"לא יאומן שלפני שבועיים בדיוק היו במקום הזה חיים מלאים עם אושר, נחת ושמחת חיים, וברגע אחד שוחטים ואונסים בגלל סיבה אחת: שהם יהודים. רק בגלל זה רצחו אותם. זאת לא היתה מלחמה, צבא נגד צבא או חייל נגד חייל. לא ציפיתי ולא חשבתי אף פעם שאושוויץ יכול לחזור, אך בכפר עזה הרגשתי את אותה הרגשה. כשאנו מדברים על שואה אנחנו תמיד אומרים 'לעולם לא עוד'. אם היה למחבלים יותר זמן, וללא אומץ הלב והגבורה של משטרת ישראל, צה"ל והאזרחים שנלחמו – הם היו מגיעים לכל בית ובכל מקום".
כך אמר ל-ynet שגריר גיאורגיה בישראל, לאשה ז'ווניה, אחד מ-28 שגרירים ודיפלומטים זרים שיצאו לסיור בהובלת שר החוץ אלי כהן בחורבות קיבוץ כפר עזה, שבו חזו בחלק מהזוועות שביצעו מחבלי חמאס ב-7 באוקטובר.
השגרירים והדיפלומטים קיבלו סקירה מנציג צה"ל על הלחימה הקשה שהתחוללה במקום, ושר החוץ כהן הדגיש בפניהם כי לישראל נדרש זמן להשלים את מלאכת מיטוט שלטון החמאס ברצועת עזה. במקביל, כהן הדגיש את המחויבות הישראלית והבינלאומית לשלומם והחזרתם של יותר מ-200 החטופים בעזה, בהם גם עשרות אזרחים ממדינות זרות.
ריח המוות ניכר בקיבוץ, והשגרירים היו מאוד נסערים ושאלו שאלות רבות את נציג צה"ל שליווה את הסיור: אלוף משנה גולן ואך, מפקד יחידת החילוץ וההצלה, שהיה בין הכוחות הראשונים להגיע לכפר עזה. אל"מ ואך לא חסך בתיאורי הזוועות והשיב לשאלות הדיפלומטים באופן גרפי ביותר. ניכר כי חלק מהשגרירים, שגם צילמו תמונות רבות במקום, היו בסערת רגשות של ממש.
שגריר יפן, מיזושימה קואיצ'י, אמר במהלך הסיור כי "אנו מגנים בחריפות את התקפות הטרור ואנו מקווים שהחטופים ישוחררו בהקדם ללא תנאי ושהפצועים יחלימו בהקדם. יפן תמיד תעמוד לצד ישראל". שגריר אזרבייג'אן בישראל, מוכתר ממדוב, אמר: "זאת טרגדיה. אני בהלם אחרי שראיתי את מה שקרה פה. ראיתי הרבה דברים קשים, זה לא חדש עבורי כאזרי. חווינו הרבה מעשי טבח ומעשי זוועה מהכיבוש הארמני. עצוב מאוד לראות דברים שקרו במדינה שלי קרו גם אצלכם".
שגריר גיאורגיה, ז'ווניה, אמר כי "אפשר להסביר הכל עם סרטונים ותמונות וטכנולוגיות של המאה ה-21, אך יש כמה דברים שאי אפשר להעביר לאנשים: ריח ורוח. החוויה של הביקור בכפר עזה היא קשה מאוד, אבל בכל הזמן שהייתי שם יחד עם שר החוץ והקצינים, עברה בראשי מחשבה אחת: הכל יעבור. מדינת ישראל תצא מזה. הזיכרון יישאר איתנו, אבל אתם תתגברו, והחושך הזה יתחלף עם אור חדש. שם במקום הזה אני רואה דור חדש שיהיה חזק יותר וימשיך לטפל במקומות האלה".
שגריר בוסניה הרצגובינה בישראל, דושקו קובצ'ביץ, אמר כי "זה איום ונורא. כל העולם צריך לגנות את מה המעשים הנוראיים של חמאס. 1,400 ישראלים נרצחו, זו טרגדיה עבור ישראל והעם היהודי".
שר החוץ כהן מסר כי "עשרות נציגי מדינות בכירים קיבלו היום גישה ישירה למראות הקשים של הטבח שאירע בכפר עזה וביתר יישובי העוטף. הקיבוץ הוא עדות אילמת למתקפת הטרור הברברית של מחבלי החמאס, הגרועים מדעאש. חשוב שהעולם יראה במו עיניו את מה שאירע פה, ויבין מול איזה אויב אנחנו מתמודדים. אנו מצפים שהמדינות שגינו את חמאס יתמכו גם בהמשך זכותה של ישראל להגן על עצמה ולשים קץ לשליטת ארגון הטרור ברצועת עזה. ישראל נמצאת במלחמה במטרה להגן על אזרחיה ולהשיב את הביטחון. אנחנו לא נעצור עד שנשיג זאת, כי אין לנו ארץ אחרת".
השגרירים והדיפלומטים הזרים שהשתתפו בסיור הגיעו מקרואטיה, אירלנד, בלגיה, צ'כיה, שווייץ, הונגריה, אוסטריה, בולגריה, מלטה, ספרד, סלובניה, רומניה, גאורגיה, אזרבייג'אן, הרפובליקה הדומיניקנית, חוף השנהב, קוסובו, יפן, אלבניה, סרביה, רואנדה, קוריאה, סינגפור, סרי לנקה, בוסניה הרצגובינה, מיאנמר, גואטמלה וגאנה.