אף שמאות אלפים עדיין נדבקים בקורונה מדי יום בארה"ב, גם שם נראים כעת סימנים לדעיכה של גל התחלואה שחולל זן האומיקרון, וכמו מדינות אחרות בעולם, גם שם מזדרזים כעת מושלי מדינות להקל בהגבלות שהוטלו על תושביהם. אלא שהפעם אלו שעושים זאת הם מושלים מהמפלגה הדמוקרטית, בניגוד להמלצותיו של הממשל הפדרלי בראשות הנשיא ג'ו ביידן.
שורה של מושלים דמוקרטים, מקליפורניה ועד ניו ג'רזי, הודיעו בימים האחרונים כי יבטלו את חובת עטיית המסכה במקומות סגורים, חלקם גם בתוך בתי הספר, ומושלת ניו יורק צפויה להצטרף אליהם ממש בקרוב. סביב המסכות, נזכיר, התעורר כבר בתחילת המגפה ויכוח פוליטי ער בין הדמוקרטים לרפובליקנים: בעוד מושלי מדינות דמוקרטים נטו לאורך השנתיים האחרונות להטיל הגבלות נוקשות על תושביהם, כולל החובה לעטות מסכות, מושלים רפובליקניים רבים נמנעו מכך, וחלקם אף אסר להטיל הגבלות שכאלו.
כעת אבל נראה שהסבלנות פקעה גם בקרב הדמוקרטים, למרות שהממשל הפדרלי ממשיך להמליץ על עטיית מסכות במקומות סגורים, גם למחוסנים. עם אלו שהודיעו על הסרת חובת המסכות נמנה מושל קליפורניה גווין ניוסם, שהודיע ביום שני כי החובה הזו תבוטל מ-15 בפברואר – עבור מחוסנים בלבד. "לא מחוסנים עדיין יצטרכו לעטות מסכה במקומות סגורים. לכו להתחסן. לכו לקבל בוסטר", הוא צייץ בטוויטר. ניוסם הסביר את החלטתו בכך שקליפורניה כבר עברה את שיאו של גל האומיקרון, וכי מאז שיעור ההדבקה אצלה צנח ב-65%. לדבריו, גם מספר החולים המאושפזים בבתי החולים "התייצב".
להודעתו של ניוסם קדמה הכרזתו של מושל ניו ג'רזי פיל מרפי, שהודיע כי החובה עבור תלמידים וצוותי הוראה לעטות מסכות בבתי הספר תבוטל מ-7 במרץ. "זו לא הכרזת ניצחון אלא יותר הכרה בכך שיש ביכולתנו לחיות בצורה אחראית עם הדבר הזה", אמר מרפי, שההגבלות שהטיל בעבר על תושביו היו מהנוקשות ביותר בארה"ב. גם המושל הדמוקרטי של קונטיקט, נד למונט, המליץ לוועדי בתי הספר שמנהלים את מחוזות הלימוד במדינתו להסיר את החובה לעטות מסכות במוסדות החינוך, החל מ-28 בפברואר.
מושל דלאוור, מדינת הבית של הנשיא ביידן, מסיר גם הוא הגבלות: המושל ג'ון קרני אמר כי החובה לעטות מסכות במקומות סגורים בדלאוור תבוטל כבר מיום שישי, ובבתי הספר היא תבוטל בסוף החודש הבא. "אנחנו במקום הרבה יותר טוב מאשר זה שהיינו בו לפני כמה שבועות", הסביר בציוץ בטוויטר. באורגון, המושלת קייט בראון אמרה כי חובת המסכות שם תבוטל גם היא עד סוף החודש הבא.
גם מושלת ניו יורק קת'י הוקול, כאמור, צפויה להצטרף למושלים הללו בהסרת חובת המסכות בשטחה. שלושה גורמים המעורים בפרטים אמרו ל"ניו יורק טיימס" כי המושלת לא תאריך את תוקף ההנחיה הקיימת במדינה, שצפויה לפוג ביום חמישי הקרוב. במסגרת ההנחיה הזו נדרשים בתי עסק לוודא שהלקוחות שלהם מחוסנים ועוטים מסכות. ב"טיימס" ציינו כי עדיין לא ברור אם הוקול תאריך את חובת המסכות בתוך מוסדות החינוך, חובה שהתוקף שלה בניו יורק יפוג בעוד כשבועיים.
