי צ'וקוטקה בסיביר.
בהודעה מלשכת הסנאטורית נמסר ששני הגברים הרוסים הגישו בקשת מקלט מארה"ב, ואמרו שברחו מארצם כדי לא לשרת בצבא. בהצהרה לא נאמר מתי בדיוק הם הגיעו לאלסקה. שניהם נלקחו למעצר והועברו לטיפול המחלקה לביטחון המולדת.
בתוך כך התכנסו אתמול עשרות מנהיגים אירופאים בפראג, בכינוס הראשון של "הקהילה האירופית המדינית" - מיזם של נשיא צרפת עמנואל מקרון. בפסגה משתתפים המנהיגים של 27 המדינות החברות באיחוד האירופי ומנהיגי 17 מדינות נוספות ביבשת, מבריטניה ועד טורקיה.
בכינוס דנים המנהיגים במצבי החירום בתחומי הביטחון והאנרגיה שאיתם מתמודדת היבשת מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה. שר החוץ של האיחוד האירופי ג'וזפ בורל אמר שהפסגה נועדה לתכנן "סדר חדש ללא רוסיה". הוא ציין כי למרות שלפוטין "אין מקום" בכינוס בפראג, הכוונה היא לא להחרים את מוסקבה לנצח. בנאום בווידאו קרא נשיא אוקראינה זלנסקי למנהיגים האירופאים להפוך את הקהילה החדשה ל"קהילה אירופאית של שלום".
פורסם לראשונה: 23:58, 06.10.22