אזרחי ישראל חגגו הלילה (בין שלישי לרביעי) 75 שנים לקיומה של המדינה - וגם בעולם לא נשארו אדישים. בניו יורק הוארו בצבעי כחול-לבן מגדל האמפייר סטייט ובניין העירייה, בסן פרנסיסקו הואר לראשונה בצבעי הדגל בניין הפירמידה האיקוני - ואפילו מפלי הניאגרה הצטרפו לחגיגה. נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בירך, לצד מזכיר המדינה אנתוני בלינקן וסגן הנשיא לשעבר מייק פנס, ונשיא גרמניה פרנק-ואלטר שטיינמאייר שיגר מחמאה יוצאת דופן: "את נראית צעירה יותר".
גם קנצלר גרמניה אולף שולץ בירך בעברית בטוויטר: "מזל טוב! כמה שונה הייתה מערכת היחסים שלנו אז, ב-1948. פשעי השואה הגרמניים הפכו את הפיוס לבלתי מתקבל על הדעת. היום אנו מביטים לאחור באסירות תודה על מערכת יחסים הדוקה ומיוחדת".
הקהילה היהודית הגדולה ביותר מחוץ לגבולות המדינה התאחדה בניו יורק כדי לחגוג את יום העצמאות של ישראל. "אנשים מבינים שאפשר לרגע לשים את המחלוקות בצד, לשמוח ולכבד את ההישג שהוא מדינת ישראל", אמרה ציפורה, פעילה פרוגרסיבית מקומית שעובדת באחד הארגונים היהודיים הליברליים הגדולים בעיר.
מעבר למסיבות מנגל בדירות ניו יורקיות צפופות ומפגשים בבתי הכנסת והמרכזים החברתיים, גם הרחובות, בחלקם, נצבעו כחול-לבן: כמדי שנה מוארים בנייני הממשל והעירייה בצבעי דגל ישראל, אבל השנה נוסף לראשונה גם נציג מהחוף המערבי - בניין הפירמידה האיקוני של סן פרנסיסקו, ביוזמה של הקונוסוליה הישראלית בעיר וחברת הנדל"ן "שבו", שרכשה את הבניין. גם בניין האמפייר סטייט הואר בצבעי דגל ישראל.
ראש העיר ניו יורק, אריק אדאמס, צפוי להניף היום את דגל ישראל בוול סטריט, יחד עם ממלא מקום הקונסול בעיר ישראל ניצן. בתוך כך, בית המחוקקים בגבעת הקפיטול שבבירה אישר אמש ברוב מוחץ את ההצהרה המסורתית שניתנת לכבוד יום העצמאות של ישראל. השנה, מעבר לקריאה הרגילה לחיזוק היחסים בין ישראל וארצות הברית, ההצהרה גם קוראת להרחבת הסכמי אברהם למדינות נוספות.
גם הקונסול הכללי של ישראל במערב התיכון בארה"ב, ינעם כהן, היושב בשיקגו, כתב: "צבענו את העיר בכחול לבן. לכבוד יום העצמאות ה-75 הארנו בניינים מרכזיים בעיר בצבעי הדגל. ושימו לב ל-75 במרכז הגלגל הענק שב-Navy Pier! והשנה גם החברים באייווה הצטרפו. תודה לכל השותפים על ערב מלא בכחול ולבן".
ביוזמה של השגרירות הישראלית בפולין הואר בכחול לבן בניין פקין - רב קומות במרכז ורשה שהוקם על ידי סטלין אחרי מלחמת העולם השנייה ומכונה "ארמון התרבות".
בינתיים בישראל חגגו הלילה רבים ברחבי הארץ. בנתניה למשל הוקמו חמש במות בכיכר העצמאות, פארק אגם החורף, ספורטק מזרח העיר, אמפי עיר ימים וגן עובדיה, והשתתפו בין היתר הזמרים רביב כנר, אלה לי, מרגי, הראל סקעת, שמעון בוסקילה ועוד. ברעננה חגגו התושבים עם להקות נוער מקומיות, וכן עם הזמרים רביד פלוטניק, נטע ברזילי, אברהם טל ואליעד. נטע ברזילי הופיעה גם בחדרה, יחד עם אברהם טל, מוקי, משפחת טרסוב, בר צברי, טררם, אבי אבורומי, משה כורסיה, קצפת ותות ועוד.
בכוכב יאיר-צור יגאל שבשרון חגגו ישראלים רבים באמפי פארק. אירועי יום העצמאות בעיר נפתחו במופע זיקוקים שקטים, וראש המועצה יובל ארד אמר כי "זו מדינה יהודית ודמוקרטית המתקיימת ברוח מגילת העצמאות, מדינה המושתתת על יסודות החירות, הצדק והשלום ברוח חזונם של נביאי ישראל".
