"יש לנו מצב חירום של ממש", אמר הבוקר כריסטיאן דרוסטן, הווירולוג הראשי של בית החולים שאריטה בברלין, "אנחנו חייבים לעשות משהו מיד". לדבריו, מצב חירום דומה מורגש במחלקות לטיפול נמרץ בבתי חולים ברחבי גרמניה. מנהיגי גרמניה הצהירו לאחרונה שוב ושוב כי אין בכוונתם להטיל סגרים, ובמקום זה הם ממקדים את מאמציהם בקריאות לציבור להתחסן.
מכיוון שגרמניה היא פדרציה המורכבת ממדינות מחוז רבות, תקנות הקורונה בה אינן אחידות, ורבות מהן אינן נאכפות באדיקות. בימים האחרונים הזהירו כמה בית חולים כי הם שוב מתקרבים לקצה גבול היכולת שלהם וכי מחלקות הטיפול הנמרץ מלאות בחולי קורונה כך שהן אינן מסוגלות לקלטות חולים חדשים. בית החולים שאריטה הודיע אמש כי נאלץ לבטל ניתוחים בשל הקצאת אנשי צוות לטיפול בחולי הקורונה.
הרשויות בגרמניה מציינות כי רוב החולים החדשים הם מקרב הלא-מחוסנים. כ-83 מיליון בני אדם חיים בגרמניה, וכ-67% מהם קיבלו את כל מנות החיסון הנדרשות נגד קורונה, אבל לא די בכך כדי למנוע גל תחלואה משמעותי. דרוסטן אמר הבוקר כי הוא צופה לגרמניה חורף קשה אם לא תחול עלייה בשיעור המחוסנים: "כנראה נצטרך להשתלט שוב על סכנת ההדבקה בעזרת תקנות ריחוק פיזי. בעצם לא כנראה, בטוח. אנחנו במצב גרוע: יש לנו 15 מיליון בני אדם שלא התחסנו ושהיו צריכים להתחסן".
שיא מתים ברוסיה, אתונה לא תיסגר
יוון, כאמור, הודיעה אמש – זה היום השני ברציפות – על שיא במספר הנדבקים היומי, הפעם 8,613. זו עלייה משמעותית מהשיא הקודם, 7,300, שנקבע ביום שני. עוד 46 בני אדם מתו מקורונה ביוון בפרק הזמן הזה, ובכך הגיע מספר המתים שם מתחילת המגפה לכ-16,400. אוכלוסיית יוון מונה 11 מיליון איש. למרות העלייה בתחלואה, גם ממשלת יוון שוללת הטלת סגר או סגירה של בתי ספר, אבל היא הודיעה כי ייתכן שתצטרך להעביר רופאים פרטיים לאזורים שסופגים כעת את ההתפרצויות הקשות ביותר.
העלייה החדה בנדבקים בשבוע האחרון מכבידה מאוד על מערכת הבריאות של יוון, ובתי חולים ברחבי המדינה הולכים ומתמלאים. שר הבריאות היווני, תנוס פלבריס, אמר כי לעת עתה המצב הוא כזה שאפשר להתמודד אותו, אם כי הודה כי הוא דוחק למדי. פלבריס אמר כי לא רק שלא יוטל סגר ומוסדות הלימוד לא ייסגרו, אלא גם לא יוטלו מחדש הגבלות משמעותיות על מי שכבר התחסנו. עד כה כ-61% מאוכלוסיית יוון התחסנו, אבל מדובר בשיעור נמוך יותר מהממוצע באיחוד האירופי – 75%.
משרד הבריאות היווני עדכן כי בשבוע האחרון חלה עלייה של 185% במספר הנרשמים לקבלת הזריקה הראשונה ושל 200% במספר הנרשמים לזריקת הבוסטר. להערכתו, לגידול יש קשר להחלטה שלפיה לא-מחוסנים יוכלו להיכנס לבנקים, משרדי ממשלה, מתחמי הסעדה באוויר הפתוח ורוב החנויות רק אם יהיו מצוידים בבדיקת קורונה שלילית מהיומיים האחרונים. ביוון אין הגבלות כלשהן על כניסה למרכולים, לחנויות מזון ולבתי מרקחת.
