אחרי כמה ימים שבהם רוסיה הצליחה לכבוש עוד ועוד שטחים בעיר בחמוט שבמזרח אוקראינה, במחיר של אבדות קשות לכוחותיה, ביממה האחרונה נראה שההתקדמות שלה שם נעצרה. "המכון לחקר המלחמה", מכון מחקר שמושבו בוושינגטון ואשר מספק שלל דיווחים על המתרחש בשטח, דיווח בצהריים (יום א') כי אין שום עדות לכך שהכוחות הרוסיים הצליחו אתמול לרשום התקדמות כלשהי בקרב, למרות שהחיילים הרוסים ושכירי החרב של "קבוצת וגנר" שמסייעים להם ממשיכים לפתוח בעוד ועוד מתקפות.
המלחמה באוקראינה – עוד כותרות:
• 5 הרוגים במתקפת טילים היפר-סוניים על אוקראינה, הפסקת חשמל במתקן הגרעין
• ארה"ב: "ארגון פרו-אוקראיני אחראי לפיצוצים בצינורות הגז 'נורד סטרים'"
• עם סיגריה בפה: לוחם אוקראיני שבוי תועד מוצא להורג, קייב מבטיחה נקמה
• אין תחמושת: חיילי מילואים רוסים נדרשו להסתער עם אתי חפירה
הקרב על בחמוט, נזכיר, נמשך כבר יותר משבעה חודשים והוא הממושך והקשה ביותר מאז תחילת הפלישה הרוסית לפני שנה. שני הצדדים הודו שהמונים מחייליהם נהרגו שם, והעיר עצמה ספגה הרס אדיר ומתוך כ-80,000 שהתגוררו בה ערב המלחמה נותרו שם רק אלפים בודדים – שמסתתרים במרתפים ובמקלטים מפני ההפגזות הבלתי-פוסקות. רוסיה משקיעה משאבים אדירים בכיבוש העיר, ומצדיקה זאת בטענה שיש לה חשיבות אסטרטגית ושההשתלטות עליה תאפשר לה להתקדם לעבר ערים גדולות יותר בשליטה אוקראינית במחוז דונייצק, מחוז שאותו סיפחה רשמית באוקטובר אשתקד ושהשלמת כיבושו הוא יעד מרכזי עבורה.
באוקראינה ובמערב טענו אמנם שלבחמוט אין חשיבות אסטרטגית רבה כל-כך, וכי הסיבה האמיתית לכך היא רצונה של מוסקבה להשיג תמונת ניצחון אחרי שורה של מפלות בשנה שעברה, אבל הנשיא וולודימיר זלנסקי אישר בעצמו את החשיבות של העיר בריאיון בשבוע שעבר לרשת CNN, אז אמר כי נפילתה לידי הרוסים תעניק להם "דרך פתוחה" לעבר הערים קרמטורסק וסלוביאנסק. על רקע התקדמות הרוסים גברו החודש ההשערות שאוקראינה תסיג משם את כוחותיה ותתבצר בקווי הגנה חדשים מערבית לבחמוט, אבל בשבוע שעבר זלנסקי הורה לתגבר את הכוחות שם, ובקייב מסבירים שמטרת המהלך היא להתיש את הרוסים, לגרום להם לבזבז תחמושת ולאלץ אותם להזרים לעיר את כוחותיהם הטובים ביותר – באופן שיקשה על מוסקבה להיערך למתקפה הגדולה שהנשיא ולדימיר פוטין תכנן בקרוב.
אוקראינה "מרוויחה זמן"
כבר ביום רביעי דיווחו הרוסים כי הצליחו לכבוש את חלקה המזרחי של בחמוט, שבינו לבין החלק המערבי שלה מפריד נהר קטן בשם בחמוטקה, ובסוף השבוע קיבלה הטענה הזו אישוש ממשרד ההגנה הבריטי. בדו"ח המודיעין היומי שלו דיווח המשרד שהנהר הפך לקו החזית החדש בבחמוט, אבל גם הוא העריך שההתקדמות הרוסית תהפוך כעת לסבוכה ומאתגרת יותר, בין היתר כיוון שהאוקראינים השמידו את הגשרים שמאפשרים לחצות את הנהר. המודיעין הבריטי ציין כי צלפים אוקראינים הוצבו על מבנים מבוצרים בחלקה המערבי של בחמוט וכי אחד מחלקיו של הנהר, באזור פתוח שבו ניסו הרוסים לחצות, הפך ל"שדה קטל".
