רוסיה מימשה הבוקר (רביעי) את האיום שלה ועצרה לחלוטין את הזרמת הגז ממנה אל פולין ובולגריה, במה שנתפס כצעד החריף ביותר שנקטה עד כה בתגובה על הסנקציות הבינלאומיות שהוטלו עליה בעקבות פלישתה לאוקראינה. בכך הופכות פולין ובולגריה לשתי המדינות הראשונות באירופה מאז תחילת המלחמה, ב-24 בפברואר, המנותקות מספקית הגז המרכזית של היבשת. בקייב מאשימים כעת את הרוסים ב"סחיטה באמצעות גז", וקוראים לבעלות בריתה האירופיות של אוקראינה שלא להיכנע ללחץ הכלכלי הרוסי. האיחוד האירופי מבטיח להגיב על הפרת החוזה הרוסית, ואילו רוסיה מצדה מאיימת לנתק מדינות נוספות.
רוסיה איימה לאורך כל החודשים האחרונים כי אם מדינות אירופה, התלויות מאוד בייבוא הגז ממנה, יענישו אותה בחריפות על הפלישה לאוקראינה, היא תגבה מהן מחיר כבד על כך באמצעות פגיעה בהזרמת הגז אליהן. בהפגנה מפתיעה-משהו של אחדות נמנעו מדינות היבשת מכניעה לאיום הזה, ובחודשיים האחרונים הן לא רק הטילו סנקציות כלכליות קשות ביותר על מוסקבה – אלא גם החלו לספק נשק התקפי לאוקראינה כדי שתוכל לפגוע ביעילות רבה יותר בחיילים הרוסים ולהדוף את צבאו של ולדימיר פוטין.
כבר אמש הודיעו פולין ובולגריה, שתיהן חברות נאט"ו והאיחוד האירופי, כי רוסיה מתכוונת לעצור את הזרמת הגז אליהן היום, ומנַטרים של האיחוד האירופי דיווחו שאתמול הופסקה לזמן קצר הזרמת הגז מרוסיה לפולין. הזרם אמנם חודש לאחר מכן, והעברת הגז לבולגריה לא הופסקה אתמול כלל, אבל הבוקר הודיעה חברת הגז הממשלתית הרוסית "גזפרום" – ספקית הגז הגדולה בעולם – כי היא עוצרת כליל את הזרמת הגז אל שתי המדינות. היא מסרה כי הזרמת הגז תופסק בשעה 9:00 (שעון ישראל), וכשהגיעה השעה היעודה – אכן עשתה זאת.
"גזפרום" נימקה את הפסקתה של העברת הגז בכך שפולין ובולגריה לא הסכימו לשלם על הגז ברובל, המטבע הרוסי, במקום בדולר, כפי שרוסיה החלה לאחרונה לדרוש מהן לעשות. החברה הזהירה כי גם ההספקה דרך פולין ובולגריה למדינות אחרות באירופה עלולה להיפסק אם השימוש בגז המוזרם דרכן ייעשה "שלא כחוק". אזהרה זו נתפסת כאיום בין השאר על הונגריה ואוסטריה שמצאו עצמן בימים האחרונים בעימות עם ספקית הגז הרוסית על רקע הדרישה לתשלום ברובל, אבל הבוקר דיווחו השתיים כי לפי שעה הזרמת הגז אליהן לא נפגעה.
בולגריה תלויה כמעט לחלוטין בגז הרוסי
את התביעה שמדינות אירופה ישלמו על הגז הרוסי ברובל ולא בדולרים העלה נשיא רוסיה פוטין לפני שבועות אחדים, בתגובה על כך שהמערב הקפיא נכסים רוסיים בשווי עצום וניתק את רוסיה כמעט לחלוטין מהכלכלה המערבית. פוטין דרש שמדינות "לא ידידותיות", כלשונו, יחויבו לפתוח חשבונות ב"גזפרומבנק" ולשלם על הגז באחת משתי דרכים: ברובל – או באירו שיומר לרובל. הצעד נועד לאפשר למוסקבה לצבור עוד רובל בקופתה, וכך להתגונן בצורה טובה יותר מפני השפעת הסנקציות.
