ברחבי העולם ממשיכים היום (ד') לספוד למיכאיל גורבצ'וב, מי שהיה מנהיגה האחרון של ברית המועצות והוביל למעשה להתפרקות המעצמה הסובייטית – ולסוף המלחמה הקרה. גורבצ'וב הלך לעולמו אמש במוסקבה, והוא בן 91. מותו של האיש שניסה לקדם רפורמות דמוקרטיות ברוסיה וברפובליקות הסובייטיות האחרות בא דווקא בשעה אפלה, שבה הנשיא המכהן ולדימיר פוטין מדכא את חופש הביטוי וחירויות הפרט בארצו ומחזיר אותה לבידוד שכמותו לא ידעה מאז שנות ה-80. בעוד במערב ובמחנה הליברלי הרוסי רבים יזכרו אותו כמדינאי מעורר השראה ששחרר את עמו מכלא ענקי, רבים מהרוסים רואים בו את האשם המרכזי בכאוס הכלכלי והחברתי שפקד את ארצם אחרי קריסת ברית המועצות.
אחד מראשוני המספידים את גורבצ'וב הלילה היה נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, שאמר כי הוא היה איש חזון יוצא דופן: "אחרי עשרות שנים של דיכוי פוליטי אכזרי גורבצ'וב אימץ רפורמות דמוקרטיות. הוא האמין שה"גלסנוסט" (מדיניות הפתיחוּת שעליה הכריז גורבצ'וב במסגרת הרפורמות) וה"פרסטרויקה" (הבנייה מחדש) אינן רק סיסמאות, אלא הדרך להצעיד את תושבי ברית המועצות קדימה אחרי שנים רבות כל כך של בידוד ומחסור. אלה היו מעשים של מנהיג נדיר, והתוצאה שלהם הייתה עולם בטוח יותר וחופש רב יותר למיליוני אנשים".
מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש הגדיר את גורבצ'וב מדינאי יחיד מסוגו, ששינה את מסלולה של ההיסטוריה: "הוא עשה יותר מכל אדם אחר כדי לסיים את המלחמה הקרה בדרכי שלום. העולם איבד מנהיג עולמי בעל שיעור קומה בלתי רגיל, אדם שהיה מחויב לשיתופי פעולה והגן ללא לאות על השלום". נשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין אמרה כי גורבצ'וב היה מנהיג אמין ומכובד: "הוא מילא תפקיד מרכזי בסיום המלחמה הקרה ובהפלת מסך הברזל. זה סלל את הדרך לאירופה חופשית, ואת המורשת הזו לא נשכח".
מילים חמות במיוחד הרעיפו הבוקר על גורבצ'וב מנהיגי גרמניה, שם זוכרים אותו כמי שאִפשר את איחוד ארצם, שבמהלך המלחמה הקרה הייתה מפוצלת לגרמניה המזרחית, הנתונה לשליטה מעשית של מוסקבה, וגרמניה המערבית, שהייתה חלק מהעולם המערבי. הקנצלרית לשעבר אנגלה מרקל, שנולדה וחיה שנים רבות במזרח גרמניה, סיפרה: "אני עוד זוכרת את הפחד שהרגשתי ב-1989, כמו תושבים רבים אחרים במזרח גרמניה, כשתהיתי אם מוסקבה תשלח טנקים (כדי למנוע את הפלתה של חומת ברלין ואת קריסתה של גרמניה המזרחית בדרך לאיחוד – ynet). אבל הטנקים לא נפרסו, ולא נורו יריות". היא הגדירה את גורבצ'וב "מנהיג עולמי יחיד במינו", והביעה תקווה שמורשתו תיתן תקווה בימים הנוראים של המלחמה באוקראינה: "הוא הראה כיצד מדינאי יחיד יכול לשנות את העולם לטובה".
גם הקנצלר המכהן, אולף שולץ, ציין כי מותו של גורבצ'וב בא בזמן שרבים מההישגים שלו, ברוסיה ובשאר מזרח אירופה, הולכים ונהרסים על-ידי פוטין, הפלישה שלו לאוקראינה ומבצע הדיכוי שהוא מנהל נגד מתנגדיו: "אנחנו יודעים שגורבצ'וב הלך לעולמו לא רק בשעה שאנחנו מגלים שהדמוקרטיה ברוסיה נכשלה – אין דרך אחרת לתאר את המצב הנוכחי שם – אלא גם כשרוסיה והנשיא הרוסי חופרים שוחות חדשות באירופה ומנהלים מלחמה איומה נגד מדינה שכנה, אוקראינה".
