הטליבאן קרוב לחזור לשלטון באפגניסטן, 20 שנה אחרי הפלישה האמריקנית: גורם רשמי באפגניסטן אמר בצהריים (יום א') שאנשי ארגון הטרור האיסלאמיסטי נמצאים בדרכם לארמון הנשיאות בקאבול, כדי להיערך להעברת השלטון. שר הפנים בפועל של אפגניסטן, עבדול סטאר מירזאקוואל, אמר שבקאבול תוקם ממשלת מעבר - שתקבל את השלטון ללא אלימות. הוא הוסיף שקאבול לא תותקף, ושכוחות הביטחון האפגניים ישמרו על ביטחונה של העיר.
הבוקר הגיע הטליבאן לקאבול, העיר הגדולה האחרונה שטרם נכבשה על-ידו במסע הכיבושים בצל השלמת הנסיגה האמריקנית. אחרי הכניסה לקאבול הצהיר מנהיג הטליבאן בדוחא שהארגון הורה לאנשיו להימנע מאלימות בבירה. בנוסף הורה לאפשר לכל מי שרוצה לצאת מהעיר לעשות זאת, ולבקש מהנשים לעבור לאזורים בטוחים. גורם בטליבאן אמר לרויטרס: "אנחנו לא רוצים שאף אזרח אפגני חף מפשע ייפצע או ייהרג כשאנחנו נוטלים את ההנהגה, אבל לא הכרזנו על הפסקת אש".
אחרי שערים רבות נפלו לידי הטליבאן כמעט ללא התנגדות של כוחות הביטחון, הצהיר הטליבאן שהוא לא מתכוון להשתלט על קאבול "בכוח" - ושהוא מנהל שיחות עם הממשלה כדי שתיכנע ללא אלימות. הארגון מסר שאנשיו "ממתינים להעברה לא-אלימה" של השלטון בעיר הבירה קאבול.
על רקע הבהלה הגדולה של התושבים בקאבול קרא דובר הטליבאן לאפגנים להישאר בארצם, ולא לברוח ממנה כתוצאה מפחד. הדובר הוסיף שאנשי הטליבאן לא מתכוונים לנקום באיש – ושהארגון ימחל לכל מי שסייע לצבא ולממשלה. בימים האחרונים עמדו תושבי קאבול בתורים ארוכים להנפקת דרכונים, ובעיר דיווחו על תושבים רבים שאגרו מזון לקראת הגעת הטליבאן לעיר. בקאבול נמצאים המוני פליטים שברחו אליה מאזורים שכבר נכבשו על-ידי ארגון הטרור האיסלאמיסטי.
ההתפתחויות הדרמטיות בקאבול התרחשו בזמן שלעיר החלו להגיע אלפי חיילים אמריקנים - במטרה לפנות את עובדי השגרירות של ארה"ב ואת האזרחים האמריקנים. לאור ההתפתחויות בלחימה רק צוות מצומצם של דיפלומטים אמריקנים יישאר בבירה האפגנית - והוא יעבוד משדה התעופה בעיר. הבוקר החלו עובדי השגרירות להתפנות במסוקים לשדה התעופה.
במהלך הלילה המשיך הטליבאן במסע הכיבושים שלו, בצל השלמת הנסיגה האמריקנית מהמדינה: הארגון כבש את הער ג'לאלאבד במזרח אפגניסטן, העיר החמישית בגודלה במדינה. לפי גורמים רשמיים באפגניסטן כמו ערים אחרות שנכבשו על ידי הטליבאן, גם ג'לאלאבד נפלה לידיו ללא קרב.
הגורמים שהודיעו הלילה שג'לאלאבד נכבשה אמרו גם שהטליבאן השיג שליטה בכבישים שמחברים את אפגניסטן לפקיסטן. לדברי הגורמים, המושל המקומי בג'לאלאבד נכנע לטליבאן ללא מאבק "מכיוון שזו הדרך היחידה להציל חיי אזרחים". גורם ביטחוני במערב אישר גם הוא את נפילת העיר.
הטליבאן שולט כעת ביותר מ-65% משטחה של אפגניסטן. במדינה יש 34 מחוזות, ובתוך שבוע הצליח ארגון הטרור לכבוש את ערי הבירה של רובם. לארגון יש כעת שליטה כמעט מוחלטת בצפון אפגניסטן, ובנוסף יש ברשותו שטחים גדולים בדרום אפגניסטן ובמערבה. עם נפילת ג'לאלאבד, ממשלת אפגניסטן שולטת בעיקר במרכז המדינה - ולמעשה מוקפת מכל כיוון. ביום חמישי כבש הטליבאן את קנדהאר, העיר השנייה בגודלה, ואת הראת, העיר השלישית בגודלה.
