אחד המשברים הגדולים שהעיב על תפקודה של ממשלת נתניהו הגיע לפתרון: ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון יואב גלנט והשר במשרד הביטחון ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' חתמו בצהריים (חמישי) על מסמך הבנות באשר להעברת הסמכויות שנוגעות למנהל האזרחי ולמתאם פעולות הממשלה בשטחים ביהודה ושומרון לידיו של יו"ר הציונות הדתית.
- לעיון בהסכם ההבנות - לחצו כאן
ראש הממשלה נתניהו פעל למצוא פתרון בסוגיה, והלילה חלה התקדמות גדולה לקראת ההסכם שיאפשר בפעם הראשונה לשר שאינו עומד בראשות משרד הביטחון דריסת רגל ושליטה חלקית במנהל האזרחי בגדה. סמוטריץ' לא יקבל סמכות למנות את ראש המנהל ואת מתאם פעולות הממשלה בשטחים (קצינים בדרגות תת-אלוף ואלוף) כפי שדרש וסיכם עם נתניהו בהסכם הקואליציוני, אך ימנה סגן אזרחי מטעמו לראש המנהל האזרחי. מדובר במינוי אישי של סמוטריץ', שיורשה להנחות מקצועית קצינים הקשורים לחיים האזרחיים ביו"ש (קציני מטה), אך יהיה כפוף פיוקדי לראש המנהל האזרחי.
בסמכות הסגן החדש יהיה לטפל בפלישות ישנות לקרקעות פלסטיניות, כך שפיקוד המרכז והמנהל באזרחי, כריבון בשטח, יחזיקו בסמכות לטפל ב"פלישות טריות" ולפנותן. הסמכות לפינוי מאחזים בלתי-חוקיים תחת ההגדרה "פלישה טרייה" תיוותר בידי הצבא. עוד הוחלט כי בשלב הראשוני לא יהיו במנהל האזרחי יועצים משפטיים מטעם סמוטריץ' כפי שדרש תחילה, אך חוות הדעת יתקבלו מעתה בנושא מהיועץ המשפטי למשרד הביטחון ולא מהיועץ המשפטי של אוגדת איו"ש והפרקליטות הצבאית כפי שהיה עד כה. בין הצדדים סוכם והוצהר כי בהמשך יהיה מהלך למינוי יועץ משפטי מטעם סמוטריץ' במנהל האזרחי, אך כעת מדובר במהלך הצהרתי בלבד. כמו כן סוכם שההסכם יהיה בר שינוי והפיך בכל שלב, למשל במקרה של לחץ בינלאומי או הסלמה ביטחונית.
בהסכמים הקואליציוניים בין הליכוד לציונות הדתית שבראשה עומד השר סמוטריץ' צוין שהמנהל האזרחי יפוצל מיחידת מתאם פעולות הממשלה בשטחים ויועבר לאחריותו. ואולם, שר הביטחון יואב גלנט וצמרת צה"ל התנגדו למהלך. המתיחות בין השניים הובילה לעימותים פומביים, שבמהלכם תקפו זה את זה בחריפות. אחרי פינוי מאחז בלתי-חוקי בשומרון וכרם בבנימין, אמר סמוטריץ' בין היתר: "אם לגלנט יש בעיה עם ההסכם הוא מוזמן לשים את המפתחות", וגם: "שר הביטחון הפר בגסות את ההסכם הקואליציוני". סמוטריץ' אף החרים פעם אחת את ישיבת הממשלה.
בהסכם ההבנות נקבע כי "הסמכויות האזרחיות ביהודה ושומרון מועברות לשר במשרד הביטחון ויוחזקו אצל סגן המנהל האזרחי אזרח שימונה על-ידי השר במשרד הביטחון. כל קציני המטה האזרחיים יהיו תחת אחריותו של סגן ראש המנהל האזרחי. יובא צו שמוציא את הסמכויות האזרחיות מראש המנהל האזרחי ומעבירם לסגן ראש המנהל האזרחי. קציני המטה האזרחיים יוכפפו באופן מלא לסגן האזרחי. מינוי קציני מטה אזרחיים באחריות השר במשרד הביטחון. יחידת הפיקוח והאכיפה על בנייה בלתי-חוקית באחריות מלאה של השר במשרד הביטחון".