הגיבור שפירק את המערכת הקומוניסטית
נשיא צרפת עמנואל מקרון אמר כי גורבצ'וב היה איש של שלום שבחירותיו סללו את הדרך לחירות עבור הרוסים: "המחויבות שלו לשלום באירופה שינתה את ההיסטוריה המשותפת שלנו". ראש ממשלת אוסטרליה, אנתוני אלבנזי, אמר: "גורבצ'וב היה אדם חם, איש של תקווה, נחישות ואומץ אדיר, ובעולם שסובל מפילוג עמוק הוא פעל מתוך יצר של שיתוף פעולה ואחדות. עם מותו איבדנו את אחד הענקים האמיתיים של המאה ה-20".
גם מנהיגי ישראל ספדו הבוקר לגורבצ'וב. ראש הממשלה יאיר לפיד כינה אותו "מנהיג אמיץ ומדינאי דגול", ואמר כי הוא תרם רבות לשיקום היחסים בין ארצו לישראל. לפיד ציין כי גורבצ'וב פתח את שערי ברית המועצות לעלייה היהודית הגדולה של שנות ה-90. נשיא המדינה יצחק (בוז'י) הרצוג מסר כי גורבצ'וב היה אחת הדמויות הכי יוצאות דופן של המאה ה-20: "הוא היה מנהיג אמיץ עם חזון, ועיצב את העולם בדרכים שקודם לכן נחשבו לכאלה שאי אפשר להעלות על הדעת".
עם המספידים הבוקר נמנה גם שחקן הקולנוע ומושל קליפורניה לשעבר ארנולד שוורצנגר, יליד אוסטריה. "דמיינו לעצמכם שאתם מטפסים לפסגה של ארגון כלשהו, ואז יש לכם את החוכמה *וגם* האומץ להביט סביב ולהגיד, 'זה לא פועל למען העם, מישהו צריך לתקן את זה. אם לא אני, מי? אם לא עכשיו, מתי?'", כתב שוורצנגר. "הוא עשה בדיוק את זה בברית המועצות. הוא ייזכר תמיד כגיבור שפירק את המערכת הקומוניסטית למרות המחיר שהיה לזה מבחינת כוחו שלו. ההוא שייך להיסטוריה עכשיו".
מעריציו ברוסיה: "נותרנו יתומים", המבקרים: "פירק מדינה נפלאה"
בעוד במערב זוכה גורבצ'וב לשבחים מקיר לקיר, ברוסיה עצמה הוא נותר דמות שנויה במחלוקת: בצד מי שמעריצים אותו שם על הרפורמות הדמוקרטיות שהוביל במעצמה הסובייטית, ושהביאו לעשרות מיליוני תושביה חירויות שכמותן לא ידעו מעולם, רבים אחרים תולים בו את האשמה הבלעדית לפירוק ברית המועצות ולשבר הכלכלי והחברתי העמוק שחוותה רוסיה בשנים שלאחר מכן. אובדן הכוח והגאווה הסובייטיים גרמו לרוסים רבים לחוש מושפלים, והרגש הזה תרם בסופו של דבר לעלייתו לשלטון של פוטין, השולט ברוסיה כבר קרוב ל-23 שנה, תקופת שלטון ממושכת יותר משל דיקטטורים רבים.
"כולנו יתומים עכשיו, אבל לא כולם מבינים את זה", אמר הבוקר אלכסיי ונדיקטוב, מנהל תחנת רדיו רוסית ליברלית שנסגרה על-ידי השלטונות כעונש על האופן שבו סיקרה את המלחמה באוקראינה. ולדימיר רוגוב, פקיד ממשל שמוּנה על-ידי הרוסים לנהל את ענייניהם באחד האזורים שכבשו באוקראינה, כינה מנגד את גורבצ'וב "בוגד" וטען כי הוא הוביל בכוונה את ברית המועצות לפירוק.
