מועמדת מפלגת הרפובליקנים לנשיאות צרפת, ולרי פּקרס, מסתמנת בימים האחרונים כיריבה המרכזית של הנשיא עמנואל מקרון בבחירות שייערכו באפריל. אחרי חודשים שבהם נכבש המקום השני במרוץ על-ידי שני מועמדים הנחשבים לאנשי ימין קיצוני – המועמד היהודי אריק זמור ומנהיגת "החזית הלאומית" מרין לה פן – סקרים מלמדים כי כעת פקרס היא שניצבת במקום השני, וכי בסיבוב שני ומכריע בבחירות, בעוד שלושה חודשים, היא אף עשויה לגבור על מקרון.
פקרס בת ה-54, פוליטיקאית מנוסה שכיהנה כשרה להשכלה גבוהה וכשרה לענייני תקציב בממשלתו של ניקולא סרקוזי, ובשנים האחרונות משמשת נשיאת המועצה המחוזית של איל דה פראנס הכוללת את הבירה פריז, נבחרה למועמדת של מפלגת המרכז-ימין בחודש שעבר, וסקרים עדכניים חוזים שבסיבוב השני, אם תעפיל אליו, תגרור את הנשיא מקרון לקרב צמוד ביותר, שבו נכון להיום יש שוויון מעשי ביניהם. אם תצליח לגבור על מקרון, פקרס תהפוך לאישה הראשונה שמתמנה לנשיאת צרפת.
מאז תחילת הקמפיין שלה מדגישה פקרס את עמדותיה החברתיות והכלכליות השמרניות: במשרדה בפריז מתנוססות כרזות המבכות את השליטה הרופפת של צרפת בגבולותיה, את הגטאות האלימים שנוצרו בעריה – ואת החוב הלאומי ההולך ותופח. "עלינו להשיב את הסדר – הן ברחובות והן בחשבון הלאומי שלנו", אמרה בשבוע שעבר לסוכנות הידיעות רויטרס.
פקרס מבטיחה בין השאר לחולל רפורמה במערכת הפנסיות של צרפת ולהשליט סדר בשכונות שבהן המדינה הצרפתית איבדה את אחיזתה ושהפכו לאזורים פרועי חוק. "הסגנון שלי הוא שני שלישים אנגלה מרקל ושליש מרגרט תאצ'ר", היא אומרת. "אני אישה שמתייעצת, מחליטה – ופועלת".
תשומת לב רבה במיוחד מקדישה פקרס לסוגיית המהגרים, מהסוגיות החשובות ביותר למצביע הצרפתי. ממש בסוף השבוע האחרון, בביקור במחנה למהגרים באי היווני סאמוס, אחד משערי הכניסה הראשיים לאיחוד האירופי, תקפה פקרס את האופן שבו מנהל האיחוד את גבולותיו, טענה שהגבול האירופי הוא "כמו מסננת" – וקראה להציב גדרות תיל כדי למנוע כניסת מהגרים בלתי חוקיים. "אי אפשר שאירופה תהיה כמו מסננת, שהיא תהיה סופרמרקט שבו אתה נכנס ויוצא כרצונך", הצהירה.
בעוד פקרס מאשימה את מקרון בטאטוא בעיית המהגרים אל מתחת לשטיח, היא עצמה מואשמת שהיא מבליטה את סוגיית ההגירה בניסיון לזכות בקולות הימין הקיצוני. פקרס לא רק מרבה להשמיע הצהרות חריפות נגד ההגירה והפשיעה – אלא גם מקפידה לקשור את שתי התופעות זו בזו.
בהיבטים חברתיים מסוימים מנסה פקרס להציג גישה מתונה יותר מזו שנקטה בעבר. בתחילת העשור הקודם, למשל, היא הייתה מהמתנגדים החריפים ביותר לתוכניתו של הנשיא פרנסואה הולנד לאשר נישואים חד-מיניים, ואף הביעה תמיכה בביטול עתידי של נישואיהם של זוגות חד-מיניים אם החוק יאושר אי פעם. עם זאת, בשנים האחרונות היא התנערה מההצהרות האלה, החלה לטעון שנישואים חד-מיניים הם זכות שיש לכבד – והבהירה שהיא אינה מתכוונת לקרוא תיגר עליה.
זה זז לאט, אבל זה עיקש מאוד
פקרס מסתובבת בחוגים הפוליטיים הבכירים כבר יותר מ-20 שנה, והייתה מקורבת לנשיאים ז'אק שיראק וניקולא סרקוזי. השניים נחשבים למנטורים שלה. בימיה כפוליטיקאית זכתה לכינוי "הבולדוזרית", וראש הממשלה ז'אן-פייר רפרן אמר עליה בעבר: "זה זז לאט, אבל זה עיקש מאוד".
פקרס נשואה לז'רום, אישה עסקים, ולזוג שלושה ילדים, בני 25-18. בעבר זקפה לזכות בעלה את העובדה שהקדיש זמן רב לילדיהם ובכך אפשר לה לפתח את הקריירה הפוליטית שלה. לצד זאת, ועל אף העובדה שהיא האישה הראשונה המועמדת לנשיאות צרפת מטעם המפלגה השמרנית, פקרס מדגישה כי היא היא איננה פמיניסטית. בריאיון שהעניקה ב-2010 אמרה על בעלה: "הוא הפמיניסט הגדול יותר בינינו".
בעבר כונתה פקרס על-ידי חלק מיריביה "הבלונדינית", אבל לדבריה – היריבים האלה כבר שילמו את המחיר על הזלזול. כעת כשהיא נשאלת אם צרפת מוכנה לאישה נשיאה, היא משיבה: "המצביעים בימין הוכיחו שהם מוכנים, והם עוד אלה שהיו עלולים להיות הספקנים ביותר בנוגע לבחירה באישה".
הסיבוב הראשון בבחירות לנשיאות ייערך ב-10 באפריל. בהנחה שאיש מהמועמדים לא יגרוף בסיבוב הזה יותר ממחצית הקולות, שני המעומדים שיגיעו בו לשני המקומות הראשונים יעפילו לסיבוב שני ומכריע, שבו יתחרו זה נגד זה ראש בראש. לפי סקר מהשבוע שעבר, בסיבוב הראשון זוכה כעת מקרון ל-23%, ואילו פקרס זוכה ל-17% במקום השני – נתון זהה-למעשה לזה של מרין לה פן. המועמד היהודי אריק זמור, שנחשב לאיש ימין קיצוני יותר מלה פן, ושנודע ברטוריקה האנטי-איסלאמית שלו אבל מואשם גם בליבוי אנטישמיות, נחלש מאוד בשבועות האחרונים, וכעת הוא זוכה רק ל-11% תמיכה.
לקריאה נוספת:
• היהודי שרץ לנשיאות צרפת מסתבך: אצבע משולשת ו"רומן מחוץ לנישואים"
זמור, שבחודשים האחרונים קיבע את מעמדו כדמות הססגונית ביותר במרוץ לנשיאות צרפת ואף העפיל למקום השני בסקרים, הורשע אתמול בבית משפט בפריז בהסתה על רקע גזעני בגין הצהרות שהשמיע ב-2020, אז אמר בטלוויזיה על ילדי מהגרים המגיעים לצרפת: "הם גנבים, הם רוצחים, הם אנסים. זה כל מה שהם. אנחנו חייבים לשלוח אותם חזרה. האנשים האלה עולים לנו כסף". זמור נקנס ב-10,000 אירו ונדרש לשלום עוד אלפי אירו כפיצוי לארגונים הפועלים נגד הגזענות.