פרטים חדשים נחשפו הערב (שלישי) מהמבצע שבו חולצו גופותיהם של אלכס דנציג, יורם מצגר, אברהם מונדר, חיים פרי, יגב בוכשטב ונדב פופלוול. לכוחות צה"ל לא היה הפעם מודיעין מדויק על המיקום של הגופות, וגם לא מחבל עצור שהצביע על הפירים. גופות מחבלים אותרו בתוך המנהרה, ואחת ההערכות היא שהם שמרו על גופות החטופים - אך מתו לאור שהייה ממושכת תחת האדמה.
כוחות אוגדה 98 שמורכבים מצוות קרב חטיבתי אחד אך מעובה הובילו את המבצע להשבת שש גופות החטופים, בפיקודו של מח"ט הצנחנים אלוף-משנה עמי ביטון. ארבעה צוותי פעולה התחלקו לסרוק בין המבנים ולחפש את הפתחים לבטן האדמה, בשל היעדר המודיעין המדויק.
בעקבות פיתוח שיטות איתור חדשות וטכנולוגיות מתקדמות בחיל ההנדסה, כוח מנוסה מיחידת יהל"ם איתר את המנהרה הספציפית - שהפתח שלה היה בעומק 10 מטרים, ובתוכה הגופות - בזמן שיא של שעות אחדות. המנהרה חוברה לשלושה מסדרונות תת-קרקעיים שונים - כשבכל אחד מהם גילו הלוחמים גם גופות של מחבלים, ולצידם רובי קלצ'ניקוב.
לפי אחת הערכות בצה"ל, המחבלים שאותרו שמרו בחודשים האחרונים על גופות החטופים, אך נהרגו כתוצאה משהייה ממושכת מתחת לאדמה ובתנאים לא תנאים. לצד גופות החטופים איתרו לוחמי יהל"ם גם דיפון רופף מבטון, על קיר המנהרה, שבקרבתו הוסתרו הגופות.
כוחות יחידת יהל"ם וכוחות שב"כ חקרו את תוואי המנהרה שבה אותרו הגופות, ונטרלו בה חסימות, דלתות הדף, ואיתרו אמצעי לחימה, מטענים ואמצעי שהייה ששימשו את המחבלים.
"הקפדנו לא להשמיד כל תת-קרקע"
המבצע של כוחות חטיבת הצנחנים החל בשבוע שעבר באיתור והשמדת מנהרות התקרבות לגדר הגבול בדרום הרצועה, במרחב עיירות ה"קרארות". לקראת יום שישי שונתה משימתם, והם התקדמו לכיוון היעד שלגביו התקבל מידע על מיקום גופות החטופים. מדובר במקום שנמצא יחסית בעומק חאן יונס, אך במקרה זה כדי להגיע ולהשתלט עליו בטרם הסריקות לאיתור המנהרות נדרשה לאוגדה 98 רק חטיבה אחת עם שלושה גדודי צנחנים.
את החטיבה הובילה סיירת הצנחנים, שאיבדה אתמול את מפקד הצוות סגן שחר בן-נון מתקיפה בשוגג של מטוס קרב. לצידן השתתפו גדוד שריון 75, עם פלוגות הנדסה קרבית שפעלו מעל לקרקע, וצוותים מהיחידה המובחרת של ההנדסה - יהל"ם - שפעלה מתחת לאדמה במקביל.
הכוח הקטן יחסית, בהיקף חטיבתי, מעיד על השליטה המבצעית של צה"ל ברצועת עזה ועל הפגיעה האנושה בחמאס כמסגרת צבאית גדולה. עיקר ההתנגדות לכוחות בימים האחרונים הייתה מעטה - ובשעות הלילה. "זיהינו את הגופות בשטח, עוד לפני שעברו למכון לרפואה משפטית", אמרו בצה"ל. "לפני הגעתנו למרחב פינינו את האוכלוסייה ולא נותרו שם הרבה מחבלים. רובם ברחו, בדומה למבצעים קודמים לאיתור שו"ן קר (שם הקוד בצה"ל לשבויים ונעדרים שאינם בן החיים, י"ז)".
בצבא הדגישו כי בחודש מרץ פעלה אוגדה 98 במרחב שבו אותרו הגופות הלילה, ובכל השמדת מנהרה עלתה הדילמה האם בוודאות היא נסרקה לחלוטין כדי לוודא שאין בה חטופים חיים או מתים. "הבנו עם הזמן שכל המנהרות ברצועה מחוברות זו לזו ברשת ענקית", אמרו. "אתה יכול לרדת למנהרה ליד גדר הגבול ולצאת בחוף הים. לכן הקפדנו לוודא זאת ולא בהכרח להשמיד כל תת-קרקע. הזהירות שלנו כה גדולה שאנו משנים תדיר כיווני התקפה אם עולה חשד קל ביותר על הימצאות חטופים חיים במרחב".
צה"ל השיב לארץ 18 גופות של חטופים בחודשים האחרונים, בעיקר מג'באליה ומחאן יונס, בארבעה מבצעים שונים. אברהם מונדר הוא היחיד מבין החטופים שגופותיהם הושבו שצה"ל לא קבע את מותו בשטח העזתי עד למבצע, ולמעשה היה בחזקת חטוף שבחיים עד אתמול בערב.
בצבא עדיין מתחקרים את נסיבות מותם של השישה – בין אם נהרגו מאש צה"ל בתקיפות או אם נרצחו ע"י שוביהם. לגבי חלקם לפחות ישנה הערכה כי תקיפות צה"ל הובילו למותם בשבי בחאן יונס בתחילת השנה.