ההקלות הללו מגיעות למורת רוחו של הממשל הפדרלי בוושינגטון. המרכזים האמריקניים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) לא שינו את ההמלצה שלהם לכל אדם, בין אם הוא מחוסן או לאו, לעטות מסכה במקומות סגורים. אמש אמרה ראש ה-CDC, ד"ר רושל וולנסקי, כי "עכשיו זה לא הזמן" להסיר את חובת המסכות.
"אני יודעת שאנשים רוצים להוריד את המסכות. אני גם רוצה. זה יהיה סימן אחד לכך שהשארנו את רוב המגפה מאחורינו", היא אמרה בשיחה עם סוכנות הידיעות רויטרס. וולנסקי, מינוי של ביידן, אמרה כי היא שומרת על "אופטימיות זהירה" שהיקף ההדבקה בארה"ב ימשיך לרדת, אך הדגישה כי היא לא סבורה שאמריקה הגיעה למצב שבו הקורונה אינה מהווה עוד מגפה, אלא רק מחלה אנדמית שלא משבשת את פעילות החברה.
וולנסקי ציינה כי למרות הירידה במספר הנדבקים, בארה"ב עדיין מאובחנים מדי יום כ-290,000 נדבקים, ולדבריה מספרי המאושפזים בבתי החולים עדיין גבוהים יותר מהשיא שנרשם בגל התחלואה הקודם, שחולל באמצע השנה שעברה זן הדלתא. היא הדגישה כי למרות ההקלה במספר המטופלים בבתי החולים, הם עדיין "מוצפים" במאושפזים. לפי נתוני הממשל הפדרלי, בארה"ב מתים כעת בממוצע 2,300 בני אדם בכל יממה. השבוע חצתה ארה"ב רף עגום נוסף במגפה: יותר מ-900,000 בני אדם מתו מסיבוכי הנגיף בשנתיים האחרונות.
שבדיה ב"שלב אחר לחלוטין"
בצדו השני של האוקיינוס, בשבדיה, מבטלים לא רק הגבלות, אלא גם את מערך הבדיקות לאבחון הנגיף: מעתה מי שפיתח שם תסמיני מחלה לא נדרש יותר לעבור בדיקה, מלבד עובדי רפואה, עובדים סיעודיים ואנשים שנמצאים בסיכון גבוה לחלות באופן קשה מהנגיף. השאר, אם פיתחו תסמיני מחלה, יתבקשו פשוט להישאר בביתם. במסגרת השינוי, שנכנס היום לתוקף, נסגרו מתחמי הבדיקות הניידים שהוקמו לאורך המגפה בשבדיה, ובדיקות לא יישלחו יותר לבתי תושבים.
הרשויות בשבדיה הסבירו כי למערך הבדיקות ההמוניות אין כעת מספיק תועלת שתצדיק את עלותו הגדולה. זאת, בשעה שבה זן האומיקרון מחולל מחלה קשה פחות מזנים קודמים, ורוב האוכלוסייה כבר מחוסנת או מחלימה: סקר סרולוגי שתוצאותיו פורסמו אתמול הראה כי בדמם של 85% מהשבדים יש נוגדנים לנגיף. הרשויות מציינות כי בשנה שעברה עלות בדיקות ה-PCR, רק באזור הבירה שטוקהולם, הגיעה לסכום עצום של 320 מיליון דולר – כסף שהממשלה אומרת כי ניתן היה להפנות אותו למשאבים חשובים יותר.