בזמן שבהר הרצל התקיים טקס המשואות המסורתי, התקיימה אמש "מסיבת עצמאות" בהשתתפות עשרות אלפים במקום שהפך בארבעת החודשים האחרונים למוקד המחאה נגד המהפכה המשפטית - רחוב קפלן בתל אביב. את האירוע בקפלן, שהתקיים לדברי המארגנים בסימן מגילת העצמאות, הנחתה אשת התקשורת לינוי בר גפן. במהלך ההפגנה הקריאו את המגילה אנשי ציבור שונים, בהם שר הביטחון לשעבר משה (בוגי) יעלון, הרמטכ"ל לשעבר דן חלוץ ופרופ' יורם יובל. נציגים ממוקדי מחאות מרחבי הארץ נשאו דברים.
לכבוד יום העצמאות בירך את ישראל נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, אחרי שהכריז אתמול על ריצה לכהונה נוספת - אך הוסיף גם עקיצה על רקע המהפכה המשפטית שהממשלה ניסתה לקדם. "בשם העם האמריקני אני שולח איחולים לעם ישראל, שחוגג 75 שנות עצמאות", מסר. "כשדוד בן גוריון הכריז על עצמאות ישראל ב-1948, הוא הודיע על הולדתה של מדינה ש'מבוססת על חופש, צדק ושלום'. רק 11 דקות לאחר מכן, הודיע הנשיא טרומן שארה"ב תהיה המדינה הראשונה להכיר בממשלה הישראלית. היום, אנחנו עדיין גאים להיחשב בין הראשונים מחבריה ובעלי בריתה. ארה"ב מכירה בחוסנה של הדמוקרטיה הישראלית - היסוד לחברות המיוחדת והאיתנה שלנו".
ביידן ציין עוד כי "כידיד ותומך לכל החיים של מדינת ישראל, עבדתי לכל אורך הקריירה שלי להעמיק ולחזק את הידידות שלנו, וראיתי ממקור ראשון את הרווח שנובע ממנה לשתי המדינות שלנו. יחד, השגנו התקדמות יוצאת דופן במדע, רפואה וטכנולוגיה שייסיעו לעמינו במשך דורות. המשכנו לעבוד יחד כדי ליצור מזרח תיכון יותר משגשג ושקט, וכשותפים חזקים, אנחנו עובדים יחד לבנות ברית חדשה כדי לפגוש באתגרים של המאה ה-21, ובהם משבר האקלים והבריאות הגלובלית".
לסיכום, מסר ביידן כי "היום, כשאנחנו מציינים 75 שנה להקמת מדינת ישראל, אנחנו מאשרים מחדש את החברות המתמשכת שלנו ואת מחויבותנו לביטחון ישראל. יום עצמאות שמח!".
גם מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן בירך את ישראל, ומסר כי "בשם העם האמריקני אני רוצה לברך את כל הישראלים לרגל יום העצמאות ה-75 למדינה. מאז שהנשיא טרומן הכיר במדינת ישראל, דקות לאחר שהכריזה על עצמאותה, המדינות שלנו חלקו חברות מיוחדת שנטועה בתחומי עניין משותפים וערכים דמוקרטיים. במשך 75 השנים האחרונות בנו ארה"ב וישראל שותפות שמתעלה על פוליטיקה ומיטיבה עם תושבי שתי המדינות. אנו רואים זאת בשיתוף הפעולה המדעי, הטכנולוגי והביטחוני שלנו, וכן בתחומים רבים אחרים".
לדברי בלינקן, "נמשיך לעבוד יחד לקידום שילובה של ישראל באזור - שמהווה נדבך מרכזי בחזון לעתיד יותר שלו, בטוח ומשגשג עבור כולם במזרח התיכון. בזמן שאנחנו מבקשים לקדם שלום ושגשוג באזור, אנו נוסיף להישאר יציבים במחויבותנו לביטחון ולדמוקרטיה של ישראל, ונתאמץ לחזק יותר את החיבור בן העשורים בין ארה"ב לישראל. יום עצמאות שמח".
סגן הנשיא לשעבר מייק פנס בירך גם: "חוגגים 75 להולדתה מחדש של בת בריתנו היקרה ביותר, מדינת ישראל! אמריקה עומדת לצד ישראל!", כתב בטוויטר.
נשיא גרמניה פרנק-ואלטר שטיינמאייר בירך את ישראל לרגל החג, ומסר כי "את נראית צעירה יותר ישראל - מזל טוב ויום הולדת 75 שמח מהחברים והשותפים הגרמנים שלך". שגריר גרמניה בישראל סטפן סייברט בירך בעברית: "הדמוקרטיה שבנית היא השראה למיליונים. אני מאחל לך, במילותיה של מגילת העצמאות, 'שלום ושכנות טובה עם כל עמי האזור'".
נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין פרסמה הודעה שבה אמרה: "לפני 75 שנים הפך חלום למציאות עם הקמת מדינת ישראל הדמוקרטית. אחרי הטרגדיה הגדולה בהיסטוריה האנושית, העם היהודי הקים סוף סוף בית בארץ המובטחת. היום אנחנו מציינים 75 שנה של דמוקרטיה נמרצת במזרח התיכון".
נשיאת הודו דרופדי מורמו פרסמה הודעה וכתבה: "כבוד הנשיא יצחק הרצוג, בשם ממשלת הודו והעם ההודי, ברכות לבביות לכבוד יום העצמאות ה-75 של מדינת ישראל". שר החוץ סוברהמנייאם ג'אישנקר פנה בחשבון הטוויטר שלו לעמיתו אלי כהן וכתב: "לך ולכל עם ישראל, ברכות לבביות לכבוד ציון הדרך של 75 שנה ליום העצמאות של ישראל".
בריטניה בירכה גם היא את ישראל, ובהודעה שפרסמו משרד החוץ בלונדון ושגרירות בריטניה בישראל נכתב כי "בריטניה הייתה ברורה לגבי זכותה של ישראל להתקיים והיא חד משמעית בתמיכה בביטחון הישראלי ובזכות להגנה עצמית, מול איומים מצד שכנותיה, במיוחד איראן. בריטניה עמדה לעתים קרובות באו"ם בהגנה על ישראל מפני ביקורת בלתי מוצדקת ובלתי מידתית".
שר החוץ הבריטי, ג'יימס קלברלי, הוסיף כי "הקשרים החזקים בין בריטניה וישראל ב-75 השנים האחרונות הם עדות לחוזק הקשר ההדוק וההיסטורי שלנו. בריטניה וישראל עומדות יחדיו, מתריסות מול ההשפעה המרושעת של איראן באזור, ונגד מכת האנטישמיות הרחבה יותר. אני שמח לחגוג את ציון הדרך המשמעותי של יום הולדתה ה-75 של ישראל. יום העצמאות שמח".
מטס יוצא דופן בהולנד
הארגון "נוצרים למען ישראל", שמשרדיו הראשיים בהולנד, ארגן מטס לכבוד יום ההולדת של מדינת ישראל. במסגרת זו, ארבעה מטוסים חגו ברחבי שמי הולנד ונשאו שלטים שמברכים את ישראל ליום הולדתה. את הרעיון לארגן מטס תמיכה בישראל העלה קונסול הכבוד של ישראל בהולנד, רוג'ר ואן אורדט, לאחר שהתקיימה הפגנה נגד ישראל במדינה.
ואן אורדט, היו"ר לשעבר של ארגון "נוצרים למען ישראל" שמשרדיו הראשיים נמצאים בהולנד, מעולם לא שכר מטוס לממש את הרעיון, אך הארגון לקח את היוזמה על עצמו. "זאת הבעת תמיכה בישראל, להראות שהיא לא לבד, זו גם תמיכה ביהודי הולנד, שגם הם לא לבדם במערכה", אמר ואן אורדט, שלארגונו אלפי חברים.
על השלט הנגרר שנשאו המטוסים כתובת אינטרנט (israel75.nl) שמובילה את הצופים לאתר ש"נוצרים למען ישראל" הקימו במיוחד לכבוד החגיגות. הנכנסים לאתר מוזמנים לכתוב ברכה לישראל או לאמץ עץ בעבור תשלום, שאותו תנטע קק"ל. "נוצרים למען ישראל" כבר רכשו כמה עשרות עצים כדי לפצות את פליטת הפחמן של המטס, סיפר ואן אורדט.
בנימין יעקובס, הרב הראשי של הולנד, התרגש מהמחווה. "בעת שהאנטישמיות הופכת לנראית ונוכחת יותר, הנה לנו ניסיון להנכיח את הרגש ההפוך משנאת יהודים. זה מחמם את הלב", אמר. את עלות המטס, כ-10,000 אירו, חילקו ביניהם 10 אנשי עסקים התומכים בארגון.
גם בהודו יצאו לחגוג עם דגלים כחול לבן. ילדי קהילת בני המנשה מהעיירה צ'וראצ'אנדפור במדינת מאניפור שבצפון-מזרח הודו יצאו לרחובות כדי לחגוג את יום העצמאות ה-75 של מדינת ישראל. קהילת בני המנשה בהודו מונה כ-5,000 נפשות וחבריה עדיין מייחלים לרגע שבו יוכלו לעלות לישראל. כ-5,000 בני ובנות הקהילה כבר זכו לעלות לישראל, בעזרת ארגון "שבי ישראל" שפועל למען העלאתם ארצה כבר יותר מ-20 שנה. "כמדי שנה, חברי קהילת בני המנשה בהודו נרגשים וגאים לחגוג את יום העצמאות של מדינת ישראל, ומתפללים ללא הפסק שיגיע היום שבו יוכלו לעלות למדינה שהם כה אוהבים", אמר מייסד הארגון הרב מיכאל פרוינד.