השלטונות בארגנטינה מסרבים לחשוף מדוע בדיוק הם מחזיקים כבר כמעט שבוע במטוס מטען שהגיע מוונצואלה, ושהיה שייך בעבר לחברת תעופה איראנית הנמצאת תחת סנקציות אמריקניות בשל קשריה עם משמרות המהפכה. המטוס, ששייך כעת לחברת התעופה Emtrasur מוונצואלה, נקנה מחברת Mahan Air האיראנית לפני כשנה, והוא הגיע לבואנוס איירס ב-8 ביוני, ובתוכו 14 אזרחי ונצואלה וחמישה אזרחים איראנים. חבר הפרלמנט של ארגנטינה חררדו מילמן, המשתייך לאופוזיציה, הוא שחשף את דבר ההחרמה, והוא טוען כי יש מידע שלפיו המטוס הגיע ל"משימת מודיעין" בארגנטינה.
בסוכנות הידיעות רויטרס מדגישים כי הדרמה סביב המטוס מפנה זרקור אל ההתרחשויות הפוליטיות שמתחוללות מתחת לפני השטח באמריקה הלטינית. ונצואלה ואיראן נמצאות שתיהן תחת סנקציות אמריקניות כבדות, הראשונה בגלל הדיכוי הקטלני של האופוזיציה האנטי-סוציאליסטית והשנייה בשל תוכניות הגרעין והטילים שהיא מקדמת, והן מקיימות יחסים קרובים זו עם זו. רק שלשום חתמו ונצואלה ואיראן על תוכנית לשיתוף פעולה ב-20 השנים הקרובות, במסגרת ביקור שערך נשיא ונצואלה ניקולס מדורו בטהרן. נשיא ארגנטינה, איש השמאל-מרכז אלברטו פרננדס, מתח בעבר ביקורת על הסנקציות שאוכפת וושינגטון נגד ונצואלה.
אף שממשלת ארגנטינה לא אישרה רשמית מהו המניע להשתלטות על המטוס, מסמך של משרד הפנים בבואנוס איירס שהגיע לידי סוכנות רויטרס מלמד כי הרשויות שם נקטו פעולה נגד המטוס בשל חשד בנוגע לסיבה שבגינה הוא נכנס לתוך המדינה. לפי סוכנות הידיעות הצרפתית AFP, גורמים ברשויות בארגנטינה הסבירו כי "כאשר יש חשד מבוסס היטב שהכוונה האמיתית מאחורי הכניסה לארגנטינה שונה מזו שהופיעה בהצהרה שמסר הנכנס כשקיבל את אשרת הכניסה, לא תותר כניסתו למדינה". ככל הידוע, המטוס נשא חלקי רכב.
מי שהסב את תשומת הלב לפרשה בימים האחרונים הוא כאמור חררדו מילמן, חבר הבית התחתון של הפרלמנט בארגנטינה. מילמן עתר לבית המשפט בבקשה לקחת טביעות אצבעות מצוות המטוס ולשתף במידע את סוכנות המודיעין הפדרלית של ארגנטינה: "מהמידע שיש לנו עולה כי מדובר במטוס שבא למשימת מודיעין בארגנטינה", אמר מילמן, המכהן כחבר בוועדת המודיעין של הקונגרס הארגנטינאי.
בגלל "מידע מסוכנויות זרות": המטוס לא נחת באורוגוואי
חברת התעופה Mahan Air, אשר לה היה שייך המטוס עד לפני שנה, נמצאת כאמור תחת סנקציות אמריקניות מאז שנת 2011 בשל הסיוע שלה למשמרות המהפכה. עם זאת, לא ברור אם המטוס שהוחרם נכלל כעת ברשימת הסנקציות האמריקניות שאמורות להיאכף נגד כלי טיס הקשורים לאיראן. כך או כך, תפיסתו זוכה לסיקור לא רק בארגנטינה ובוונצואלה, אלא גם בתקשורת הממלכתית האיראנית.
לפי התקשורת בארגנטינה, איש מהנוסעים ואנשי הצוות של המטוס לא נעצר, ובמקום זאת הם פונו לבתי מלון כשהם מצוידים באשרת שהייה זמנית. דרכוניהם של האזרחים האיראנים הוחרמו, אבל הרשויות מסרו כי הם יוכלו לקבל אותם בחזרה כשיקבעו טיסה אל מחוץ למדינה.
לפי דיווחים, המטוס המדובר נחת תחילה ב-6 ביוני בקורדובה שבארגנטינה משום שמזג האוויר הקשה עליו להמשיך בדרכו, ובהמשך המריא משם. ב-8 ביוני ניסה לנחות באורוגוואי, אבל לא קיבל אישור נחיתה ובמקום זאת חזר לארגנטינה ונחת בבואנוס איירס. שר ההגנה של אורוגוואי, חאבייר גרסיה, הסביר אתמול כי משרד הפנים של ארצו פעל נגד המטוס בעקבות מידע שקיבל מ"סוכנויות זרות". הוא לא פירט, אבל התקשורת באורוגוואי דיווחה כי העניין קשור לסנקציות של משרד האוצר האמריקני על ונצואלה ועל איראן.
ארגנטינה, נזכיר, ידעה בעבר שני פיגועים רצחניים שבוצעו נגד מטרות ישראליות ויהודיות על-ידי איראן ושליחיה, וגורמים במערכת הביטחון שלה עדיין מגלים חשדנות רבה כלפי נוסעים מאיראן. ב-1994 רצחו האיראנים 85 בני אדם ופצעו עוד כ-300 בפיגוע במרכז הקהילה היהודית AMIA. שנתיים קודם לכן נרצחו 29 בני אדם ויותר מ-200 נפצעו בפיגוע בשגרירות ישראל בבואנוס איירס, שבוצע על-ידי חיזבאללה, בן טיפוחיה של איראן.