אזרחי שווייץ יצביעו במשאל עם על צעדים שנועדו להגביל את ההגירה אל המדינה, כדי שאוכלוסייתה לא תמנה 10 מיליון תושבים לפני שנת 2050.
השיטה הדמוקרטית בשווייץ קובעת שכל הצעה יכולה לעלות להצבעה במשאל עם, אם מנסחי ההצעה מצליחים לאסוף 100,000 חתימות בתוך 18 חודשים. מפלגת העם השווייצרית (SVP), מפלגת ימין שהפכה בבחירות באוקטובר למפלגה הגדולה ביותר במדינה, הגישה היום לנציגות הפדרלית בברן 114,600 חתימות - שאותן אספה במחצית מהזמן הדרוש. מהרגע שהושג מספר החתימות הדרוש בדרך כלל לוקח חודשים - ואפילו שנים - עד שמשאל העם יוצא לדרך.
מפלגת SVP אמרה כי להגירה ההמונית יש "השלכות הרסניות על המדינה הקטנה שלנו". המפלגה קראה לציבור לתמוך בצעדיה, כדי "להגן על הנוף הייחודי שלנו, על איכות החיים הגבוהה שלנו, על שגשוג מעל הממוצע על עתיד בטוח וחופשי לנו וילידינו".
בסוף שנת 2022 היו בשווייץ 8.82 מיליון תושבים, בהשוואה ל-8.54 מיליון ארבע שנים קודם לכן. כרבע מאוכלוסיית המדינה הם אזרחים זרים. מפלגת SVP מציעה לשנות את החוקה השווייצרית, ולקבוע ש""מספר תושבי הקבע של המדינה לא יחצה את ה-10 מיליון לפני שנת 2050".
לפי ההצעה, מספר תושבי הקבע יכלול אזרחים שווייצרים שחיים במדינה ואזרחים זרים עם אשרת שהייה למשך שנה לפחות, או כאלה שנמצאים במדינה תקופה דומה. אם האוכלוסייה תגיע ליותר מ-9.5 מיליון לפני 2050, הממשלה והפרלמנט בשווייץ "ינקטו צעדים, במיוחד בנוגע לבקשות מקלט ולאיחוד משפחות", כדי לצמצם את מספר המהגרים. מפלגת SVP ציינה בהצעתה שאם הצעדים האלה לא יספיקו, שווייץ בסופו של דבר תצטרך לבטל את הסכם חופש התנועה של אזרחי האיחוד האירופי.
שווייץ אמנם לא חברה באיחוד, אך חותמה על אמנת שנגן, שמסדירה את אזור התנועה החופשית באירופה. ההצעה של SVP מגיעה בעיצומם של מגעים להעמקת השותפות בין שוייץ לאיחוד.
SVP אמרה שהיוזמה שלה היא "התשובה לבעיות שקשורות להגירה בשווייץ". היא ציינה את המחסור בדירות, עליית מחירי השכירות, פקקי תנועה, צפיפות בתחבורה הציבורית, פשע, אלימות, הפסקות חשמל, ירידה באיכות בתי הספר ו"הגדלת הלחץ על האזורים הכפריים שלנו".
מפלגת הימין SVP מתנגדת להגירה המונית, לשיתוף הפעולה הדוק עם האיחוד האירופי ולנטישת מעמד הניטראליות שמאפיין את שווייץ.