כ-400 אלף איש לכודים במריופול שבדרום-מזרח אוקראינה, מנסים לתפוס מחסה מההפצצות הכבדות שניתקו את אספקת החשמל, החימום והמים. לפי ההערכות, כ-80% מהמבנים בעיר ניזוקו, רבים מהם הוחרבו עד היסוד. שברי ההריסות ניכרים כמעט בכל רחוב בעיר. הרשויות אומרות שכ-2,500 איש נהרגו במריופול מאז הפלישה הרוסית שהחלה ב-24 בפברואר, והמספר עוד צפוי לעלות. ברחובות העיר ישנן גופות שטרם נאספו, כשלרוב הן עטופות בשמיכות ובמעילים. רוב הקורבנות שנטמנו, נקברו בקברי אחים.
משרד ההגנה הרוסי אמר אתמול כי כוחותיו "מהדקים את החבל" סביב מריופול, וכי הקרבות כבר הגיעו למרכז העיר הנצורה - שבה יורדות הטמפרטורות אל מתחת לאפס כמעט מדי לילה. בגלל מיקומה האסטרטגי על חופי ים אזוב, מריופול נחשבת ליעד מרכזי של צבא רוסיה, שמכתר אותה כבר ימים ארוכים. העיר נמצאת בתוואי שבין חצי האי קרים ממערב - שאותו סיפחה רוסיה - לאזור דונייצק במזרח, שנשלט בחלקו על-ידי בדלנים פרו-רוסים. ראש העיר של מריופול, ואדים בויצ'נקו, אמר ל-BBC כי "כוחותינו עושים כל שביכולתם כדי להחזיק בעמדותיהם, אבל כוחות האויב גדולים משלנו".
המלחמה באוקראינה - כתבות נוספות:
• זלנסקי: "שיחות שלום עכשיו - או שלרוסים ייקח דורות להתאושש"
• נאום פוטין נקטע באמצע: "תקלה טכנית"
• אימון יחידות צבאיות ואגירת אלפי טונות של מזון: קייב נערכת למצור הגדול
• דו"ח מודיעיני: "בעיות לוגיסטיות מקשות על צבא רוסיה"
• לפני ההפצצה: מריופול הזהירה שילדים מסתתרים בתיאטרון
חבר הפרלמנט האוקראיני דמיטרו גורין, שהוריו לכודים במריופול, אמר ל-BBC כי אספקת המזון והמים בה הגיעה לרמות נמוכה בצורה מסוכנת - והגדיר את התנאים בעיר הנצורה כ"ימי הביניים". לדבריו, "לאנשים נגמרו האוכל והמים. לפני כמה ימים טנקים התחילו לירות בבניינים בני תשע קומות, אז אי אפשר לצאת החוצה. כולם יושבים בדירות ובמרתפים ותוהים אם הם ימותו בשעה הקרובה".
"ההפגזות והירי לא מפסיקים", הוסיף גורין. "מטוסים מטילים פצצות במשך 24 שעות". הוא הביע פסימיות בכל הנוגע למסדרונות הומניטריים ליציאה מהעיר וחידוש האספקה אליה. "מהתמונות שראיתי, לא נותרה יותר עיר", אמר. "ראש העיר מעריך ש-30% מהמבנים נהרסו לחלוטין ו-50% ניזוקו קשות. הבית שלי נשרף עד היסוד".
סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה כי ללא מים זורמים או חימום, נשים במריופול מתכופפות סביב מנגלים מאולתרים כדי לבשל כל מזון שהן יכולות למצוא. האביב מתקרב, ואין יותר שלג שיוכלו להמיס למי שתייה. התושבים בעיר אמרו לרויטרס שלא ציפו לאסון כזה באוקראינה הפוסט-סובייטית. אלכסנדר, בן 57, סימן בידו לעבר המקום שבו שוכבת גופת אמה של אשתו - וסיפר: "היה לה דרכון רוסי, אזרחות רוסית והרבה מדליות. היא נולדה ב-1936 ושרדה את המצור על לנינגרד".
