מבוכה נוספת לקואליציה: הצעת החוק להעלאת שכר המינימום ל-40 שקל לשעה, שאותה הגישו חברי האופוזיציה, עברה אחר הצהריים (רביעי) בקריאה טרומית - בתמיכתם של כמה מחברי הקואליציה שמרדו במשמעת הקואליציונית. ההצבעה עברה ברוב של 23 תומכים מול ארבעה מתנגדים.
להצבעה קדמו ויכוחים בתוך הקואליציה כיצד להתנהל, בצל חשש שאחרי המפלה בהצבעה על התקנות בהתנחלויות שוב חברי קואליציה יצביעו בניגוד לעמדתה הרשמית. אחרי שבקואליציה התחלחלה ההבנה כי הצעת החוק עומדת לעבור בקריאה הטרומית, ביש עתיד סירבו לאפשר חופש הצבעה, ובמקום זאת הוחלט שחברי הקואליציה ייצאו מהמליאה במהלך ההצבעה - וכך לא יידרשו להתנגד להצעת החוק.
עם זאת, שר המשפטים גדעון סער הטיל וטו על המהלך, ודרש שכל חברי הקואליציה יישארו במליאה, ישמרו על המשמעת הקואליציונית ויתנגדו להצעה. למרות הווטו שהטיל סער, חברי העבודה ומרצ "מרדו" בו - ונעדרו מההצבעה. במרצ ובמפלגת העבודה טוענים שהנהלת הקואליציה קיבלה החלטה לאפשר לחברי הכנסת לצאת מהמליאה בזמן ההצבעה, ושסער הוא זה ש"מרד" למעשה בהחלטה הזאת כשהטיל וטו על כך, כשהדיון כבר החל.
חברת הכנסת המורדת ממרצ, ג'ידא רינאווי-זועבי, לא פעלה כמו עמיתיה ותמכה בחוק להעלאת שכר המינימום - ובכך הפרה את המשמעת הקואליציונית ימים אחדים אחרי שהתנגדה וסייעה להפיל את הארכת התקנות בהתנחלויות. גם ח"כ מאזן גנאים מרע"מ, שהתנגד אף הוא לתקנות בהתנחלויות, הצביע בעד החוק הנוכחי. אליו הצטרפו הפעם חברי סיעתו ווליד טאהא ואימאן חטיב יאסין.
לזימי בדמעות: "שורף לי בנשמה לא להצביע בעד"
המאבק סביב החוק הזה מתנהל מזה כמה שבועות, אך בעוד חברת הכנסת נעמה לזימי (העבודה) פועלת על הצעה משלה מול משרד האוצר, אחמד טיבי ואוסמה סעדי מהרשימה המשותפת החליטו להביך את חברי הכנסת מהשמאל ואת יריביהם ברע"מ והעלו הצעה משלהם.
לאורך היום התנהלו מאחורי הקלעים עימותים בין חברי הקואליציה שדרשו חופש הצבעה כשהבינו שהחוק בדרך לעבור - ולזימי עצמה הצמידה את הצעתה לנוסח של טיבי כדי לוודא שגם הצעתה תעבור. יחד איתה הצמידה הצעה דומה ח"כ אורלי לוי-אבקסיס (הליכוד).
בנאום נרגש שנשאה לזימי טרם ההצבעה אמרה בדמעות: "הכי חשוב בסוף שהחוק הזה יעבור היום בטרומית, למרות הכאב הגדול שלי לא להצביע בעדו. אבל אני יודעת שעדיין במהלך הזה אני עושה את הדבר הנכון, הנכון גם לשמירה על הקואליציה וגם עבור ציבור העובדים בישראל שחי בעוני, עובדים בשכר מינימום היום הם עובדים עניים".
לזימי הוסיפה: "זה המאבק שלנו. המאבק על החוק הזה הוא כדי שתהיה עסקת חבילה ראויה שלא פוגעת בעובדים, ומה שקורה פה היום עם הלחץ שלנו מפלגת העבודה, מרצ ורע"מ - זה לחץ למען ציבור העובדים שיחיו בכבוד, לשיפור עסקת החבילה, הלחץ שהפעלנו פה היום, גם אם שורף לי בנשמה לצאת כשאני רוצה להצביע בעד, הוא מה שישפר את העסקה הזו להיות עסקה מכבדת, טובה".
"עסקת החבילה" במשק, וההעלאה ההדרגתית המתוכננת
להצעת החוק מתנגדים משרד האוצר וגורמים כלכליים אחרים, שמעריכים שהעלאה חדה כזו תגרור אבטלה רחבה. במשרד האוצר מקדמים במקום זאת העלאה הדרגתית ומצומצמת יותר של שכר המינימום במסגרת מה שמכונה "עסקת החבילה" במשק.
מדובר בסיכום בין האוצר, נציגי המעסיקים וההסתדרות שכלל העלאת שכר המינימום בשלב ראשון ב-100 שקל לחודש ועליות הדרגתיות נוספות, עד 6,000 שקל ב-2025. מבחינת שכר שעתי מדובר בעלייה מ-29 שקל לסביבות 33 שקל. בנוסף כוללת העסקה תוספת של יום חופש בשנה למכסת המינימום שעובדים מקבלים (13 במקום 12). בתמורה, ההסתדרות התחייבה לשקט תעשייתי עד סוף 2022.
"עסקת החבילה" הזו דורשת כמובן חקיקה, שנמצאת כעת בדיונים בוועדת העבודה והרווחה לקראת העלאתה לקריאה שנייה ושלישית. על רקע הדיונים הללו, הבוקר הודיעו שר האוצר אביגדור ליברמן ויו"ר ועדת העבודה ח"כ אפרת רייטן (העבודה), כי הגיעו להסכמות ביניהם בנוגע למתווה העלאת שכר המינימום. ל-ynet נודע כי הם מתכוונים לקדם מתווה שבמסגרתו שכר המינימום יעלה ב-1 ביולי בסכום של 200 שקל לחודש במקום העלאתו ב-1 באפריל רק ב-100 שקל, וכמו כן לחדש את הצמדת שכר המינימום לשכר הממוצע במשק.
השינויים שעליהם סיכמו ליברמן ורייטן נדרשים לדבריהם בשל העלייה החריגה באינפלציה, שכבר הגיעה לשיעור של 4% בשנה. יצוין שהמעסיקים ובהם התעשיינים עדיין לא הביעו הסכמה למתווה המסתכם, אך באוצר ובוועדת הרווחה משוכנעים שהם מבינים שלא ניתן כעת להותיר את העלאת שכר המינימום רק על 100 שקלים בחודש כפי שסוכם בחודש אוקטובר אשתקד.
בנוגע להצעה להעלות את שכר המינימום ל-40 שקלים לשעה, יו"ר נשיאות המגזר העסקי, דובי אמיתי, אמר היום ל-ynet: "זאת הצעה פופוליסטיות שגובלת בחוסר אחריות משווע. העלאה כזאת תגרום מיד לגל אבטלה חמור במשק ולהתייקרויות עצומות של כל המוצרים והשירותים במשק, כולל העלאה משמעותית ביוקר המחיה. האם זאת הכוונה של התומכים בחוק הפופוליסטי הזה?". עוד הוסיף אמיתי כי "אני מודיע בזאת שאם המסע הפופוליסטי הזה יימשך והחוק יעבור, אנחנו נתנגד לכל שינוי בעסקת החבילה. שיחשבו אם זה כדאי להם".