סוכנות הידיעות הסורית סאנא דיווחה הלילה (יום ב') כי מערכות ההגנה האווירית פעלו באזור דמשק. לפי הדיווח, מדובר בתקיפה ישראלית. עוד דווח כי הדי פיצוצים נשמעו ברחבי העיר. מקור צבאי סורי מסר לאחר מכן לתקשורת במדינה כי ישראל תקפה באזור שדה התעופה הבינלאומי של דמשק באמצעות טילים, וכתוצאה מהתקיפה נהרגו שני חיילים ושניים נוספים נפצעו.
עוד דווח בסאנא כי לשדה התעופה נגרם נזק והוא הושבת. בלילה דווח לפי הודעה של רשות התעופה האזרחית של סוריה לחברות התעופה ולטייסים, כי שני המסלוללים של שדה התעופה נסגרו ולכן השדה נסגר לכל הטיסות. עוד נמסר כי נגרם נזק לאחד המסלולים, אך הוא יחסית פשוט לתיקון. בבוקר דווח כי השדה שב לפעילות. רשות התעופה האזרחית עדכנה כי אחד המסלולים שב לפעילות והטייסים נדרשים לנקוט זהירות יתרה בנחיתה. בגלל שיש מעט מאוד טיסות בשדה התעופה, מסלול אחד יכול להכיל את כל נפח הפעילות בשדה. המסלול השני עדיין סגור.
המרכז הסורי למעקב אחר זכויות אדם דיווח כי "שעות לאחר התקיפה, שב החלק האזרחי של שדה התעופה בדמשק לפעילות". בדיווח צוין כי "השדה שב לפעילות חלקית ולא מלאה, מסלול ההמראה שמשמש את הטיסות האזרחיות שב לפעילות בעוד המסלול שמשמש את איראן והמיליציות שלה עדיין מושבת".
שדה התעופה בדמשק הושבת כבר ביוני 2022, עקב תקיפה שיוחסו לישראל. התקיפה הלילה המיוחסת לישראל היא הראשונה מאז הושבעה ממשלת נתניהו ביום חמישי בשבוע שעבר. לפי המרכז הסורי למעקב אחר זכויות אדם, בשנת 2022 יוחסו לישראל 32 תקיפות נגד יעדים צבאיים על אדמת סוריה.
המרכז הסורי למעקב אחר זכויות אדם דיווח כי מטרות התקיפה של ישראל הלילה היו יעדים של חיזבאללה ומשמרות המהפכה האיראניים, וכן כי ארבעה בני אדם נהרגו. עוד דיווח המרכז כי בתקיפה נפגע מחסן הסמוך לשדה התעופה.
ברקע דיווח זה, מחר יחול יום השנה לחיסול קאסם סולימאני ואבו מהדי אל-מוהנדס, שבמהלכו צפויות להתקיים עצרות ואירועים בלבנון, איראן ועיראק. בין היתר צפוי להתקיים גם נאום של מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה, לאחר שהנאום המתוכנן הקודם שלו, ביום שישי האחרון, בוטל על רקע "מחלת השפעת שחלה בה" לפי הודעת הארגון.
התקיפה הקודמת בסוריה אירעה בלילה שבין ה-19 ל-20 בדצמבר. אז לפי הדיווחים אחד האזורים שהותקפו היה א-סיידה זיינב, דרומית לדמשק, שבו ישנה נוכחות רבה של כוחות חיזבאללה והמיליציות הפרו-איראניות. גורמי אופוזיציה למשטר הסורי דיווחו מצדם כי היעדים שהותקפו קשורים לאיראן. התקיפה הקודמת הגיעה ימים אחדים אחרי שהרמטכ"ל רב-אלוף אביב כוכבי אישר, בהודאה נדירה יחסית, כי ישראל הייתה אחראית למתקפה קודמת בסוריה בגבול עם עיראק, שבה נפגעה שיירה שנועדה להבריח נשק איראני.
כמה ימים לפני שחזר ללשכת ראש הממשלה, העלה בנימין נתניהו את נושא הפעילות האיראנית בסוריה, בשיחה שקיים עם נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין. נתניהו אמר באותה שיחה כי הוא "נחוש למנוע מאיראן השגת נשק גרעיני ולבלום את ניסיונותיה להתבסס צבאית בגבולנו הצפוני".
אתמול התייחס שר הביטחון, יואב גלנט, לאיומים על ישראל. השר אמר כי "נגד הטרור על כל תצורותיו, ננקוט יוזמה, נפעל במדיניות התקפית, נילחם בטרור ללא פשרות. חיילי צה"ל ומפקדיו ניצבים על משמרתם ופועלים יומם ולילה לבצע את משימותיהם - הם המהווים את היתרון האנושי, המאפשר את הפעילות המבצעית ואת בניין הכוח".
במקביל לתקיפה הישראלית דווח על תקיפה נוספת של כוחות הקואליציה וארה"ב באזור דיר א-זור, נגד יעדים של דאעש.
פורסם לראשונה: 01:31, 02.01.23