שעות לאחר התקיפה ברובע הדאחייה בביירות, שם חוסל לפי צה"ל ראש מערך המבצעים של חיזבאללה, איברהים עקיל, יחד עם עוד מפקדים במערך ובשרשרת הפיקוד של כוח רדואן, בחיזבאללה אישרו רשמית את דבר מותו. שר הפנים הלבנוני הורה להטיל סגר סביב המבנה שהותקף וקרס, במטרה להקל על מאמצי חילוץ הנפגעים וההרוגים, ולקראת חצות הערוץ הלבנוני MTV דיווח כי חולצה וזוהתה גופתו של עקיל, וכי משפחתו עודכנה. לפי דובר צה"ל, תת-אלוף דניאל הגרי, עקיל ומפקדי חיזבאללה התכנסו מתחת לאדמה - ושם נהרגו.
לפי חיזבאללה, עקיל מונה בשנת 2008 ליועצו של נסראללה לענייני מבצעים. ארגון הטרור הודה שבמהלך המלחמה הוא תכנן ופיקח על פעילות כוח רדואן. לדברי חיזבאללה, הוא היה ממייסדי מערך המבצעים בארגון הטרור, והוא פיקח על הקמתו ופיתוחו של כוח רדואן "עד יום מותו". כמו פואד שוכר, גם עקיל זכה לכינוי המיוחד "מפקד הג'יהאד הגדול" - שמעיד על בכירותו. הוא המחוסל השני שזוכה לכינוי הזה מצד חיזבאללה מאז תחילת המלחמה.
בנוסף, חיזבאללה הודיע כי אחמד מחמוד ווהבי, שכונה חאג' חוסיין סמיר, מפקד בארגון, נהרג בתקיפה. הארגון הגדיר את ווהבי "השהיד המפקד", והוא הרביעי בחיזבאללה שזכה לכינוי זה. קדמו לו מוחמד נעמה נאסר, אבו טאלב ווויסאם טוויל.
את התקיפה ביצעו מטוסי קרב מדגם F-15, ששיגרו טילים לעבר הבניין. רשת אל-ג'זירה דיווחה כי ארבעה טילים שוגרו לעבר הפגישה, של "ועידת הנהגה של כוח רדואן", שבה השתתפו יותר מ-20 בני אדם, בקומה השנייה מתחת לאדמה. באל-ג'זירה, שציטטה מקור ביטחוני לבנוני, דווח עוד כי "כמה מאנשי הנהגת כוח רדואן יצאו פצועים". לפי רשת MTV הלבנונית, משפחותיהם של שישה אנשי כוח רדואן עודכנו על מותם. גופות נוספות צפויות להיחשף - ומספר ההרוגים יגדל, דווח עוד. ברשת MTV ובערוץ "אל-ערבייה" הסעודי נכתב כי בין ההרוגים מפקד יחידה 800 בחיזבאללה, ואחראי גדוד בכוח רדואן, אחראי האימונים ואחראי המטה.
בערוצים הסעודיים "אל-חדת'" ו"אל-ערבייה" פרסמו ממקורותיהם את שמות חלק מההרוגים - 13 במספר - או למעשה את הכינויים שלהם זכו בחיזבאללה. ארגון הטרור לא פרסם דבר על גורל נפגעי התקיפה, אבל לפי הערוצים, בתקיפה הישראלית נהרגו חאג' אבו חוסיין ווהבי, אבו יאסר, חמזה אל-ררבייה, אל-חאג' מהדי, אל-חאג' נינווה, מהדי אל-בוקס, סאמר חלאווי, חסן חוסיין, חוסיין חדרג', סראג' חדרג, עבאס מסלמאני, מוחמד אל-עאטר ומהדי ג'מול.
לפי המספרים שפורסמו בלבנון, בתקיפה נהרגו לפחות 14 בני אדם, ועוד 66 נפצעו - בהם תשעה באורח אנוש. מהמקום הגיעו תמונות שבהן נראה נזק כבד למבנה שהותקף, וגם לעשרות מכוניות רבות בסביבה. בתיעוד שפורסם מהמקום אף תועדו מכוניות חונות שהתהפכו, וזגוגיות שהתנפצו. לפי רשת "אל-מיאדין", המזוהה עם חיזבאללה, בתקיפה ניזוקו גם עשרות חנויות.
ערוץ "אל-ערבי" הקטארי דיווח מפי מקור ביטחוני בכיר כי הקשר עם עקיל אכן אבד מאז התקיפה. אבל לא רק איתו: בלבנון פרסמו אתמול לאורך הערב תמונות של שורת נעדרים - עם מספרי טלפון שאיתם ניתן ליצור קשר, במקרה שנודע גורל אותם נעדרים.
עד ראייה ששוחח עם "ניו יורק טיימס" סיפר כי כלל לא שמע קול של טיל מגיע לפני התקיפה: "זה היה יותר כמו רעידת אדמה. הבניין שלנו רעד". תושבים אחרים דיווחו על כאוס, ואחד מהם, מורתדא סאמוי, העיד כי כשהגיע לזירה מצא בניין שנחרב לחלוטין ומכונית שהתהפכה על צדה. הוא סיפר שניסה לעזור לאישה שחיפשה את הילד שלה, אך כוחות ההצלה דרשו ממנו לעזוב: "הבניין נהרס לחלוטין. אני רועד".
