היום החמישי ללחימה בין רוסיה לאוקראינה לווה בהפגזות משמעותית על העיר חרקוב, התקרבות הכוחות לבירה קייב - אך גם בפגישה ראשונה של נציגים משתי המדינות למשא ומתן בגבול בלארוס. סיכום האירועים החשובים.
הבוקר (שני) נפתח עם צניחת הערך של המטבע הרוסי, הרובל, בכמעט 30%. זאת כתוצאה מניתוק הבנקים הרוסיים ממערכת ה-SWIFT, המסלקה הבינלאומית המשמשת לתקשורת פיננסית במערכת הבנקאית. ערכו הגיע לשפל של כל הזמנים, 105.27 רובל לדולר, ובסך הכול מאז יום שישי הוא איבד 84% משוויו.
המלחמה באוקראינה - כתבות נוספות
בהמשך דיווח העיתון הביטי "הטיימס" על מידע מודיעיני לפיו יותר מ-400 שכירי חרב רוסים הצליחו להסתנן לתוך קייב לפני הפלישה הרוסית לאוקראינה, ומקבלים הוראות מהקרמלין כדי לערער את היציבות בבירה האוקראינית ולהקל את התקדמות הכוחות הרוסיים. לפי הדיווח, אחת ממשימותיהם היא לרצוח את הנשיא האוקראיני וולודימיר זלנסקי ובכירים אחרים בממשלתו, ולהכין את הקרקע לקראת השתלטות רוסית על הבירה.
ב"טיימס" מדווחים כי שכירי החרב, לפחות בחלקם, הם אנשי ""קבוצת וגנר", מיליציה פרטית המופעלת על-ידי אחד מבעלי בריתו הקרובים ביותר של פוטין. זה שנים שהיא מואשמת במעורבות במלחמות באפריקה, ולפי הדיווח ב"טיימס", לפני חמישה שבועות טסו אנשיה משם לאוקראינה כדי לסייע מבפנים להפיל את הממשלה האוקראינית אחרי תחילת הפלישה הרוסית. בתמורה לפעילותם הובטח להם בונוס כלכלי שמן.
ברוסיה דיווחו על כיבוש של שתי ערים נוספות במזרח אוקראינה - רדיאנסק ואנרהודר שבאזור זפרוז'ייה. לפי סוכנות הידיעות אינטרפקס, גם האזור שמסביב לתחנת הכוח הגרעינית נתפס על-ידי הרוסים. האוקראינים הכחישו את הטענות הרוסיות.
דובר משרד ההגנה הרוסי, איגור קונשנקוב, האשים את אוקראינה בניצול אזרחיה כ"מגן אנושי", וטען בריאיון לטלוויזיה הממלכתית כי "תושבי קייב יכולים לעזוב את העיר בחופשיות". לדבריו, רוסיה השיגה "עליונות אווירית" על אוקראינה - אך גם כאן דחו בקייב את הדיווח.
בשעות הצהריים נפגשו נציגי המדינות בגבול בלארוס לראשונה כדי לדון בהפסקת האש. נשיא בלארוס, הרודן אלכסנדר לוקשנקו, טען כי "הסנקציות דוחפות את רוסיה לעבר מלחמת עולם שלישית", והזהיר משימוש בנשק גרעיני. "זה יהיה הסוף", הסביר לעיתונאים.
מנגד, נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי פרסם סרטון שבו פנה לחיילים הרוסים וקרא להם להניח את נשקם. "אל תאמינו למפקדים שלכם, אל תאמינו לתועמלנים. הצילו את חייכם", אמר הנשיא. זלנסקי טען כי 4,500 חיילים רוסים נהרגו עד כה במלחמה - נתון שאף גורם אחר לא פרסם.
במקביל, שר החוץ יאיר לפיד אמר לראשונו בקולו כי ישראל תצביע בעד גינוי רוסיה באו"ם, והסביר כי "יש לנו חובה מוסרית והיסטורית להיות חלק מהמאמץ. ישראל הייתה ותהיה בצד הנכון של ההיסטוריה".
בהמשך דווח באוקראינה על עשרות הרוגים ומאות פצועים במתקפת טילים של הצבא הרוסי בעיר חרקוב. מנגד, הרוסים פרסמו כי הכוחות הגרעיניים נכנסו לכוננות לוחמה מוגברת בהנחיית הנשיא ולדימיר פוטין. גורם אמריקני דיווח כי כוחות רוסיים צפויים לכתר את קייב בימים הקרובים, וזמן קצר לאחר מכן הגיש הנשיא זלנסקי בקשה רשמית לצירוף ארצו לאיחוד האירופי.
לקראת השעה 20:00 החלו דיווחים על נפגעים ישראלים בקרב תושבים שניסו להימלט באוקראינה, וכעבור זמן מה אישר משרד החוץ כי אזרח ישראלי, רומן ברודסקי, נורה למוות בדרכו לגבול עם מולדובה. ככל הנראה ברודסקי זוהה בטעות כצ'צ'ני - וכוחות אוקראיניים ירו בו.
מאוחר יותר הערב הזהיר משרד החוץ של רוסיה את מדינות המערב שמעבירות נשק ותחמושת לאוקראינה כדי להילחם בכוחות שפלשו לשטחה, ומסר כי מדינות אלו "יישאו באחריות" אם בכלי הנשק הקטלניים הללו ייעשה שימוש נגד כוחותיו. במוסקבה הבטיחו בנוסף להגיב בחריפות לסנקציות הקשות שנקט האיחוד האירופי, לצד שאר בעלות הברית בנאט"ו ובמערב.
בקרמלין האשימו את אירופה בהתנהגות "עוינת", וטענו כי הנשק שניתן לאוקראינה מעורר "אי-יציבות" באזור ומספק רק הצדקה נוספת לפלישה הרוסית, שאחד מיעדיה, כפי שהגדיר הנשיא ולדימיר פוטין, הוא פירוזה של אוקראינה. עם זאת, גורם בממשל האמריקני אמר מוקדם יותר הערב כי אין אינדיקציות לכך שרוסיה מנסה בפועל להכשיל את העברת הנשק לאוקראינה דרך גבולותיה המערביים.