"הגענו למצב שבו העלות והרלוונטיות של הבדיקות לא מוצדקים יותר", אמרה ראש שירותי הרפואה השבדיים קרין טגמרק ויסל בריאיון לתאגיד השידור הציבורי בארצה. "אם היינו מבצעים בדיקות נרחבות שמותאמות לכל מי שנדבק בקורונה, המשמעות של זה היא חצי מיליון קרונות בשבוע (כ-55 מיליון דולר), ושני מיליון בחודש (220 מיליון דולר)", הוסיפה.
המהלך החדש בשבדיה מנוגד לדרך שבה צועדות כעת מרבית מדינות אירופה: אף שגם הן מסירות הגבלות רבות, הן מסתמכות כמו ישראל על מערך בדיקות נרחב. בכך ממשיכה שבדיה להתבלט בדרך השונה שבה היא מתמודדת עם המגפה לאורך השנתיים האחרונות. היא מעולם לא הטילה סגר של ממש על תושביה, והעדיפה להסתמך במקום זאת על האחריות האישית של אזרחיה בבלימת התפשטות הנגיף. אף ששיעורי התמותה במדינה גבוהים ביחס למדינות נורדיות שכנות, הם נמוכים בהשוואה למדינות אחרות באירופה, שכן הטילו סגרים נוקשים.
חלק מהמומחים סבורים שהמהלך השבדי מוצדק כעת. ד"ר בהראת פקהאניה, מרצה בכיר בבית הספר הרפואי "אקסטר" באנגליה, אמר לסוכנות הידיעות AP כי במדינה כמו שבדיה, שבה שיעור המתחסנים גבוה מאוד והאוכלוסיה "מחונכת", אפשר לסמוך על האזרחים שיפעלו בהתאם להנחיות הממשלה ויישארו בבתיהם אם פיתחו תסמיני מחלה. "שבדיה מובילה את הדרך, ובאופן בלתי נמנע מדינות אחרות יילכו בעקבותיה", הוסיף פקהאניה. "אנחנו לא צריכים בדיקות יקרות רק לשם הבדיקות, אבל אנחנו עדיין חייבים לחפש (את הנגיף) במקומות רגישים כמו בתי חולים, בתי אבות ובמקומות נוספים שבהם יש אנשים פגיעים במיוחד".
בנוסף לצמצום הדרמטי של היקף הבדיקות בשבדיה, מהיום בוטלה בשטחה ההגבלה על כמות האנשים שיכולים להתקהל במסעדות, כמו גם החובה להציג תעודת התחסנות. כמו כן, בוטלו ההגבלות על פעילותם של ברים ומוקדי בילוי נוספים. על ההקלות הללו הודיעה כבר בשבוע שעבר ראש הממשלה מגדלנה אנדשון. היא הדגישה אז כי המגפה טרם חלפה, אך הוסיפה כי "הגענו לשלב אחר לחלוטין".
מלכת דנמרק ומלך ספרד נדבקו: "תסמינים קלים"
בהסרת ההגבלות הללו מצטרפת שבדיה לדנמרק, שבשבוע שעבר הפכה לראשונה באירופה שמסירה את כל ההגבלות בשטחה, זאת למרות ששיעורי הנדבקים שם שברו שיאים. גם דנמרק, יצוין, צמצמה באופן משמעותי את מערך הבדיקות שלה, אך לא באופן נחרץ כמו שבדיה. בחודש שעבר הודיעה כי תצמצם את היקף בדיקות ה-PCR מחצי מיליון ביממה ל-200,000.
בצהריים נודע כי בין רבבות הנדבקים שמאובחנים בדנמרק מדי יום גם המלכה מרגרטה השנייה. ארמון המלוכה בקופנהגן אמר כי המלכה בת ה-81 פיתחה תסמינים קלים בלבד. מרגרטה, שציינה בחודש שעבר 50 שנות מלוכה, נאלצה לבטל את חופשת החורף שתוכננה לה בנורבגיה, ומתבודדת כעת בארמון אמיילנבורג שבלב הבירה הדנית. שעה קלה לאחר הודעת ארמון המלוכה הדני, הודיע גם ארמון המלוכה בספרד כי המלך פליפה השישי נדבק בקורונה. המלך בן ה-53 פיתח אף הוא תסמינים קלים.
