ראש הממשלה בנימין נתניהו כינס הערב (רביעי), לראשונה מתחילת המלחמה, מסיבת עיתונאים מירושלים - ולא מבסיס הקריה בתל אביב. הוא התייחס ל"דרישות ההזויות" של חמאס, כלשונו, שהוגדרו גם על ידי נשיא ארה"ב ג'ו ביידן "מוגזמות", ואמר כי כניעה להן לא תביא לשחרור חטופים. נתניהו חזר שוב בהצהרתו מספר פעמים על צמד המילים "ניצחון מוחלט" וטען כי הוא "במרחק נגיעה" ויושג "תוך חודשים". הוא הבהיר לאחר מכן כי "ניצחון מוחלט", לתפיסתו, כולל גם את שחרור החטופים. ynet העביר את מסיבת העיתונאים בשידור ישיר.
נתניהו פנה למשפחות החטופים בצל תשובת חמאס, כינה את דרישותיו "הזויות" ואמר כי "המשך הלחץ הצבאי הוא תנאי הכרחי לשחרור החטופים. כניעה לדרישות ההזויות של החמאס לא רק שלא תביא לשחרור שלהם אלא תביא לטבח נוסף". הוא הציג את דיסקית החטופים וכשנשאל מפורשות על ידי ynet האם ישראל השיבה "לא" לתשובה של חמאס, השיב לח"מ: "גם אתה היית אומר לא".
הוא התייחס לסוגיית "היום שאחרי" וטען כי "'היום שאחרי' זה היום שאחרי חמאס. לאחר שנמוטט את חמאס נבטיח שעזה תהיה מפורזת לחלוטין. יש רק כוח אחד שיוכל להבטיח פירוז - מדינת ישראל. המשמעות היא שישראל תפעל בעזה בכל מקום ובכל זמן שיידרש כדי להבטיח שהטרור לא ירים שוב את ראשו. הניהול האזרחי של עזה לא יוכל להיות על ידי מי שמחנך לטרור ומממן טרור, וזה אומר שנצטרך להחליף את אונר"א. הנחיתי להתחיל בתהליך הזה ועדכנתי גם את בלינקן".
לדבריו, "יש הסכמה על שני עקרונות, ולא צריך להמשיך מעבר לזה: זה דיון סרק. אתה חייב קודם כל לחסל את חמאס, אחר כך להבטיח פירוז. אתה יכול להביא לניהול אזרחי של אותם גורמים שהם לא תומכי חמאס ולא תומכי טרור. הוויכוח הוא לא מה יקרה 'ביום שאחרי'. אומרים למה אי-אפשר להביא עכשיו גורמים? יכול להיות, אני מנסה לרתום מדינות באזור שיעזרו במהלך לפני שהשלמנו ולחפש גורמים מקומיים ואתה שואל אותי - אפשר לנסות. אבל האם זה יצליח? כל עוד אנשים חושבים שאנו לא מחוייבים לחיסול מוחלט של חמאס, החמאס יחזור".
נתניהו נשאל על דילול הכוחות ברצועת עזה ועל התיעודים שבהם חמאס מראה משילות בצפון הרצועה והשיב: "זה לא נכון. הרסנו את הגדודים. זה אומר שאין מסגרת שמישהו יכול להגיד 'תתקפו את כוחות צה"ל'. אין כזה. אתה מכה עד שיש חוליות ובודדים, וזה מה שאנחנו עושים. מטפלים בהם באמצעות פשיטות שהולכות ונמשכות כל הזמן".
מוקדם יותר היום דווח בסוכנות הידיעות רויטרס כי בתשובה להצעת המתווכות, חמאס דורש עסקה בת שלושה שלבים - כל אחד בן 45 ימים, ובה הוא דורש בין השאר נסיגה של צה"ל מרצועת עזה, ולצד זאת גם שחרור של 1,500 אסירים פלסטינים - מהם 500 שעליהם נגזרו עונשי מאסר עולם, אותם יבחר בעצמו.
נתניהו הבהיר כי "לא התחייבנו לשום דבר, גם לא למפתחות המטורפים האלה, ולא על המספר המנופח כולל דם על הידיים. אין התחייבות כזאת. חייב להיות תהליך של מו"מ דרך המתווכים, אך כרגע לפי תגובת החמאס - הם לא שם". גורם ישראלי אמר מוקדם יותר כי "הצעת חמאס מכילה הרבה נושאים שאין סיכוי שישראל תסכים עליהם". לדבריו, "ישראל תבקש מהמתווכות ללחוץ על חמאס להביא הצעה חדשה".