כחלק מההתקדמות הרוסית, שכעת כנראה נעצרה, בלוגרים פרו-רוסים דיווחו ביום שישי כי הכוחות הרוסיים הצליחו לכבוש מפעל לעיבוד מתכות בחלק הצפוני-מערבי של בחמוט. המפעל, המכונה AZOM, הוא מתחם מבוצר למדי, ו"המכון לחקר המלחמה" דיווח בסוף השבוע שהכוחות הרוסיים תועדו במרחק של 800 מטרים ממנו. לפי המכון, העובדה שמוסקבה מתמקדת דווקא במפעל הזה במקום לנסות לאגף את הכוחות האוקראיניים ולהקיף את בחמוט מצפון ומדרום עלולה דווקא להסב לרוסים "גל נוסף של נפגעים".
ואכן, הצבא האוקראיני טען אמש כי בפרק זמן של 24 שעות בלבד נהרגו בבחמוט 221 חיילים רוסים וכי יותר מ-300 נפצעו. הוא לא דיווח כמובן כמה מחייליו נהרגו, אבל משרד ההגנה הרוסי טען כי באותו פרק זמן נהרגו בקו החזית באזור דונייצק, בכלל זאת בבחמוט, 210 לוחמים אוקראינים. את טענות שני הצדדים יש לקחת בערבון מוגבל, ושניהם נטו לאורך השנה האחרונה לספק הצהרות מופרזות, אבל ההערכה היא שהקרב על בחמוט הוא אכן הקשה והמדמם ביותר במלחמה כולה.
במה שנראה כניסיון נוסף להבהיר שאין בכוונתו לוותר על בחמוט, אתמול הודיע הצבא האוקראיני כי מפקד כוחות היבשה שלו, קולונול-גנרל אולכסנדר סירסקי, נשלח לפקח בעצמו על הקרב בעיר. בהודעה צוטט סירסקי כמי שמסביר שמטרת ההגנה על בחמוט היא "להרוויח זמן" על מנת להמשיך לאמן כוחות אוקראיניים ולהיערך למתקפת-נגד "בזמן הלא-רחוק". במקביל התראיין אמש שר ההגנה האוקראיני אולכסיי רזניקוב לטלוויזיה בארצו, ואמר כי בחמוט "היא המבצר שלנו". לדבריו, "מה שהם (החיילים) עושים כעת, אנחנו לא יכולים אפילו לדמיין כמה מועיל הוא יהיה עבור המדינה שלנו, עבור הצבא שלנו, בעתיד הקרוב". לדברי רזניקוב, שציטט את הגנרל סירסקי, בסמטאות של בחמוט ובשטח בסביבה שרועות גופות רבות של רוסים ושל "וגנרים", כלומר שכירי החרב של "קבוצת וגנר".
לא ברור כמה חיילים רוסים נהרגו עד כה בבחמוט, אבל המספר עומד כנראה על כמה אלפים לפחות, כשבמלחמה כולה לפי ההערכות במערב עשרות אלפי חיילים רוסים נהרגו ויותר מ-100 אלף נפצעו. האבדות הקשות הללו מגיעות על רקע טענות חוזרות ונשנות מצד חיילים רוסים ובני משפחותיהם כי הם נשלחים לקרב כמו "בשר תותחים", ללא תחמושת או ציוד מספק ולעתים קרובות גם ללא הכשרה ראויה.
הנשים הרוסיות לפוטין: "הגברים שלנו אינם חיילי סער"
הביקורת הזו נשמעה שוב אתמול בסרטון חריג למדי שהופץ ברשתות החברתיות, ובו קוראות לפוטין אימהות ונשים של חיילי מילואים רוסים – אלו שגויסו במבצע המילואים הנרחב לפני כחצי שנה – להפסיק לשלוח את בניהן ובעליהן כ"צאן לטבח". הסרטון, שעליו דיווחה הבוקר רשת CNN, הופץ על ידי גוף תקשורת רוסי עצמאי שפועל בטלגרם. הערוץ דיווח כי הנשים שנראות בסרטון הן אימהות ונשים של גברים שגויסו מאזור מוסקבה לאוגדה הארטילרית ה-580 של הצבא הרוסי. הנשים מחזיקות שלט שעליו נכתב השם של היחידה וכן התאריך שבו הסרטון צולם לכאורה, אתמול.
אישה אחת שמדברת בסרטון טוענת שאף שבעלה התאמן על הפעלת תותחי ארטליריה, הוא נשלח לקו המגע עם האויב. "הגברים המגויסים שלנו נשלחים כמו צאן לטבח כדי להסתער על אזורים מבוצרים – חמישה בכל פעם, נגד 100 גברים חמושים מאוד של האויב", היא האשימה. "הם מוכנים לשרת את המולדת שלהם, אבל על פי המומחיות שעליה הם התאמנו, לא כחיילי סער. אנחנו מבקשות שתסיג את הבחורים שלנו מקו המגע ושתספק לאנשי הארטילריה תותחים ותחמושת".