שלוש פעמים בשבוע, שש שעות ביום: בית המשפט המחוזי בירושלים דחה היום (חמישי) את בקשת ראש הממשלה בנימין נתניהו להפחית את מספר ימי העדויות שלו במשפטו משלושה לשניים.
1 צפייה בגלריה
עדות מילצ'ן מעיד במשפט נתניהו
עדות מילצ'ן מעיד במשפט נתניהו
נתניהו בבית המשפט
(צילום: אורן בן חקון)
הדיונים יתקיימו מהשבוע הבא בבית המשפט בתל אביב, והמחוזי בירושלים קבע כי לבקשת נתניהו הם יחלו בשעה 10:00 בבוקר במקום ב-9:00, ויימשכו עד השעה 16:00 (במקום 15:00).
"לא מצאנו טעם משכנע לסטות מהחלטות קודמות, דומות, באותו עניין", אמרו השופטים שדחו את הבקשה להפחית את מספר ימי הדיונים. "הטעמים שפורטו שם, בנוגע לאינטרס הציבורי בקידום ההליך, עומדים בעינם. ככל שיהיה צורך בהפסקה זמנית של הדיון, מטעם מוצדק, העניין יישקל במועד היווצרות עילת ההפסקה".
הדיון הראשון עם חידוש המשפט ותחילת עדות נתניהו יתקיים ביום שלישי הקרוב, ולמחרת יתקיים דיון נוסף. במחוזי בירושלים ציינו כי לשבוע שלאחר מכן "קבועים ארבעה דיונים, ונוכח הבקשה יבוטל הדיון שנקבע ליום ראשון 15 בדצמבר. נוכח אילוצים של בית המשפט המחוזי בתל אביב, לא ניתן יהיה לקיים שם את הדיון הקבוע ל-25 בדצמבר, ודיון זה יבוטל".
פברואר 2023: משפט נתניהו במחוזי ירושלים

בבקשה שהגיש נתניהו לצמצם את ימי עדותו, צוין כי "מטבע הדברים לראש הממשלה לו"ז עמוס מאוד שמוקדש לענייני ניהול המדינה הכולל שורה ארוכה של מחויבויות ואילוצים, ובכללם ישיבות והתייעצויות ביטחוניות לאורך כל היום, דיונים בכנסת, ישיבות ממשלה, פגישות מדיניות ועוד".
ראש הממשלה גם ביקש כי עדותו תתקיים בין השעות 10:00 עד 15:00, ולא מעבר, מאחר שהוא "עובד כמעט בכל יום עד השעות הקטנות (מאוד) של הלילה, בין אם בשל ישיבות קבינט, התייעצויות ביטחוניות או צורך ישיבות קבינט, התייעצויות ביטחוניות או הצורך להיות בקשר עם גורמים שונים בחו"ל".
סנגורו של נתניהו, עו"ד עמית חדד, יידע את השופטים כי במהלך העדות יוגשו בקשות נוספות בנוגע לתדירות שמיעתה. "מבקשת ההגנה כי ככל שיהיה בכך צורך, ובהתאם לעדכונים מטעם ההגנה, בית המשפט הנכבד יתחשב באילוצים נקודתיים שיעלו תוך כדי שמיעת עדותו של ראש הממשלה". בנוסף, ההגנה גם ביקשה כי יתאפשר לנתניהו לשאת דברים בתחילת העדות - בדלתיים סגורות. בקשה זו נדחתה על-ידי השופטים.

ההתנגדות של הפרקליטות

הפרקליטות התנגדה לבקשת נתניהו לצמצם את ימי עדותו ליומיים בשבוע במקום שלושה. בהודעת הפרקליטות לבית המשפט נמסר כי "האינטרס הציבורי מחייב לחתור לסיום מהיר של התיק", נכתב בהודעת הפרקליטות לבית המשפט. "המאשימה מתנגדת לבקשה להאטה משמעותית של קצב המשפט. בקשה לצמצום ימי הדיונים וקיצורם אינה עולה בקנה אחד עם האינטרס הציבורי בקידום ההליך".
בתגובה לעמדת הפרקליטות, תקפו סנגוריו של נתניהו: "המאשימה מרימה על נס את העובדה המוסכמת שכולם שווים בפני החוק. אלא שהמאשימה לא מחפשת שוויון. להפך". לפי עורכי הדין של ראש הממשלה, "התנהלותה של המאשימה מלמדת שהיא עושה שימוש בערך השוויון כדי להפלות לרעה את ראש הממשלה במטרה לפגוע בהגנתו בפגיעה קשה".
הסנגורים טענו כי מבדיקתם "בנקודת הזמן הזו אין בכל מדינת ישראל ולו נאשם אחד המחויב להעיד למעלה משני דיונים בשבוע (כאשר מדובר בעדות מהותית שעתידה להישמע על פני תקופת זמן ואינו מצוי במעצר)". הם התייחסו למשפט רונאל פישר, למשל, ואמרו כי "בתיק המקביל המתנהל בבית המשפט המחוזי בירושלים בעניינם של רונאל פישר ורות דוד נקבע בהסכמת המאשימה ועל מנת שלא לפגוע בהגנה, הופחת מספר הדיונים לפעמיים בשבוע, ואף נקבע כי בחלק מהדיונים לא תשמע עדות פישר, אלא יישמעו הטענות המקדמיות. מדובר בתיק שנפתח לפני כעשור, ולבטח האינטרס הציבורי בקידומו אינו פחות מקידום התיק שלנו, שהחל שנים רבות אחר כך, אם וככל שבשוויון עסקינן".
"למה שם הסכימה המאשימה וכאן לא? ואיך אפשר לסביר את הפער הזה במונחים של שוויון? הוסף לכך, כי בבית המשפט המחוזי בתל אביב מתנהל ההליך בעניין תיק 3000, שהחלה להיחקר קרוב לשנה תמימה לפני תיק 4000. ההליך שם מצוי רק בתחילת פרשת התביעה. גם התיק המתנהל בגין חקירת ניירות ערך שהחלה קודם לתיק 4000 מצוי בשלב דומה. כך, גם לגבי שורת תיקים אחרים. על שום מה נחפזת המאשימה רק בתיק זה, ורק כשהדבר פוגע בהגנת ראש הממשלה".
עוד ציינו הסנגורים כי "קשה להלום את טענת השוויון בפני החוק כאשר מה שמבקשת המאשימה הוא בדיוק את ההפך הגמור משוויון. להאיץ בראש הממשלה מעבר לכל היגיון ומעבר למקובל, והכל במטרה לפגוע בהגנתו. יודגש, כי כאשר היה ניתן לזרז את שמיעת ההליך דכאן, ההגנה שיתפה פעולה באורח מלא. במסגרת זו הוגשו בהסכמה מסמכים רבים עדויות רבות, באופן שקיצר את שמיעת המשפט באורח ניכר".