אחרי שהכנסת אישרה בשבוע שעבר חוק שלפיו פעילות אונר"א בארץ תופסק, שר החוץ ישראל כ"ץ הורה היום (שני) על ביטול ההסכם מ-1967 בין ישראל לסוכנות הסעד לפליטים פלסטינים - שחלק מפעיליה חשודים בהשתתפות במעשי הטבח ב-7 באוקטובר. הסכם זה היווה את הבסיס המשפטי ליחסים בין הצדדים.
4 צפייה בגלריה
שר החוץ ישראל כ"ץ קרא בביקורו הראשון בגרמניה לשחרור כל החטופים וחשף בפני הקהילה הבינלאומית בוועידת הביטחון של מינכן את "תיק אונר"א
שר החוץ ישראל כ"ץ קרא בביקורו הראשון בגרמניה לשחרור כל החטופים וחשף בפני הקהילה הבינלאומית בוועידת הביטחון של מינכן את "תיק אונר"א
שר החוץ כ"ץ
(צילום: בועז ארד)
ההערכה היא שההודעה הרשמית של ישראל לאו"ם תתניע את המאבק המשפטי של הפלסטינים נגד ישראל בבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ), כמו גם מהלכים של מדינות נגד ישראל בעצרת הכללית של האו"ם, למשל הפנייה לחוות דעת מייעצת.
כ"ץ הורה למנכ"ל משרד החוץ יעקב בליטשטיין להודיע לאו"ם על ביטול ההתקשרות עם הסוכנות בהתאם להוראות סעיף 1(ב) לחוק להפסקת פעילות אונר"א, שאושר כאמור בכנסת. "אונר״א, הארגון שעובדיו השתתפו בטבח 7 באוקטובר ושרבים מעובדיו הם פעילי חמאס, הוא חלק מהבעיה ברצועת עזה ולא חלק מהפתרון", אמר השר כ"ץ. "לאו״ם הוצגו אינספור ראיות אודות פעילי חמאס העובדים באונר״א ואודות שימוש במתקני אונר״א למטרות טרור, ודבר לא נעשה בעניין. יתרה מזאת, גם את ההמלצות של האו״ם עצמו, שנכתבו בדוח קולונה, אונר״א בחר לא ליישם".
הוא הוסיף: "אל תאמינו למי שאומר לכם שאין תחליף לאונר״א. כבר עכשיו הרוב המכריע של הסיוע ההומניטרי מועבר דרך ארגונים אחרים, ורק 13 אחוזים ממנו מועבר דרך אונר״א. מדינת ישראל מחויבת לדין הבינלאומי ותמשיך לאפשר הכנסת סיוע הומניטרי לרצועת עזה באופן שלא יפגע בביטחון אזרחי ישראל״.
4 צפייה בגלריה
משרד החוץ במכתב לאו"ם על ביטול ההסכם עם אונר"א
משרד החוץ במכתב לאו"ם על ביטול ההסכם עם אונר"א
המכתב ששלח משרד החוץ לאו"ם על ביטול ההסכם עם אונר"א
4 צפייה בגלריה
לוחמי צה"ל לצד סמל של אונר"א ברצועת עזה ארכיון
לוחמי צה"ל לצד סמל של אונר"א ברצועת עזה ארכיון
לוחמי צה"ל מול מטה אונר"א ברצועת עזה
(צילום: JACK GUEZ / AFP)
שגריר ישראל לאו"ם דני דנון התייחס למכתב שנשלח לנשיא העצרת הכללית, ומסר: "בהמשך לחקיקה בנושא אונר"א, הודענו לנשיא העצרת הכללית באופן רשמי על הפסקת שיתוף הפעולה עם הארגון. למרות ההוכחות הרבות שהעברנו לאו"ם שמראות את השתלטות חמאס על ארגון אונר"א, האו"ם לא עשה דבר כדי להכיר ולשנות את המציאות. כפי שהדגשתי מספר פעמים, ארגון אונר"א נשלט על-ידי חמאס בעזה. מדינת ישראל תמשיך לשתף פעולה עם ארגונים הומניטריים אך לא עם ארגונים שמשרתים את הטרור נגד מדינת ישראל".
לפי הצעת החוק של חברי הכנסת יוליה מלינובסקי, דן אילוז ורון כץ, שאושרה כאמור בקריאה שנייה ושלישית בכנסת, אונר"א לא תפעיל כל נציגות, לא תספק כל שירות ולא תקיים כל פעילות, במישרין או בעקיפין, בשטח הריבוני של מדינת ישראל. כך למעשה הפעילות של אונר"א במזרח ירושלים תופסק וסמכויותיו של הגוף יעברו לאחריותה ולשליטתה של ישראל. 92 חברי כנסת תמכו בהצעה, אל מול 10 שהתנגדו.