לאחר פגישת נתניהו ובלינקן, שהוגדרה בישראל כ"ארוכה וטובה", ל-ynet נודע כי במהלך השיחה היה דיון נרחב על הסוגייה ההומניטרית שמעסיקה את האמריקנים, ומזכיר המדינה העלה כמה חששות בעיקר מהתרחבות פעולת צה"ל גם לרפיח, שמשמשת כ"עיר מקלט" לפליטי הרצועה. עם זאת נתניהו אמר הערב בהצהרתו כי "לפי אחד מגורמי הביטחון שלנו עד 60% מהסיוע ההומניטרי נלקח על ידי חמאס. בזמנו ביידן אמר שאם זה יקרה צריך להפסיק, ולכן הנחתי את צה"ל להביא פתרונות שימנעו את הדבר הזה או יצמצמו למינימום האפשרי. אקבל המלצות בימים הקרובים".
גורמים שמעורים בתכני השיחה אומרים שבלינקן "מבין את הבעייתיות שבתשובת החמאס". אמש נשיא ארה"ב ביידן התייחס לתשובת חמאס להסכם לשחרור חטופים, לאחר שהקטארים אישרו שקיבלו אותה והיא הועברה לישראל, וכינה אותה כאמור "מוגזמת". למרות זאת, הוא טען כי "יש איזושהי תנועה להסכם ולהפסקת הלחימה".
נתניהו גם התייחס בהצהרתו לביקורת הנמשכת מצד חברי המחנה הממלכתי, ובראשם השר בני גנץ, ועקץ אותו: "אני הראשון שתמכתי ופעלתי לממשלת חירום במלחמה. חשוב להמשיך בזה ואם מדברים על אחדות צריך לפעול באחדות ואי-אפשר לדבר על אחדות ולנגח ולבקר ולפלג בכל הזדמנות שהיא. צריך אחדות אמיתית".
לפי טיוטה שהגיש ארגון הטרור, ואליה כאמור נתניהו סירב רשמית במסיבת העיתונאים לאחר פגישה "ארוכה ומעמיקה" עם מזכיר המדינה בלינקן, במהלך השלב הראשון שמציע חמאס ישוחררו הנשים החטופות, צעירים מתחת לגיל 19 וכן מבוגרים וחולים שמוחזקים בשבי. התמורה - שחרור נשים ונערים פלסטינים מבתי הכלא הביטחוניים.
לצד זאת, בשלב הראשון, שכאמור יימשך 45 ימים, יועבר סיוע לרצועה. בין היתר קובע מסמך הטיוטה של חמאס כי בשלב הראשון תתאפשר בנייה מחדש של בתי חולים ברצועה וכן של מחנות פליטים, וצה"ל יידרש לסגת ממרכזי אוכלוסייה ברצועה. חמאס מציע גם כי בשלב הראשון יתקיימו שיחות לא-ישירות מול ישראל על סיום הפעולות הצבאיות, ו"חזרה לשקט מוחלט".
בשלב השני, גם הוא בן 45 ימים, ישוחררו כל החטופים הגברים בתמורה לאסירים פלסטינים - וכן תמורת נסיגה מוחלטת של צה"ל מהרצועה. השלב השלישי לפי הדיווח יימשך גם הוא 45 ימים, ובמהלכו יוחלפו גופות בין הצדדים. בסופו של השלב השלישי, חמאס כותב בטיוטה שהגיש כי הוא מצפה ששני הצדדים יגיעו להסכם לסיום המלחמה - בתום משא ומתן שיחל בשלב הראשון לפי הטיוטה. בנספח שהגיש חמאס, כך לפי סוכנות הידיעות רויטרס שפרסמה את הטיוטה, הוא מביע "תקווה" לשחרורם של 1,500 מחבלים - והוא רוצה ששליש מהם יהיו אסירים "כבדים".
במסיבת העיתונאים הערב התייחס נתניהו לנושא נוסף, רגיש במיוחד בצל המלחמה, והוא חוק הגיוס שנחשף הערב - ויגיע בהמשך לחקיקה בכנסת. לפי החוק, שמעורר את זעם המשרתים מכיוון שהוא מנציח את אי-השוויון בנטל, שירות המילואים יוכפל פי ארבעה ושירות החובה יחזור לשלוש שנים, עבור חלק מהחיילים הפעילים גם רטרואקטיבית. נתניהו נתן את התייחסותו לחוק החדש בקצרה ואמר כי "אנחנו דנים בזה (בחוק - א"א), אבל אני מניח שהוא יעבור".
פורסם לראשונה: 18:29, 07.02.24