התקיפה בדאחייה הייתה השלישית שביצעו כלי טיס של חיל האוויר מתחילת המלחמה. בתקיפה הראשונה חוסל בכיר חמאס סאלח אל-עארורי, ובשנייה חוסל פואד שוכר, שכונה בישראל רמטכ"ל חיזבאללה. שגרירות איראן בלבנון אמרה לאחר התקיפה בביירות כי "הטירוף הישראלי חצה את כל הגבולות".
לפי צה"ל, עקיל והמפקדים שחוסלו היו מאדריכלי "התוכנית לכיבוש הגליל", שבמסגרתה תכנן ארגון הטרור השיעי לפשוט לשטח מדינת ישראל, לכבוש את יישובי הגליל, לרצוח ולהרוג חפים מפשע, בדומה לטבח שביצע חמאס בשבעה באוקטובר.
במקביל, באל-ערבי אל-ג'דיד הקטארי צוטט מקור פרלמנטרי בחיזבאללה, שאמר: "התקיפה בדאחייה מגיעה בהקשר למלחמת ההשמדה הגלויה שישראל מנהלת באזור. לא משנה כמה ישראל תסלים את הפעולות - חזית לבנון תישאר פתוחה כדי לתמוך בעזה. החשבון יגיע, הגמול יהיה צודק, הימים יעידו. אנחנו משאירים לשטח לומר את דברו. כל הפרה ישראלית של הכללים (כללי העימות - לב"א) תיענה בתגובה מתאימה".
מקור דיפלומטי, שזהותו לא דווחה, אמר מצידו לאל-חדת' הסעודי כי "ההתנקשות בעקיל נושאת מסר מדיני וצבאי - לפיו הסלמה של חיזבאללה תיענה בהסלמה בדאחייה".
נתניהו לצרפת: תלחצו על חיזבאללה
בינתיים, במישור הדיפלומטי, נמשכים הניסיונות להימנע מהסלמה והידרדרות למלחמה כוללת בין ישראל לחיזבאללה. ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח אתמול עם נשיא צרפת עמנואל מקרון. מקרון האשים כי ישראל דוחפת את האזור למלחמה, ונתניהו מצידו השיב כי במקום ללחוץ על ישראל - הגיע הזמן שצרפת תגביר את הלחץ על חיזבאללה.
דיפלומט צרפתי אמר כי "ברור שיש חילוקי דעות מתמשכים בין שתי הממשלות שלנו בהמשך הדרך. אנו קוראים לכל הגורמים באזור לנהוג באיפוק מירבי כדי לסגור את המשא ומתן להפסקת האש בעזה ולהקל על הסדר מו"מ של המצב בגבולה הצפוני של ישראל. לכן, אנו מאמינים שההתפתחויות הביטחוניות האחרונות בלבנון הגבירו עוד יותר את הסיכוי למלחמה, בעוד אנו משוכנעים שדרך דיפלומטית עדיין קיימת. נמשיך לפעול לקראת האחרון".
מי שעוד התייחס ללחימה בצפון היה נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, שאמר כי "צריך להבטיח שאנשי צפון ישראל, כמו גם אנשי דרום לבנון, יכולים לחזור לבתיהם - ולחזור לבתיהם בביטחון". ביידן אמר עוד כי הגעה לעסקת חטופים עדיין מציאותית, והוסיף: "צריך לשמור על זה כך".
מבוקש גם בארה"ב
עקיל היה מבוקש לא רק על-ידי ישראל אלא גם על-ידי ארה"ב. כבר ב-2015 הגדירה אותו וושינגטון כ"טרוריסט", ושמו נקשר לפיגועים רבים בעולם ולפעילות צבאית גם בסוריה. בשנה שעברה, לציון 40 שנה לפיגוע בשגרירות האמריקנית בביירות, הודיע הבית הלבן כי יעניק 7 מיליון דולר לכל מי שימסור מידע על עקיל, שהיה אחד האחראים לפעולת הטרור ב-1983 שגבתה את חייהם של 63 בני אדם. עקיל גם היה אחד ממפקדי הפיגוע בבסיס חיל הנחתים האמריקני באוקטובר של אותה השנה, שבו נהרגו 241 אנשי צבא.
נוסף על אלה פיקד עקיל על מבצעי חטיפת בני ערובה אמריקנים וגרמנים בלבנון, ושמו עלה כמה פעמים כמי שעתיד לרשת את תפקיד רמטכ"ל חיזבאללה – עוד זמן רב לפני חיסולו ביולי, גם כן בדאחייה בביירות, של פואד שוכר, מי ששימש בתפקיד זה. עקיל שרד כמה ניסיונות חיסול, בהם אחד בפברואר 2000, אז שיגרו מסוקי אפאצ'י טילים לעבר מכוניתו. הוא נפצע אז באורח קל.
פורסם לראשונה: 21:42, 20.09.24