אחרי ארבעה ימי כוננות בדרום - ישראל החליטה לצאת למהלך התקפי יזום: מטוסי קרב של חיל האוויר יצאו אחר הצהריים (שישי) לתקיפת שורת יעדי טרור של הג'יהאד האיסלאמי ברצועת עזה - וחיסל את תייסיר ג'עברי, מפקד המרחב הצפוני של הג'יהאד האיסלאמי בעזה, יורשו של בהא אבו אל-עטא שחוסל במבצע "חגורה שחורה" בנובמבר 2019. דובר צה"ל הודיע על "מצב מיוחד בעורף", פורסמו הנחיות מיוחדות מטעם פיקוד העורף, ובמקביל תושבי עוטף עזה הונחו להישאר בקרבת מרחבים מוגנים.
במבצע התקיפות נגד יעדי הג'יהאד, שמכונה בצה"ל "עלות השחר", צה"ל מקפיד לתקוף רק יעדים של הארגון, כמו גם חוליית טרור, וזאת כדי להשאיר את חמאס מחוץ לתמונה. "מוצו הנסיונות לגרום לג'יהאד האיסלאמי לרדת מהעץ בערוצים מדיניים, ולכן ישראל יזמה מהלך התקפי נגד ארגון הטרור", אמרו ל-ynet גורמים בטחוניים.
עוד קודם לכן, בצה"ל החליטו לעבות את סוללות כיפת ברזל בעוטף עזה בצל המתיחות הנמשכת מאז אמצע השבוע בעקבות מעצרו של בכיר הג'יהאד באסם א-סעדי. בנוסף, כוחות שריון נוספים מתגברים צוותי קרב בקרבת הגבול. ההחלטה על הצעדים התקבלה לאחר הערכת מצב במפקדת פיקוד הדרום בבאר שבע, בהשתתפות הרמטכ"ל אביב כוכבי, שנמצא כעת בקריה יחד עם שר הביטחון בני גנץ, ואישר תוכניות לגזרת עזה.
בג'יהאד האיסלאמי הגיבו על גל התקיפות ואמרו כי "האויב מתחיל במלחמה נגד העם שלנו, ועל כולנו חלה החובה להגן על עצמנו ועל עמנו. לא נאפשר לאויב להעביר את המדיניות שלו שמטרתה להיפתר מההתנגדות ומהעמידה האיתנה הלאומית". בחמאס הבהירו כי יצטרפו לתגובה של הג'יהאד: "אנחנו מאוחדים".
בהערכות מצב שקיימו מוקדם יותר היום ראש הממשלה יאיר לפיד ושר הביטחון בני גנץ הוחלט להמשיך במגבלות בעוטף עזה, ובמקביל להיערך גם למתקפה נגד הג'יהאד האיסלאמי, כפי שהתבצעה בצהריים. כמו כן בישראל מעריכים שהמגבלות ביישובי העוטף יימשכו עוד כמה ימים, ונערכים לכמה ימי לחימה. במקביל ישנו מאמץ מדיני בינלאומי באמצעות המצרים והאו"ם ללחוץ על החמאס לרסן את הג'יהאד ולמנוע הסלמה של ממש.
בתום הערכת המצב התייחס לפיד לכוננות המוגברת ביישובי עוטף עזה, זה היום הרביעי. "תושבי העוטף, ביטחונם ואיכות חייהם בראש סדר העדיפויות שלנו. אנו פועלים להחזיר אותם לשגרת חייהם במהירות האפשרית. זו האחריות שלנו", אמר לפיד בתום הערכת המצב שבה השתתפו ראש הממשלה החליפי נפתלי בנט, שר הביטחון גנץ, הרמטכ"ל רב-אלוף אביב כוכבי וראש שירות הביטחון הכללי רונן בר.