מושל מחוז דונייצק שבו נמצאת מריופול, פבלו קירילינקו, אמר כי בימים האחרונים כ-35 אלף איש הצליחו לנצל את הרגעים הספורים שבהן ההפגזות שוככות כדי לעזוב את העיר הנצורה. רבים מהם עזבו ברגל או בשיירות של מכוניות פרטיות. אלה שנשארו סובלים מייאוש, קור וחרדה. "אני מרגישה נורא, קר לי, אני נגעלת ומפוחדת", סיפרה אולגה לרויטרס. "אין לי מילים. לא הייתי מוכנה לכך שהחיים שלי יהפכו לכאלה".
רוסיה אמנם מכחישה שהיא פוגעת באזרחים במכוון, והאשימה את קייב בשימוש בהם כמגן אנושי. עם זאת, בשטח מצטברות עוד ועוד עדויות שסותרות את הטענות הרוסיות: בית חולים ליולדות הופגז בשבוע שעבר, ותיאטרון ששימש למקלט שבו הסתתרו יותר מ-1,000 אזרחים הופצץ גם הוא - למרות שהמילה "ילדים" נכתבה מחוץ לו באותיות גדולות מספיק כדי שטייסים יוכלו לקרוא אותן. עד כה חולצו יותר מ-130 איש מהריסות התיאטרון, אך החשש הוא שמאות עדיין לכודים בו - והקרבות המתנהלים בעיר מקשים על חילוצם.
ותחת ההפגזות הכבדות ומראות ההרס הקשים, רגעים מדהימים של סולידריות אנושית מספקים לתושבים תקווה. זרים גמורים עוזרים זה לזה, וגם בצל המחסור מספקים לאחרים מחסה, אוכל ושמיכות. "בילינו יומיים במרתף, אמא שלי לא יכלה לזוז", סיפרה דיירת בגיל העמידה לרויטרס. "חשבתי שהיא לא תשרוד, ואז הצלחנו לצאת מהמרתף - ואנשים שראיתי בפעם הראשונה בחיי חסו עלינו. ועכשיו אנחנו יושבות כאן, מכוסות בשמיכות. קר כאן מאוד. אנחנו רק רוצות ללכת הביתה".
צילומי לוויין של חברת Maxar שפורסמו אתמול בערב מראים את ההרס הכבד במריופול. אזורים שלמים נחרבו, והבניינים וכלי הרכב שנמצאים בהם מפויחים. ובינתיים, משרד ההגנה האוקראיני הודיע שאיבד את הגישה לים אזוב "באופן זמני", מאחר שהכוחות הרוסיים הידקו את אחיזתם סביב הנמל המרכזי במריופול. משרד ההגנה לא ציין בהודעתו אם כוחות אוקראינה הצליחו להחזיר לעצמם את הגישה לים. מוסקבה, אגב, טענה כבר ב-1 במרץ שכוחותיה ניתקו את הצבא האוקראיני מהים.
בריטניה: "פוטין משתמש במו"מ כמסך עשן"
היועץ הנשיאותי, אולכסיי ארסטוביץ', אמר היום שב-24 השעות האחרונות לא היו שינויים משמעותיים באזורי הלחימה. לדבריו, מריופול, מיקולאייב, חרסון ואיזיום הן המוקדים העיקריים שבהם מתרחשת המתקפה הרוסית. על רקע כל אלה, נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי קרא הלילה לשיחות שלום מקיפות עם רוסיה, כשמאז הדיווחים השבוע על התקדמות במשא ומתן בין הצדדים לא הושגה פריצת דרך משמעותית כלשהי. לדברי זלנסקי, "הגיע הזמן להחזיר את השלמות הטריטוריאלית והצדק לאוקראינה. אחרת, לרוסיה ייקח כמה דורות להתאושש מהפסדיה במלחמה". הוא הוסיף כי יש לקיים את השיחות "ללא דיחוי", ואמר כי רק כך רוסיה תוכל להגביל את הנזק שנגרם מ"הטעויות" שלה.
