יונתן אוריך, יועצו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, התייצב הבוקר (רביעי) ביחידת להב 433 של המשטרה בלוד, לאחר שקיבל זימון מיחידת היאחב"ל (היחידה הארצית לחקירת פשיעה ובינלאומית) עבור פעולת חקירה בטלפון הנייד שלו. אוריך, שנחקר פעמיים באזהרה בחשד למעורבותו בפרשת הדלפת המסמכים המסווגים, סירב בהוראת עורך דינו למסור את המכשיר הסלולרי לטובת פעולת החקירה.
2 צפייה בגלריה
מימין: אוריך, רוזנפלד, נתניהו ופלדשטיין
מימין: אוריך, רוזנפלד, נתניהו ופלדשטיין
מימין: אוריך, רוזנפלד, נתניהו ופלדשטיין
(צילום: עידו ארז, שאול גולן, AFP/ABIR SULTAN)
ליועץ של נתניהו שני טלפונים ניידים, שאחד מהם כבר נתפס בידי המשטרה. השני נותר אצלו ובשל כך הוא נדרש להגיע אל המשטרה. עם הגעתו לחקירה, הוצג בפניו ובפני פרקליטו עו"ד עמית חדד צו חיפוש שאותו אישר השופט יובל קידר מבית משפט השלום בראשון לציון, ולפיו המשטרה רשאית לא רק לערוך חיפוש בטלפון הנייד, אלא לבצע חיפוש ב"ענן" ובמאגרי חשבונות הוואטסאפ והטלגרם שלו.
עו"ד חדד, שהורה כאמור לאוריך לסרב למסור את הטלפון הנייד שלו, הגיש אחר הצהריים בקשה בהולה לשופט קידר לעצור את פעולת החקירה ולקיים דיון לגבי הצו שכן לשיטתו הוא אינו חוקי. לפי הצו שאושר על-ידי בית המשפט וניתן לפי בקשת המשטרה במעמד צד אחד, "ביצוע חיפוש בשרתים מרוחקים ויבוצע על -ידי חוקר מחשב מיומן".
חדד כתב בבקשה שלו כי "מאחר שמדובר בצו חיפוש שניתן בהיעדר סמכות ומבלי שגולו לבית המשפט הנכבד מלוא הפרטים הרלוונטיים, סירבו המבקש והח"מ (אוריך) לביצוע החיפוש". עורך דינו של אוריך טען כי צו החיפוש אינו חוקי. הוא פירט: "כלל לא מדובר בביצוע חיפוש בטלפון הנייד של המבקש (אוריך)".
חדד הוסיף: "המשיבה (המשטרה) מבקשת לעשות שימוש בטלפון הנייד של המבקש (אוריך), כדי לבצע חיפוש לא חוקי בניגוד לדין בשרתים המרוחקים של חברות מטא, טלגרם וגוגל המצויים מחוץ לגבולות ישראל. לשון אחר, לא מדובר בחיפוש מקומי בטלפון הנייד של המבקש, אלא בחיפוש בנכסים – שרתים– המצויים מחוץ לגבולות ישראל.
"חיפושים מעין אלה כפופים לדינים החלים על חיקורי דין; הם כפופים לאמנות בינלאומיות שחלות על סוגית מעין אלה. משטרת ישראל לא מוסמכת להורות על חיפוש בשרתים השייכים לחברות בינלאומיות, כאשר השרתים עצמם נמצאים מחוץ לשטח מדינת ישראל".
2 צפייה בגלריה
יונתן אוריך
יונתן אוריך
יונתן אוריך
(צילום: אורן בן חקון)
חדד טען עוד כי "צו החיפוש 'התמים' לכאורה, מהווה ניסיון פסול של משטרת ישראל לעקוף דינים בינלאומיים רבים, ובכלל זה את תקנות הגנת הפרטיות האירופיות שמחייבות חברות כמו Meta וגוגל, ואוסרות על מסירת מידע לרשויות חקירה זרות ללא עמידה בתנאים מחמירים של בקשה פורמלית והסכמה של הרשויות במדינת השרת.
"הצו הפסול מפר גם את הוראות הדין האמריקני, במסגרת חוק שקובע כי חברות אמריקניות לא רשאיות למסור מידע ישירות לרשויות חקירה זרות, אלא רק דרך הליך משפטי מוסדר". בכל הנוגע להגנת פרטיותו של אוריך, כותב חדד כי "צו החיפוש לא מפרט כיצד המשטרה מתכוונת לסנן מידע אישי שאינו רלוונטי לחקירה, ולכן מהווה חיפוש גורף ובלתי חוקי".
עד כה הוגשו בפרשה שני כתבי אישום. דובר ראש הממשלה אלי פלדשטיין הואשם במסירת ידיעה סודית שכוונתה לפגוע בביטחון המדינה, החזקת ידיעה סודית ושיבוש הליכי משפט. נגד צה"ל במילואים ארי רוזנפלד הואשם במסירת ידיעה סודית, שיבוש הליכי משפט וגניבה בידי מורשה.