רוב המדינות הקשורות בחוזי גז עם רוסיה סירבו להיכנע לתכתיב הרובל, ופולין עצמה הדגישה שוב ושוב כי לא רק שתסרב לשלם על הגז במטבע הרוסי, אלא היא גם לא תאריך את ההסכם שלה עם "גזפרום" אחרי שיפקע בסוף השנה הנוכחית. ראש ממשלת פולין מטאוש מורבייצקי אמר היום בצהריים בנאום בפרלמנט שהצעד הרוסי לא יגרום לפולין להירתע, ושהודות לשנים שבהן הבטיחה לעצמה פולין גז ממדינות אחרות, אין חשש שייווצר בה משבר אנרגיה. הוא הכריז כי "לסחיטת הגז הזו לא תהיה שום השפעה על פולין", וחברי הפרלמנט הריעו לו על הדברים.
בולגריה הדגישה הבוקר כי מילאה את כל המחויבויות שלה כלפי "גזפרום" במסגרת ההסכם החתום בין הצדדים, ומסרה כי תוכנית התשלומים החדשה שבה הקרמלין תובע ממנה לעמוד היא הפרת חוזה. שר האנרגיה הבולגרי אלכסנדר ניקולוב תקף את מוסקבה והדגיש כי ארצו כבר שילמה על משלוחי הגז הרוסי המיועדים לאפריל, ולפיכך הפסקת הזרמתו של הגז כעת איננה חוקית.
ראש ממשלת בולגריה קיריל פטקוב סיפר הבוקר כי נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין אמרה לו שהפרת החוזה מצד "גזפרום" היא בעיה של כל האיחוד האירופי, ושהיא תיענה בתגובה משותפת של מדינות האיחוד. פון דר ליין עצמה מסרה בתגובה רשמית: "הודעת 'גזפרום' על ההפסקה החד-צדדית של משלוחי הגז ללקוחות באירופה היא עוד ניסיון של רוסיה להשתמש בגז כאמצעי סחיטה. זה לא מוצדק וזה בלתי מתקבל על הדעת. זה מעיד שוב על היעדר היכולת לסמוך על רוסיה כספקית גז".
לקריאה נוספת: פוטין מימש את איום הגז והרובל: מה המשמעות לכלכלת אירופה?
כך או כך, אין לזלזל בצעד הענישה הרוסי: 50% מתצרוכת הגז של פולין נשענת על "גזפרום", ובולגריה לעומתה תלויה בגז הרוסי כמעט לחלוטין. כעת חותרות השתיים להכניס לתוקף פתרונות חלופיים, והממשלה בסופיה כבר הודיעה כי היא מנהלת שיחות ראשוניות על ייבוא גז טבעי נוזלי דרך טורקיה ויוון השכנות. היא עשויה לייבא גז גם מאזרבייג'ן.
מדינות ברחבי אירופה הכריזו בחודשיים האחרונים בזו אחר זו על תוכניות להפחית בשנים הקרובות באופן דרמטי את התלות בגז הרוסי ואף להתנתק ממנו כליל, אך רבות מהן הודו כי הן אינן יכולות להרשות לעצמן לוותר לחלוטין על הגז הרוסי בטווח הזמן המיידי. הפסקת זרם הגז למדינות באירופה עלולה כמובן לגרום נזק משמעותי גם לרוסיה עצמה: במחירי הגז הנוכחיים, אירופה משלמת למוסקבה כ-400 מיליון דולר ביום עבור גז, ומדובר בכסף שהרוסים יאבדו.
אמש בשעת לילה מאוחרת התייחס נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי לניתוק הגז הרוסי ואמר: "המטרה הסופית של ההנהגה הרוסית היא לא רק לתפוס את השטח האוקראיני, אלא לפרק את כל מרכז אירופה ומזרחה ולהנחית מכה עולמית על הדמוקרטיה". ראש הסגל שלו, אנדריי ירמק, אמר שרוסיה מתחילה ב"סחיטת גז של אירופה": "רוסיה מנסה לנפץ את האחדות של בעלות בריתנו".