עם זאת, שרת החוץ הבריטית אליזבת טראס טענה שפוטין משתמש בשיחות עם אוקראינה כ"מסך עשן", בזמן שהוא מגביר את המתקפות ברחבי המדינה. בריאיון לעיתון טיימס אמרה טראס שהיא "סקפטית מאוד" לגבי מידת הרצינות של רוסיה בשיחות, והאשימה את הכוחות הרוסיים בניסיון ליצור מקום להתארגנות מחדש כדי לחדש את המתקפה שנתקעה. היא אמרה ש"אנחנו לא רואים נסיגה רצינית של חיילים רוסים, או הצעות רציניות כלשהן על השולחן", והוסיפה שרוסיה "תשתמש באלימות גרועה יותר ויותר" ככל שהמערכה הצבאית שלה תתערער.
זלנסקי טען גם שהכוחות הרוסיים חוסמים בכוונה אספקה הומניטרית לערים שנמצאות תחת מתקפה, והדגיש: "זו טקטיקה מכוונת. זה פשע מלחמה והרוסים ייתנו על כך את הדין, ב-100%". הוא התייחס גם להפגזת התיאטרון במריופול, ואמר כי למרות שהתקיפה התרחשה ביום רביעי - עד כה לא ידוע כמה אנשים נפגעו בה, ומאות עדיין לכודים תחת ההריסות.
צבא אוקראינה טען הבוקר כי בעיירה צ'רנובייבקה שבמחוז חרסון נהרג קצין רוסי בדרגת לוטננט גנרל - אנדריי מורדביצ'ב, מפקד ארמיית המשמר השמינית של הצבא הרוסי. הצבא האוקראיני טען גם שהמצב בחזיתות המלחמה לא השתנה מהותית ב-24 השעות האחרונות. גם היום מסרה אוקראינה שהיא מקווה לפנות אזרחים דרך עשרה מסדרונות הומניטריים בערים שנמצאים בחזית הלחימה.
דובר משרד ההגנה הרוסי אמר הבוקר כי מוסקבה השמידה מחסן תת-קרקעי באיוונו-פרנקיבסק שבמערב אוקראינה באמצעות טילים היפר-סוניים. במחסן, לטענתו, היו טילים ותחמושת. טילים היפר-סוניים הם טילים בליסטיים חדישים שיכולים לעוף באטמוספרה העליונה במהירות הגבוהה פי 5 ממהירות הקול. רוסיה, נציין, מעולם לא הודתה בעבר בשימוש בטילים היפר-סוניים בלחימה.
סגן ראש העיר זפוריז'יה אמר כי בהפגזה רוסית בפרברי העיר נהרגו תשעה בני אדם ונפצעו 17 נוספים. הצבא האוקראיני הכריז על עוצר של 38 שעות בעיר, שמותקפת על-ידי הצבא הרוסים במרגמות, טנקים, מסוקים וטילים.
משרד ההגנה הבריטי אמר היום כי "הקרמלין לא הצליח עד כה להשיג את יעדיו המקוריים", והוסיף: "רוסיה הופתעה מהיקף ההתנגדות האוקראינית. היא נאלצה לשנות את הגישה המבצעית שלה, וכעת נוקטת אסטרטגיה של התשה. סביר להניח שהדבר כרוך בשימוש חסר הבחנה בעצמת אש, וכתוצאה מכך להגדלת מספר האזרחים ההרוגים, הרס התשתיות האוקראיניות והעצמת המשבר ההומניטרי". לפי האו"ם, לפחות 816 אזרחים אוקראינים נהרגו במלחמה, וישנם יותר מ-3.2 מיליון פליטים שנמלטו מהמדינה. בנוסף, ישנם 2 מיליון עקורים בתוך אוקראינה. לטענת האוקראינים, לפחות 112 ילדים נהרגו מתחילת הפלישה הרוסית.