הרקע לחוקים הוא שהגוף מטעם האו"ם, האמור לעסוק במתן שירותים לפליטים פלסטינים, התברר ככזה שחלק מעובדיו חשודים כי היו מעורבים במתקפת הפתע על ישראל, ופעילים בארגוני הטרור חמאס והג'יהאד האיסלאמי.
לאחר אישור החוק בכנסת, כמה ממשלות בעולם מיהרו לגנות את הצעד, כמו גם מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש וראש אונר"א פיליפ לזריני. גוטרש אף פנה במכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו וכתב לו כי ההשלכות יכולות להיות "הרסניות". הפלסטינים קיבלו את אישור החוק בהלם, וגם ארה"ב הודיעה כי החקיקה עשויה להביא להשלכות בהתאם לחוק האמריקני ומדיניותה של וושינגטון. ממשלת בריטניה אף שוקלת לבטל אישורים נוספים לייצוא נשק לישראל, אם תיושם החקיקה להפסקת הפעילות של אונר"א בישראל. בבריטניה דווח כי שר החוץ כ"ץ הבטיח למקבילו הבריטי דיוויד לאמי כי "המהלך השנוי במחלוקת לא ייאכף מיד".
עובד אונר״א לחוקרי 504: "חמאס נכנסו ולקחו הכול"
(צילום: דובר צה"ל)

סוכנות אונר"א חדורה באופן עמוק בתוך חמאס, ועובדיה היו מעורבים בטבח 7 באוקטובר, כשרבים נוספים מקרב עובדיה הם פעילי טרור מחמאס והג'יהאד האיסלאמי. פעמים רבות מתגלים מקרים חדשים של מעורבות עובדי אונר"א בטרור.
ישראל העבירה ביולי האחרון לידי האו"ם חומרים רבים בנושא, ובהם רשימה של 100 פעילי חמאס מהזרוע הצבאית העובדים באונר"א, אבל סוכנות הסעד לא נקטה שום פעולה מולם. רק לפני עשרה ימים פורסם אודות עובד אונר״א, מוחמד אלעטיווי, שהופיע ברשימה זו והשתתף בטבח במיגונית בכפר רעים. אונר"א לא נקטה נגדו צעדים למרות שהועבר המידע לגביו. אלעטיווי נהרג בפעולת צה״ל אך מזכ״ל האו״ם אנטוניו גוטרש, מצידו, בחר להביע צער על מותו.
בנוסף, פעולות טרור רבות במלחמה התבצעו מתוך מתקני אונר"א, אך הסוכנות לא הודיעה אפילו פעם אחת לישראל במהלך המלחמה על השימוש הפסול שנעשה במתקניה על-ידי חמאס, דבר שעומד בניגוד למחויבויותיה לשמור על ניטרליות.
4 צפייה בגלריה
מטה אונר"א ברצועה
מטה אונר"א ברצועה
מטה אונר"א ברצועה
(צילום: AFP)
אונר"א אף לא נקטה בצעדים המינימליים שנדרשו ממנה בדוח של האו״ם עצמו - דוח קולונה: לא פוטרו עובדים שהם גורמי חמאס והג'יהאד האיסלאמי, לא נעשה דבר בעניין הפרת הניטרליות של המתקנים של אונר״א והסוכנות אף לא שינתה את ספרי הלימוד הנלמדים והתכנים המסיתים בבתי הספר שלה, למרות ההתחייבויות שלה למדינות תורמות ולישראל להסיר חומרים אלה מיידית.
ממשרד החוץ נמסר כי "אונר״א הוא חלק מהבעיה ברצועת עזה - ולא חלק מהפתרון. אין אמת בטענה שאין תחליף לאונר״א. כבר עכשיו הרוב המכריע של הסיוע ההומניטרי לאוכלוסייה ברצועת עזה מועבר דרך ארגונים אחרים, ורק 13 אחוזים ממנו מועבר דרך אונר״א. מדינת ישראל מחויבת לדין הבינלאומי ותמשיך לשתף פעולה עם ארגוני או״ם וארגונים בינלאומיים שאינם נגועים בטרור לטובת הכנסת סיוע הומניטרי לרצועת עזה, באופן שלא יפגע בביטחון אזרחי ישראל.
"בהתאם ללשון החוק, החקיקה בנושא אונר״א תיכנס לתוקפה בעוד כשלושה חודשים, שבמהלכם תורחב הפעילות העניפה ממילא מול ארגונים בינלאומיים אחרים שאינם נגועים בטרור, ותתבצע היערכות להפסקת הקשר עם אונר״א ולביסוס האלטרנטיבות לאונר״א, והכול בהתאם לדין הבינלאומי".