סגן ראש ממשלת בריטניה דומיניק ראב אמר הבוקר כי הפסקת ההזרמה של הגז הרוסי למדינות באירופה החתומות עם רוסיה על חוזי הספקה רק תחזק את מעמדה של רוסיה כמדינה מנודה מבחינה כלכלית ופוליטית. "אנחנו מזהירים מהתרחיש הזה כבר זמן מה, אבל נעמוד לימינם של ידידינו ובעלי בריתנו הפולנים", אמר ראב. "להפסקת זרם הגז תהיה פגיעה קשה מאוד ברוסיה, כי היא נעשית יותר ויותר מבודדת".
רוסיה הפציצה "נשק מערבי", אוקראינה ירתה על אי הנחשים
בינתיים בשדה הקרב האש נמשכת, ולא רק בשטח אוקראינה. פיצוצים נשמעו לפנות בוקר בשלושה מחוזות רוסיים השוכנים בסמוך לגבול עם אוקראינה, ובאחד מהם עלה באש מחסן תחמושת. יועצו של נשיא אוקראינה זלנסקי אמנם לא אישר שאוקראינה תקפה שם, אבל ברמז עבה אמר כי הפיצוצים המתחוללים לאחרונה במחסני נשק ודלק בדרום רוסיה הם "קארמה" וגמול על המתקפה הרוסית על אוקראינה. רוסיה האשימה בשבועות האחרונים כמה פעמים כלי טיס אוקראיניים בתקיפות באזור זה.
מוסקבה מצדה הודיעה הבוקר כי תקפה בטילי קליבר מחסן נשק באזור זפוריז'ה שבאוקראינה, שבו הוחזקו לדבריה כלי נשק שארה"ב ומדינות אירופה העבירו לידי האוקראיניים. לדברי רוסיה, במהלך הלילה היא השמידה 59 מטרות צבאיות אוקראיניות. בשבועות האחרונים מגלה המערב נכונות מוגברת להעביר לידי אוקראינה נשק התקפי כדי שתוכל להשיב מלחמה לרוסים, ובהתאם נראה שרוסיה מגבירה את תקיפותיה נגד משלוחי נשק שכאלה.
צבא אוקראינה עדכן הבוקר כי הכוחות הרוסיים כבשו כמה יישובים במזרח המדינה ובצפונה, וכי הם חידשו את התקפותיהם על מפעל המתכות "אזובסטל" בעיר האסטרטגית מריופול, שבתוכו נצורים לפי הערכות יותר מ-2,000 חיילים וכמה מאות אזרחים. רוסיה טענה בימים האחרונים כי בהוראת פוטין היא ביטלה את תוכניתה להסתער על המפעל, אבל קייב מתעקשת כי התקיפות נגדו נמשכות. אוקראינה דיווחה עוד כי היא עצמה תקפה בשעות האחרונות את "אי הנחשים", מוצב בים השחור שנכבש על-ידי רוסיה באחד הקרבות המפורסמים ביותר של תחילת המלחמה. החיילים שהגנו על העיר הפכו אז לגיבורים באוקראינה, אחרי שסירבו לקריאה מספינת המלחמה האוקראינית "מוסקבה" שייכנעו.
הבוקר שוב דווח על אירועים חריגים בחבל טרנסניסטריה שבמולדובה, חבל הנמצא בשליטת בדלנים פרו-רוסים. משרד הפנים של החבל מסר כי במהלך הלילה זיהה שני מל"טים ששוגרו לשמי טרנסניסטריה, לכאורה מאוקראינה, וכי יריות נרשמו לעבר הכפר קובסנה משטח אוקראינה. בקייב ובמערב, נזכיר, חושדים שרוסיה רוצה לכבוש את דרום אוקראינה וליצור רצף טריטוריאלי ממנה עד טרנסניסטריה, ושכפי שעשתה בעבר בחבלים בדלניים פרו-רוסיים אחרים – היא תנצל את הטענות של בעלי בריתה בחבל כדי לצאת למסע כיבושים בדרך אליו על מנת להציל, לכאורה, את תושביו.
פורסם לראשונה: 11:00, 27.04.22