בעולם המערבי מקובלת ההנחה שגורבצ'וב קידם את הרפורמות בברית המועצות לא כדי למוטט אותה, אלא דווקא כדי לאפשר לה לשרוד למול רוח התקופה המשתנה. לבסוף איבד את השליטה עליהן, והרפובליקות הסובייטיות שנכללו בה – מהמדינות הבלטיות ועד אוקראינה – פרשו בזו אחר זו והכריזו על עצמאותן.
ליובוב סובול, בעלת ברית של יריבו הגדול של פוטין אלכסיי נבלני, התעקשה הבוקר כי חלקו של גורבצ'וב בהיסטוריה יזכה להערכה, וכי טועים מי שמאשימים אותו בקריסת ברית המועצות: לדבריה זו הייתה קורסת בכל מקרה. סרגיי מירונוב, מנהיג מפלגת "רוסיה צודקת", אמר מנגד: "עבור העם הסובייטי הוא היה משב רוח רענן והביא תקווה לשינויים עצומים. הכול נגמר בסוף אחרת: איבדנו מדינה נפלאה, ובמקום סדר קיבלנו כאוס. היום אנחנו מתקנים, וחד-משמעית נתקן, את טעויותיו של גורבצ'וב".
הקרמלין: "פוטין מתקן את טעויות גורבצ'וב"
היותו של גורבצ'וב דמות שנויה במחלוקת קיבלה ביטוי גם בתקשורת הרוסית. "חלק מהרוסים אומרים שהוא הביא לנו חופש, אבל אחרים ישיבו שהוא לקח מאתנו את ארצנו", נכתב ב"קומסומולסקאיה פראבדה". ב-Moscow Times הרואה אור באנגלית נכתב כי גורבצ'וב זכה להערצה על חלקו בסיום המלחמה הקרה, אבל בה בעת נותר דמות שנויה במחלוקת בבית. בערוצי הטלוויזיה הממלכתיים ברוסיה היה הבוקר סיקור מותו של גורבצ'וב מוגבל יחסית וסולידי, ורבים מהם בחרו לדווח קודם לכן על חדשות אחרות, בהן מהמלחמה באוקראינה.
בצהריים פרסם הנשיא פוטין הודעת תנחומים ובה כתב שלגורבצ'וב "הייתה השפעה אדירה על מהלכה של ההיסטוריה העולמית" וכי הוא "הבין עמוקות שדרושות רפורמות" ו"חתר להציע פתרונות משלו". פוטין הביע צער על מות גורבצ'וב, אף שהיחסים ביניהם לא היו משובחים. גורבצ'וב אמנם שיבח את פוטין על פעילותו למען החזרת יציבותה ויוקרתה של רוסיה אחרי העשור המטלטל שעבר עליה בעקבות קריסת ברית המועצות, אבל גם מתח ביקורת על ההגבלות ההולכות וגדלות שהטיל על התקשורת ועל חירויות הפרט.
בפברואר השנה עוד הספיק גורבצ'וב להתבטא – בזהירות-מה – נגד הפלישה הרוסית לאוקראינה: בהודעה שפרסם יום לאחר הפלישה קרא ל"הפסקה בהקדם של מעשי האיבה והתחלה מיידית של משא ומתן לשלום". הוא כתב בה: "אין שום דבר יקר יותר בעולם מאשר חיי אדם. משא ומתן ודיאלוג על בסיס כבוד הדדי והכרה באינטרסים הם הדרך היחידה לפתור את חילוקי הדעות והבעיות החריפים ביותר".
דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב אמר הבוקר כי גורבצ'וב היה "אדם ייחודי" ו"מדינאי שיישאר תמיד בהיסטוריה של ארצנו". לצד זה מתח עליו ביקורת באומרו כי "הרומנטיקה" של גורבצ'וב לגבי המערב והאפשרות להתקרב אליו לא הייתה מוצדקת, וכי על פוטין הוטלה המשימה לתקן את הטעות הזו: "גורבצ'וב באמת רצה להאמין שהמלחמה הקרה תסתיים ושתיפתח תקופה של רומן בין איחוד סובייטי חדש לבין העולם, לבין המערב. הרומנטיקה הזו לא הייתה מוצדקת. לא היה שום פרק של רומן, ירח הדבש לא התממש, והצמא של יריבינו לדם נגלה בבירור. טוב שהבנו את זה בזמן".
בהכנת הידיעה השתתף איתמר אייכנר