אמש הודיע נשיא ארה"ב ג'ו ביידן שכ-5,000 חיילים יגיעו לסייע לפינוי האמריקנים מקאבול - אחרי שלפני שלושה ימים הודיע הפנטגון ש-3,000 חיילים יגיעו לאפגניסטן. ביידן הזהיר את הטליבאן מפגיעה באינטרסים האמריקניים והבטיח להגיב בפעולה תקיפה. הוא הגן פעם נוספת על ההחלטה להשלים את הנסיגה ואמר: "הייתי הנשיא הרביעי שמפקח על נוכחות הכוחות האמריקניים באפגניסטן – שני רפובליקנים, שני דמוקרטים, אני לא אעביר את המלחמה הזאת לנשיא חמישי".
בצל הקריסה של הכוחות האפגניים בולט חוסר הנכונות של ארה"ב, שבמשך 20 שנה נלחמה לצדם כתף אל כתף, לשוב לשדה הקרב. בימים האחרונים דווח אמנם על כמה הפצצות אמריקניות שנועדו לסייע לכוחות הממשלה מהאוויר, אבל המעורבות הצבאית של ארה"ב בניסיון להדוף את הטליבאן נראית כעת מצומצמת למדי. ביידן הצהיר השבוע כי הכוחות האפגניים, שאומנו על-ידי האמריקנים, הם שצריכים כעת להגן על ארצם, ואמר כי הוא אינו מתחרט על ההחלטה להסיג את צבא ארה"ב מהמדינה – החלטה שמי שקיבל אותה היה קודמו בתפקיד דונלד טראמפ.
נפילתה ההדרגתית של אפגניסטן לידי הטליבאן מעוררת ביקורת מבית כלפי ביידן, והרפובליקנים משווים אותה לנסיגה ב-1975 של האמריקנים מסייגון, בירתה של דרום וייטנאם, שנכבשה על ידי הצפון הקומוניסטי מיד לאחר מכן וכיום קרויה הו צ'י מין סיטי. גם טראמפ הצטרף למתקפות על ביידן, וטען שנסיגת ארה"ב הייתה "הרבה יותר מוצלחת" אם הוא היה עדיין בבית הלבן.
לטענת טראמפ, מה שאִפשר את כיבושי הטליבאן הוא העובדה שביידן לא הציב תנאים מקדימים להשלמת הנסיגה. "אני עצמי ניהלתי שיחות עם המנהיגים הבכירים ביותר בטליבאן, שבהן הם הבינו שמה שהם עושים עכשיו לא יהיה מקובל. הנסיגה שלי הייתה שונה בהרבה, והרבה יותר מוצלחת. והטליבאן מבין את זה יותר טוב מכולם", אמר טראמפ בהצהרה שפרסם ביום חמישי.
הנסיגה האמריקנית, נזכיר, מתבצעת בעקבות ההסכם לסיום הלחימה שעליו חתם טראמפ עם הטליבאן, אך היא נעשית מבלי שהושג הסכם מקביל בין הטליבאן לממשלת אפגניסטן. ממשל ביידן עיכב מעט את הנסיגה כדי להשלים את ההיערכות הלוגיסטית, אבל הודיע שהנסיגה תסתיים עד 31 באוגוסט. לפי דיווחים, כבר עתה 95% ממנה הושלמו. גם אחרי השלמת הנסיגה יישארו מאות חיילים אמריקנים באפגניסטן, ויאבטחו את השגרירות האמריקנית בקאבול ומבנים רגישים אחרים.
הטליבאן פתח במסע הכיבושים שלו בחודש מאי, כשהכוחות האמריקניים החלו בשלב הנסיגה הסופי. באפגניסטן, ובקהילה הבינלאומית, קיים חשש גדול מהאפשרות שארגון הטרור יחזור לשלטון. הטליבאן, נזכיר, הנהיג בתקופת שלטונו הראשונה באפגניסטן, בין 1996 ל-2001, משטר דמים שבמסגרתו מנע מנשים לצאת ללמוד, סקל באבנים את מתנגדיו ואת מי שהפרו לטעמו את כללי ההלכה האיסלאמית – והטיל מורא על תושבי המדינה כולה.
פורסם לראשונה: 10:43, 15.08.21