גנץ קיים גם הוא הערכת מצב במפקדת פיקוד הדרום, בהשתתפות ראשי הצבא ושב"כ. "אנחנו נמצאים בשגרה מתוחה בדרום. הגעתי לכאן היום ביחד עם הרמטכ"ל, ראש שב"כ ואלוף הפיקוד כדי להיערך לפעולות שיביאו להסרת האיום מאזור עוטף עזה בהתאם לשיקולים המבצעיים של מדינת ישראל", אמר גנץ.
הוא הוסיף: "אני מחזק את תושבי העוטף כולם. יש למדינת ישראל אחריות גדולה להגן ולשמור עליהם. אזרחי ישראל, תושבי העוטף והנהגתם בפרט, מגלים לאורך השנים חוסן אזרחי שראוי לכל הערכה. המשימה שלנו היא להבטיח שהמתיחות נגמרת והשגרה חוזרת. אני אומר לתושבי העוטף - אנחנו איתכם ואנחנו נעשה כל מה שנדרש כדי להגן עליכם, באחריות, בנחישות, ולפי שיקולי הפעלת הכוח שיביאו לתוצאה הנדרשת.
"לאויבינו בכלל ולראשי חמאס והג'יהאד האיסלאמי אני אומר בצורה מפורשת - זמנכם קצוב. האיום יוסר בדרך זו או אחרת. המצב שבו טרוריסטים חסרי אחריות, שחלקם בכלל לא נמצאים באזור, לקחו את תושבי עזה כבני ערובה יחזור ויפגע בהם. מי שגוזל את פרנסתם של 14 אלף פועלים, גורם לסחורה חקלאית להירקב במעברים, ומביא למחסור בחשמל ובמזון - פוגע קודם כל בתושבי עזה והוא שיישא באחריות".
גנץ ציין עוד כי כוחות הביטחון נערכים לכל פעולה בגבולות המדינה, והודה למדינות שפועלות להרגיע את המתיחות בדרום. "איננו ששים אלי קרב - אך גם איננו מהססים לצאת אליו אם נידרש", אמר שר הביטחון. "מדינת ישראל וצה"ל ימשיכו לפעול מתוך הבנה מלאה של השליחות שאנו נושאים על כתפינו - להגן על יישובי ותושבי הדרום".
לשאלת האיומים מעזה, השיב גנץ כי "אנחנו רואים היערכויות טרוריסטיות לפגוע באזרחי מדינת ישראל. הפעולות ההגנתיות שעשינו נועדו כל כולן למנוע פגיעה באזרחים. אני מודע להפרעה בשגרת החיים, אני מודע להרגשה הלא-נוחה, אבל טבעה לחלוף. השנה האחרונה הייתה מהיציבות שאנחנו מכירים בעוטף עזה, ואין לנו שום כוונה שיהיה משהו אחר בהמשך".
המבצע הקודם היחיד שניהלה ישראל מול הג'יהאד האיסלאמי בלבד היה "חגורה שחורה", בנובמבר 2019. הוא החל אז, כמו היום, בחיסול מפקד החטיבה הצפונית של הג'יהאד האיסלאמי בעזה. אז היה זה בהא אבו אל-עטא, ובמהלכו ירו הפלסטינים רקטות אל יישובי העוטף, וערי הדרום והשפלה. בהמשך נורו רקטות גם אל ערי גוש דן. במהלך המבצע, שארך שישה ימים, צה"ל – גם אז תחת פיקודו של הרמטכ"ל אביב כוכבי - לא תקף יעדים של חמאס.
בצהריים דיווחו כלי תקשורת פלסטיניים כי ישראל הסכימה להכניס היום לרצועת עזה מספר משאיות דלק על מנת לאפשר לתחנת הכוח ברצועה להמשיך לפעול. מנהל מעבר כרם שלום, בסאם ע'בן, הודיע כי המעבר ייפתח בשעה 16:00 באופן חריג על מנת להכניס שש משאיות דלק לתחנת הכוח שברצועה.