עוד נקבע בהסכם כי "במקרה של אירועים ביטחוניים וחריגים, יהיה רשאי פיקוד מרכז להפעיל את יחידת הפיקוח תוך יידוע של השר במשרד הביטחון ובמקרה של מחלוקת הדיון עולה לראש הממשלה. התכנון ביהודה ושומרון כולל כינוס מועצת התכנון העליונה באחריות השר במשרד הביטחון. בענייני רישום המקרקעין תהיה לשר במשרד הביטחון אחריות מלאה - כולל צוות קו כחול, תהליכי סקר ורישום אדמות המדינה. תכנון תחבורה והוצאה לפועל של כבישים באחריות השר במשרד הביטחון. פיצוח תשתיות אזרחיות נוספות כגון מים, אנרגיה, איכות סביבה (טיפול במפגעים סביבתיים כגון משרפות זבל) באחריות השר במשרד הביטחון. במסגרת המאבק על השטחים הפתוחים, לשר תהיה אחריות לפעול להכרזה חדשה ולפיתוח של שמורות טבע ביו"ש".
ממוצע תקציב הביטחון: 69-68 מיליארד שקל בשנה
בתוך כך, ראש הממשלה נתניהו, שר האוצר סמוטריץ', שר הביטחון גלנט והרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי הודיעו הלילה על סיכום לתוכנית רב-שנתית למערכת הביטחון ולצה"ל במסגרת תקציב המדינה החדש. ככל הידוע, אין עדיין סיכוי כספי בכל הקשור לפנסיות של משרתי הקבע. הרמטכ"ל הלוי ומנכ"ל משרד הביטחון אלוף אייל זמיר הובילו ליצירת תקציב רב-שנתי מתוך הבנה שהאיומים המרכזיים על ישראל ארוכי טווח. ממוצע התקציב לחמש השנים הקרובות יעמוד בממוצע על 69-68 מיליארד שקל בשנה.
לרמטכ"ל הלוי היה חשוב לשפר תנאים של קצינים ואנשי קבע כדי לבחון פרישה המונית שכמותה ראינו בשנים האחרונות. התקציב החדש יכלול תמריצים להשארתם בצבא. קיצור השירות ינוע בהתאם לתוכנית לתגמול לוחמים וינוע בין 28 ל-32 חודשים. במילים אחרות, חייל קרבי יקבל יותר שכר ובתמורה יקוצר השירות של חיילים עורפיים. עד היום "מענקי הרמטכ"ל" עלו, ועכשיו הנושא יוקפא, אחרי שבאוצר רצו להוריד אותו משמעותית.
בהודעת ראשי המערכת הפוליטית והביטחונית צוין כי "לאחר עבודת מטה מעמיקה, הוסכם על תוכנית רב-שנתית למערכת הביטחון ולצה"ל במסגרת תקציב המדינה. במסגרת ההסכם יוסדרו נושאים הקשורים לשירות החובה, התעצמות והתחמשות צבא הגנה לישראל, מודל שירות הקבע, שכר אנשי הקבע והפנסיות".
ראש הממשלה נתניהו אמר: "זהו הישג חשוב לביטחון ישראל ולכלכלת ישראל, תוכנית רב-שנתית שתעצים את צה"ל ותבטיח יציבות והתעצמות של צבא ההגנה לישראל". שר האוצר סמוטריץ' אמר: "התפקיד הראשון של ממשלת ישראל הוא לדאוג לביטחונם של אזרחי ישראל וזה מה שעמד לנגד עיניי בדיוני התקציב עם משרד הביטחון. התוכנית הרב-שנתית היא בשורה גדולה לצה"ל, למשרד הביטחון ולמדינת ישראל".
שר הביטחון גלנט אמר: "מברך על סיכום התקציב הרב-שנתי המאפשר את קידום הביטחון בתקופה עתירת אתגרים וסיכונים. התקציב יאפשר לצה"ל ולמשרד הביטחון להיערך אל מול האיומים הניצבים בפנינו ולשמר את כוח האדם האיכותי לו אנו זקוקים". הרמטכ"ל הלוי ציין: "התקציב שסוכם יאפשר לצה"ל לתכנן ולממש תוכנית רב-שנתית מותאמת לאתגרי הביטחון בשנים הקרובות, לצד היכולת לשמר כוח אדם איכותי, בדגש על מערכי הלחימה והקבע הצעיר".