גם באנגליה מתכנן כעת ראש הממשלה הבריטי בוריס ג'ונסון לבטל את כל הגבלות הקורונה, כולל החובה על מי שאובחן כחיובי לנגיף להיכנס לבידוד. בהצהרה שנשא ג'ונסון בפרלמנט בלונדון, כשברקע שערוריית המסיבות במעונו שמאיימת להביא למפלתו הפוליטית, הוא הודיע כי בכוונתו להקדים ביותר מחודש את ההסרה של ההגבלות המעטות שעוד נותרו באזור אנגליה, שתוכננה עד עתה להתבצע ב-24 במרץ. כעת אמר ג'ונסון שאם מגמת הירידה הנוכחית בתחלואה תימשך, הוא מתכוון לבטל את ההגבלות כבר ב-21 בפברואר, בעוד כשבועיים, כאשר המחוקקים יחזרו מפגרה קצרה. הממשלה בלונדון, נזכיר, אחראית על ניהול המגפה רק באנגליה. שאר אזורי הממלכה, סקוטלנד, וויילס וצפון אירלנד, מתמודדים עם המגפה באופן עצמאי.
בתוך חודש: 100 מיליון נדבקים חדשים
בתוך כך, ארגון הבריאות העולמי פרסם בצהריים תמונת מצב לגבי נתוני התחלואה ברחבי תבל, ומהדו"ח עולה כי בשבוע האחרון צנח מספר הנדבקים העולמי ב-17% ביחס לשבוע שקדם לו. לפי ארגון הבריאות, בין ה-31 בינואר ל-6 בפברואר אובחנו ברחבי העולם 19 מיליון נדבקים חדשים, ונרשמו 68,000 מקרי מוות של חולי קורונה. המומחים מעריכים כי המספרים האמיתיים גבוהים באופן משמעותי מהנתונים שמדווחים על ידי הרשויות של המדינות השונות. לפי ארגון הבריאות, האומיקרון אחראי לכ-97% מכלל מקרי ההדבקה בעולם, ורק ל-3% מהם אחראי הדלתא.
ברוב אזורי העולם לפי חלוקת ארגון הבריאות חלה ירידה במספר הנדבקים, מלבד באזור "מזרח הים התיכון", שם זינק מספר הנדבקים ב-36% בשבוע החולף. לעלייה הזו אחראים זינוקים בתחלואה באפגניסטן, איראן וירדן. באירופה מספר הנדבקים ירד ב-7% בשבוע החולף. הירידה ביבשת ניכרת במדינות במערבה כמו גרמניה וצרפת, אך במזרחה נראה שיש דווקא עלייה כעת. בין המדינות שם שמדווחות כעת על עלייה בנדבקים נמנות בלארוס ורוסיה. האחרונה דיווחה הבוקר על שיא יומי של נדבקים מפרוץ המגפה, 183,103. עוד 669 חולי קורונה מתו ביממה האחרונה ברוסיה. ביבשת אמריקה חלה ירידה משמעותית, של 36%. בארה"ב, כך לפי ארגון הבריאות, הירידה משמעותית עוד יותר, ועומדת על 50%. המספרים אצלה, כאמור, עדיין גבוהים: בשבוע החולף אובחנו בה עוד 1.8 מיליון נדבקים.
במקביל לדו"ח שפרסם הארגון, דיווחה רויטרס כי לפי הספירה שהיא עורכת מספר הנדבקים המאומתים בעולם חצה היום את רף ה-400 מיליון. בממוצע, כך לפי הספירה של סוכנות הידיעות, מאומתים מדי יום כ-2 מיליון בני אדם בעולם. גל התחלואה שחולל האומיקרון היה נרחב: למספר הנדבקים העולמי נדרש חודש אחד בלבד כדי לזנק מ-300 מיליון ל-400 מיליון. זאת לעומת חמשת החודשים שנדרשו כדי להגיע מ-200 מיליון ל-300 מיליון. עד כה מתו ברחבי העולם 6 מיליון חולים שנדבקו בקורונה.