מי שמצויה באסון קורונה מתמשך כבר שבועות ארוכים היא רוסיה, והבוקר היא דיווחה על עוד שיא במספר היומי של מתים מהנגיף – 1,239. השיא הזה בא אחרי שרק השבוע יצאו רוב אזורי רוסיה מסגר בן שבוע שהוטל על מקומות העבודה בניסיון לעצור את התפשטות הנגיף. ב-24 השעות האחרונות נרשמו 38,058 חולים חדשים. שר הבריאות של רוסיה מיכאיל מורשקו אמר היום בפרלמנט כי מאגרי החמצן בבתי חולים ב-12 ממחוזות רוסיה יספיקו לכל היותר לעוד יומיים אם לא יחודשו. לדבריו, בכמה אזורים מדווחים על פירות ראשונים של הסגר שהוטל בשבוע שעבר. בקרב המחוסנים, אמר, שיעור הנדבקים הוא 4-3% בלבד.
ברוסיה, כמו במדינות רבות אחרות במזרח אירופה, שיעור המתחסנים נמוך למדי, ומומחים רבים קושרים זאת לחוסר האמון הכרוני של הציבור בהן ברשויות עוד מימי הקומוניזם.
הולנד "בדרך לאסון בריאותי"
התפרצות גדולה מורגשת בימים אלה גם במרכז אירופה. הונגריה דיווחה הבוקר על 8,434 נדבקים ביממה האחרונה – השיעור הגבוה ביותר שם מאז תחילת אפריל. מספר הנדבקים היומי גדול כעת פי שניים מהמספר של לפני שבוע. סלובקיה דיווחה הבוקר על עוד 7,055 נדבקים אתמול – המספר הגבוה ביותר שלה מאז תחילת המגפה. במדינה, שבה חיים 5.5 מיליון בני אדם, יש כעת 2,478 חולי קורונה מאושפזים, בהם 438 במצב קשה.
צ'כיה השכנה דיווחה היום על 14,539 נדבקים – המספר היומי הגבוה ביותר שלה מאז אמצע מרץ, וקרוב מאוד לשיא שלה, שנרשם בחודש ינואר. ממשלתו היוצאת של ראש הממשלה אנדריי באביש שללה גם היא את האפשרות שתטיל סגר חדש או הגבלות נוקשות, ומדגישה כי התחסנות היא הדרך להתמודד כעת עם המגפה. עד כה רק 58.7% מאוכלוסיית צ'כיה התחסנה – נתון נמוך משמעותית מהממוצע באיחוד האירופי. הממשלה מנהלת בימים אלה קמפיין אגרסיבי לקידום החיסונים, ובמסגרתו היא משתמשת בתמונות גרפיות של קורבנות קורונה ולצדם כיתובים כמו "הוא לא מצא זמן ללכת להתחסן".
מעבר לגרמניה, עלייה בנדבקים מורגשת בימים האחרונים בעוד מדינות במערב אירופה. צרפת דיווחה אתמול על 12,476 נדבקים חדשים ביממה – השיעור הגבוה ביותר מאז 8 בספטמבר. בנאום שנשא אמש לאומה הודיע הנשיא עמנואל מקרון על הגבלה חדשה, שבמסגרתה בני 65 ומעלה יצטרכו מאמצע דצמבר להציג הוכחה שקיבלו זריקת בוסטר כדי להיכנס למסעדות, רכבות ומטוסים. עוד הכריז כי מתחילת דצמבר יוכלו גם בני 64-50 לקבל את זריקת הדחף, שעד כה הייתה זמינה רק לבני 65 ומעלה. "לאלה שטרם התחסנו אני אומר: לכו להתחסן", קרא מקרון. "הגנו על עצמכם. תתחסנו כדי לחיות חיים נורמליים. עוד לא סיימנו עם המגפה".
גם בהולנד מתקרבים שיעורי הנדבקים לשיא של כל הזמנים, והתאחדות של חמישה בתי חולים במחוז לימברך הדרומי קראה אתמול לממשלה לנקוט צעדים חדשים כדי לעצור את התפשטות הנגיף, בהם השקת מבצע זריקות בוסטר למבוגרים ולחולים בסיכון גבוה. לדבריה, לבתי החולים באזור אין די אנשי צוות לטפל בחולים נוספים: "אנחנו צועדים היישר לעבר אסון בריאותי, וכל המערכת פקוקה", התריעו בתי החולים. "אין לנו ספק ששאר הולנד תמצא עצמה במצב דומה בקרוב".
בשבוע האחרון חלה עלייה של 45% בנדבקים בהולנד. ממשלתו של מארק רוטה הודיעה בשבוע שעבר על הגבלות חדשות בניסיון לעצור את ההתפשטות, חודשיים אחרי שביטלה לגמרי את כללי הריחוק הפיזי. בין השאר הוחלט לחייב עטיית מסכות בכל החנויות ולהרחיב את חובת התו הירוק.